Svájcban árusítaná a világ első sejttenyésztett marhahússzeleteit az izraeli Aleph Farms
Az izraeli Aleph Farms kérelmet nyújtott be a svájci hatóságokhoz azzal a céllal, hogy a világ első sejttenyésztett marhaszeleteit az Aleph Cuts márkanév alatt értékesíthesse Svájcban.
Az életciklus-elemzés azt mutatja, hogy a sejttenyésztett marhahús a hagyományoshoz képest 92%-kal csökkentheti a marhahústenyésztés szénlábnyomát, ha a termelési folyamat során megújuló energiát használnak, 95%-kal a föld- és 78%-kal a vízfelhasználást.
A svájci szabályozás
Az Európai Unióéhoz hasonlóan a svájci szabályozási keretrendszer is szigorú és megalapozott eljárást alkalmaz az új élelmiszerek biztonságosságának értékelésére. Ahhoz, hogy a sejttenyésztett hús Svájcban kereskedelmi forgalomba kerülhessen, az Aleph Farmshoz hasonló vállalatoknak átfogó biztonsági dokumentáció benyújtásával engedélyt kell kérniük a Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivataltól (FSVO). Ez az eljárás szigorú biztonsági értékelést és kiterjedt toxikológiai vizsgálatokat foglal magában, amelyek célja az élelmiszer biztonságosságának alátámasztása. Az értékelés várhatóan legalább 12 hónapot vesz igénybe.
A lépést mind a Good Food Institute Europe, mint pedig a ProVeg International üdvözölte.
Kapcsolódó cikkeink
Tömegével szívja fel a hazai húsipari dolgozókat Svájc
A hentesek és marhacsontozók keresése Svájcban egyre inkább magyar munkavállalókra…
Tovább olvasom >Tálak újratöltve
Bár a tavalyi év „árzivataros” hónapjaiban sok háztartásban állateledel helyett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten
Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális…
Tovább olvasom >Száguldó vonaton a szépségápolás
Az FMCG-szektoron belül a szépségápolás az egyik leggyorsabban fejlődő piac,…
Tovább olvasom >