Durván emelkedik a baromfi – és sertéshús ára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 12. 11:56

Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) legfrissebb jelentése szerint a magyar baromfiágazat, annak ellenére, hogy az uniós piacon tapasztalt ukrán dömping miatt nehézségekkel küzd, jelentős mértékben növelte kivitelét az EU-ba. Viszont az árak csökkenése komoly kihívást jelent a jövedelmezőség szempontjából. A sertéshúságazatban a termelői árak emelkedtek, de a húsipar költségeinek növekedése miatt nem tudták átadni az emelkedést az árakban, ami borúsan vetíti előre a jövőt az érintett cégek számára.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU27 baromfihúsexportja 3 százalékkal csökkent 2023-ban az előző évhez képest, de a magyar export az uniós átlagot jelentősen meghaladó mértékben emelkedett. A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 10 százalékkal nőtt 2024 első hónapjaiban. Ugyanakkor a baromfihúsimport is növekedett, ami további kihívást jelent az ágazat számára.

A hazai sertéshús-piac is változásokkal küzd. Az EU-ban az export 20 százalékkal csökkent 2023-ban, míg az import 10 százalékkal esett vissza. A sertéshús belépési ára csökkent az EU-ban, azonban a vállalatok és vágóhidak árai továbbra is alacsonyabbak az előző évhez képest.

Az ágazatokban tapasztalt árak és kereslet változásai komoly kihívásokat jelentenek a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára. A termelőknek és vállalatoknak rugalmasan kell alkalmazkodniuk a piaci körülményekhez, és hatékonyan kezelniük az árváltozásokat és az export-import egyensúlyhiányt a versenyképesség megőrzése érdekében.

Kapcsolódó cikkeink