Svájcban árusítaná a világ első sejttenyésztett marhahússzeleteit az izraeli Aleph Farms

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 08. 01. 09:27

Az izraeli Aleph Farms kérelmet nyújtott be a svájci hatóságokhoz azzal a céllal, hogy a világ első sejttenyésztett marhaszeleteit az Aleph Cuts márkanév alatt értékesíthesse Svájcban.

Az életciklus-elemzés azt mutatja, hogy a sejttenyésztett marhahús a hagyományoshoz képest 92%-kal csökkentheti a marhahústenyésztés szénlábnyomát, ha a termelési folyamat során megújuló energiát használnak, 95%-kal a föld- és 78%-kal a vízfelhasználást.

A svájci szabályozás

Az Európai Unióéhoz hasonlóan a svájci szabályozási keretrendszer is szigorú és megalapozott eljárást alkalmaz az új élelmiszerek biztonságosságának értékelésére. Ahhoz, hogy a sejttenyésztett hús Svájcban kereskedelmi forgalomba kerülhessen, az Aleph Farmshoz hasonló vállalatoknak átfogó biztonsági dokumentáció benyújtásával engedélyt kell kérniük a Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivataltól (FSVO). Ez az eljárás szigorú biztonsági értékelést és kiterjedt toxikológiai vizsgálatokat foglal magában, amelyek célja az élelmiszer biztonságosságának alátámasztása. Az értékelés várhatóan legalább 12 hónapot vesz igénybe.

A lépést mind a Good Food Institute Europe, mint pedig a ProVeg International üdvözölte.

VegConomist

Kapcsolódó cikkeink