Nehéz helyzetben a cukrászdák és a fagyizók
A Pénzcentrum friss interjúban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszél a cukrászdák és fagyizók helyzetéről, kilátásairól és a jövőben várható trendekről. Elmondása szerint sok cukrászda bezárt az utóbbi időben, a nagyobb városokban főként az adminisztrációs terhek és a magas energiaköltségek miatt. A kisebb településeken a cukrászdák fontos közösségi helyek, amelyeknek lojálisabbak a vendégeik.
Az interjúban Erdélyi Balázs arról is beszél, hogy bár az elmúlt év a túlélésről szólt, a cukrászdák bizakodva tekinthetnek a jövőbe, remélve egy erősebb szezont. Az alábbi idézetben érzékelhető ez a bizakodás:
„Bízunk benne, hogy idén talán már egy jobb szezon vár ránk, mert ráférne a szakmánkra, hogy már ne csak a túlélésről szóljanak az évek, hanem egy kis tartalékokat is tudjanak képezni a kollégák.”
Az árak alakulása is fontos téma az interjú során. Erdélyi Balázs szerint nem várható jelentős áremelkedés a fagylaltok esetében, és a sütemények átlagos ára 1000-1500 Ft között mozog majd. A
„A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek. […] A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen.”
Végül, a klímaváltozás hatása is téma az interjúban, amely a fagylaltok szezonalitását és az alapanyagok felhasználását érinti. Az alábbi idézet ezt mutatja be:
„Ha drasztikusan megváltozik a klíma, akkor fogyasztási szokások is átalakulhatnak majd. Ha megnézzük, hogy Olaszországban nyáron éjfélkor is áll a sor a fagylaltért, akkor a későbbiekben előfordulhat, hogy nálunk is majd hasonló várható.”
A jövőben a fagylaltok minősége javulhat, és az új generációk nyitottak az újdonságokra és a természetes alapanyagok felhasználására. A klímaváltozás hatása alatt a fagylalt szezonális időtartama meghosszabbodhat, és a helyi termelőktől származó alapanyagok egyre fontosabbá válhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >Ipartestületi konferencia a SIRHA Budapest 2024 kiállításon
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >