Hatalmas drágulás várja a vendégeket az éttermekben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 11. 10:49

A hungarikumnak számító libamáj beszerzési ára 20-25 ezer forintra ugrott kilogrammonként. Tízezer forintért kellene adni a libamájat az éttermekben, hogy ne legyen veszteséges a beszerzése, ez azonban lehetetlen – szemléltette az Indexnek az éttermeket sújtó költségnövekedést Kovács László.

Inkább nem teszik menüre, ami túl drága volna

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke rávilágított, hogy brutális energia- és alapanyagár-emelkedéssel küzd a szektor (is), tetézi mindezt a kereslet visszaesése, ami miatt számos egységre került és kerülhet lakat. Hogy végleg vagy ideiglenesen, az a jövő zenéje. Csapody Balázs gasztronómiai szakember, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa ugyanakkor arra buzdítja a vendéglátósokat, tartsanak ki.

Az éttermek költségei kontrázva szaladtak fel az utóbbi időben a Csomolungmára. Az alapanyagok tekintetében – akár az étel, akár az ital oldalát nézzük – átlagosan 40-50 százalékos áremelkedés ment végbe – mondta Csapody.

Az energiaáraknál változó a drágulás mértéke, tudok olyan étteremről, amelynél a havi gázszámla végösszege kapott egy tízszeres szorzót a korábbiakhoz képest, az áram tekintetében pedig 2,5-3-szoros emelkedéssel lehet számolni. Könnyen kiszámolható, hogy egy étterem eddigi nagyjából 1,5 millió forintos villanyszámlája 3,5-4,5 millióra kúszik fel. Míg a gáz esetében az eddigi 235 ezer forintos havi költség 2,35 millió forintra emelkedik

– vázolta az étterem-tulajdonos.

Kiemelte, hogy a munkabérek tekintetében is a kiszámítható gazdálkodást célszerű követni. Törekedni kell az optimális létszám kialakítására, a felesleges munkaerő alkalmazása nem fenntartható. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a jó dolgozók munkáját kellőképpen honorálni kell, ezért a bérek inflációval egyenértékű emelése elengedhetetlen azok esetében, akik erre rászolgálnak.

 

Kapcsolódó cikkeink