Magazin: Nagyot ugrott a sárgarépa ára

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 26. 07:30

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit.
A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legfrissebb közleményükben megállapítják, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a 35. héten a sárgarépa és a petrezselyem 250, illetve 1000 forint/kilogramm leggyakoribb termelői ára 178 és 167 százalékkal meghaladta az előző évi azonos hetit. A gumós zeller 155 forintos darabára ugyanakkor nem változott egy év alatt.

***

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése mintegy 3 százalékkal emelkedhet 2018 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió tojásimportja 114 százalékkal, 17 ezer tonnára emelkedett, míg tojásexportja mintegy 12 százalékkal 101 ezer tonnára csökkent 2018. január és június között az előző év hasonló időszakához képest.

A KSH adatai alapján Magyarország 2018. január–júniusban 29 százalékkal kevesebb héjas tojást (9,7 ezer tonna) vásárolt a nemzetközi piacról, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanekkor Magyarország héjastojás-exportja összesen 56 százalékkal emelkedett (6,6 ezer tonna).

***

Az Európai Unió vonatkozásában a Nemzetközi Gabonatanács elemzői augusztus végi prognózisukban már számoltak – a júliusi mellett – az augusztusi hőhullám terméscsökkentő hatásával is, amely elsősorban a déli, keleti és délkeleti tagországok kukoricaállományait sújtotta, és Unió-szerte a 2017. évinél hét százalékkal kevesebb, 60,4 millió tonna kukoricatermést helyeztek kilátásba.

***

Az OECD-FAO középtávú projekciója szerint a világ sertéshústermelése 10 százalékkal 131 millió tonnára emelkedhet 2027-re a 2017. évi mennyiséghez viszonyítva.

Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 467 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 júliusában, ami 13 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. //

Kapcsolódó cikkeink