Mint hal a vízben
Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett. Az egyik ilyen, hogy rengeteg pozitív élettani hatással bír. A másik, hogy november 21. a Halászati Világnap, és ezt érdemes megünnepelni egy finom halétellel. Végül pedig, hogy már pályázható a kiváló minőségű friss halhús.
Magyarország egykor nagyhatalom volt halfogyasztásban is. Azonban mára csak a diétázók körében és karácsonykor arat a hal. Rántva, paprikás lisztbe forgatva és halászléként. Így a világ egyik legkevesebb halat fogyasztó nemzete lettünk.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halfogyasztás előnyeit
A szív barátja, mivel omega-3 zsírsavat tartalmaz, rendszeres fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődését is támogatják. A hal jó forrása a bőr- és nyálkahártyavédő A-, valamint a csontépítéshez és az immunrendszer működéséhez szükséges D-vitaminnak, de gazdag a különböző anyagcsere folyamatokban szerepet játszó B1-, B2-, és a vérképzéshez fontos B12- vitaminokban is. A tengeri halak jelentős jódtartalma elősegíti a pajzsmirigy működését. Szelén tartalma segíti a szív-és érrendszer, valamint a sejtmembrán egészségének megtartását.
A hal 60-80%-a víz
Az olajos húsú halak (pl. lazac, hering) több, a fehér húsúak (pl. tőkehal, lepényhal) kevesebb energiát adnak. Ezen kívül a hal – többek között – az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz. És tartalmazhat bizonyítottan kiváló minőséget is, hiszen KMÉ-védjegyre már friss halhússal is lehet pályázni.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Úszik a sikerben az év első védjegyes terméke, az élő amur
Nagy öröm a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy számára, hogy…
Tovább olvasom >A magyarok és a hal
Az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság a Magyar…
Tovább olvasom >A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése mellett
A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >