Nehéz helyzetben a cukrászdák és a fagyizók

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 18. 11:15

A Pénzcentrum friss interjúban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszél a cukrászdák és fagyizók helyzetéről, kilátásairól és a jövőben várható trendekről. Elmondása szerint sok cukrászda bezárt az utóbbi időben, a nagyobb városokban főként az adminisztrációs terhek és a magas energiaköltségek miatt. A kisebb településeken a cukrászdák fontos közösségi helyek, amelyeknek lojálisabbak a vendégeik.

Az interjúban Erdélyi Balázs arról is beszél, hogy bár az elmúlt év a túlélésről szólt, a cukrászdák bizakodva tekinthetnek a jövőbe, remélve egy erősebb szezont. Az alábbi idézetben érzékelhető ez a bizakodás:

„Bízunk benne, hogy idén talán már egy jobb szezon vár ránk, mert ráférne a szakmánkra, hogy már ne csak a túlélésről szóljanak az évek, hanem egy kis tartalékokat is tudjanak képezni a kollégák.”

Az árak alakulása is fontos téma az interjú során. Erdélyi Balázs szerint nem várható jelentős áremelkedés a fagylaltok esetében, és a sütemények átlagos ára 1000-1500 Ft között mozog majd. A

„A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek. […] A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen.”

Végül, a klímaváltozás hatása is téma az interjúban, amely a fagylaltok szezonalitását és az alapanyagok felhasználását érinti. Az alábbi idézet ezt mutatja be:

„Ha drasztikusan megváltozik a klíma, akkor fogyasztási szokások is átalakulhatnak majd. Ha megnézzük, hogy Olaszországban nyáron éjfélkor is áll a sor a fagylaltért, akkor a későbbiekben előfordulhat, hogy nálunk is majd hasonló várható.”

A jövőben a fagylaltok minősége javulhat, és az új generációk nyitottak az újdonságokra és a természetes alapanyagok felhasználására. A klímaváltozás hatása alatt a fagylalt szezonális időtartama meghosszabbodhat, és a helyi termelőktől származó alapanyagok egyre fontosabbá válhatnak.

 

Kapcsolódó cikkeink