Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 26. 12:03

Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az élelmiszertípusokat találjuk meg a legtöbb háztartásban a KOMETA friss felmérése alapján. Mondhatni mindent, ami egy klassz szendvics alapját adja. Valaki Túró Rudi vagy keksz nélkül nem tudja elképzelni a mindennapokat, de akadt olyan válaszadó is, akinek a tejeskávé cukorral adja az élet sava borsát.

Mi az a 3 élelmiszer, ami mindig megtalálható a konyhában? – tette fel a kérdést a KOMETA márciusi nyereményjátékában* Facebook és Instagram felületein. A csaknem 1700 válasz alapján a legtöbb háztartásban szinte minden megtalálható, ami szükséges egy jó szendvics elkészítéséhez. A válaszadók legnagyobb részénél (61%) biztosan van otthon valami pékáru, 56%-uknál szalámi, felvágott, sonka vagy virsli, 48%-uknál pedig margarin vagy vaj. A tejtermékek népszerű termékcsoportot alkotnak a különböző kencéken túl is. A tojás a legalapvetőbb élelmiszerek részét képezi minden harmadik háztartásban, és tízből három hűtőben biztosan találunk sajtot is.

Nem meglepő, hogy a szendvicshozzávalók milyen népszerűek, hiszen a KOMETA korábbi reprezentatív kutatása** alapján alig van olyan magyar, aki legalább heti egyszer ne enne szendvicset, a lakosság fele pedig minden nap hódol ennek a klasszikus ételnek. 

A szendvics már 300 éves találmány, és Lord Sandwich brit politikus nevéhez köthető. Úgy tartja a mondás, hogy Lord Sandwich szenvedélyes kártyázó volt, és ezt az elfoglaltságát még az evés kedvéért sem volt hajlandó abbahagyni. A másik elterjedt nézet szerint közéleti munkássága foglalta le annyira, hogy a dolgozóasztal mellől nem tudott tágítani, ezért választotta a szendvicset könnyen elfogyasztható ebéd gyanánt. 

A korábbi kutatás alapján a magyar nők és férfiak egyaránt lelkesednek az egyszerű, de ízletes fogásért, amelyben az abszolút kedvenc feltét a sajt lett. A dobogó második fokára a sonka került, mint legnépszerűbb húsos feltét. 

Ami meglepő, hogy a friss felmérésben a különböző zöldségek és gyümölcsök csak a válaszadók elenyésző részénél jelentek meg a konyhájukban mindig megtalálható top3 élelmiszer között. Nevesítve pár zöldség van csupán. Ez alapján a paradicsom, az uborka és a paprika a kedvencek, amik egyébként szuperül illenek bármilyen szendvicshez. 

A Túró Rudi a legkedvesebb édességünk?

Édességek meglehetősen ritkán szerepeltek a válaszok között, de egy klasszikus magyar kedvencet, a Túró Rudit többen is írták. Úgy tűnik, hogy a túró és csoki kettősének sokan nem tudnak ellenállni. Érdekes volt továbbá, hogy többen is akadtak, akik kávé nélkül olyannyira nem tudják elképzelni az életüket, hogy a kávé-tej-cukor hármasa még a pékárut is kiütötte a nyeregből. Akadtak olyanok is, akik méz, dió és keksz nélkül nem tudják elképzelni a kamrájukat.

Örökzöld kérdés, hogy miből, milyet, és mennyit együnk. Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója a mértékletesség mellett teszi le a voksát, és igaz ez a szalámikra, sonkákra, felvágottakra is. Jótanácsa mindannyiunk számára megfontolandó: „Együnk kevesebbet, de az legyen jobb minőségű”!

*A felmérés a KOMETA Facebook és Instagram oldalán készült 2024 márciusában 1685 fő részvételével.

**A reprezentatív felmérés 1242 résztvevő megkérdezésével készült az internetet használó magyar lakosság körében 2019 augusztusában. A Kométa Mindennapok felméréssorozat 2019 tavaszán indult, és az életünk olyan különböző területeit igyekszik feltérképezni, mint a táplálkozás, a testmozgás, a családi élet, a mindennapok és ünnepek.

Kapcsolódó cikkeink