Mennyivel csökkent a sertéshús ára?

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 06. 11:47

A 27-ről 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően január 1-jétől elvileg 17 százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztói ára. A kereskedelmi szövetség előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében. A Magyar Nemzet utánajárt, valóban csökkent-e a sertéshús ára.

serteshus

Üdvözöljük a sertéshús áfájának csökkentését, amely hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, és áruházláncunk becslése alapján ez akár húsz százalékkal növelheti az eladott sertéshús mennyiségét – közölte a Magyar Nemzettel a Tesco sajtóosztálya. Mint ismeretes, január 1-jétől a sertéshús áfája öt százalék lett a korábbi 27 százalék után. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint a régi fogyasztói árhoz képest így 17 százalékkal lettek olcsóbbak a törvényben meghatározott sertéshúsféleségek az év elejétől.

A hipermarket a Magyar Nemzetnek kifejtette, az adóváltozással szinkronban a polcaikon 1149 forint helyett 950 forintba kerül a sertéscomb és a csontos tarja kilója, az óévben még 1399 forintos oldalas, illetve dagadó új ára 1157 forint, a csontozott tarja 1549 forint helyett immár 1281 forintba kerül. A kisebb üzletek egy része azonban még kivár, hogy megtudja, milyen áron tudja beszerezni a húst. Ők még nem döntötték el, érvényesítik-e az áfacsökkentést az áraikban.

A Lidl január 1-jén módosította árait az áfa csökkenésének megfelelően, sőt azt meghaladóan is – mondta el a Magyar Nemzetnek Tőzsér Judit, a társaság PR-vezetője. A sertéshús polci árcsökkenésének mértéke 17–23 százalék között ingadozik, vagyis az áruház nagyobb árelőnyt ad vásárlóinak, mint azt az adóváltozás mértéke indokolná. A 20 százalékos zsírtartalmú sertés-darálthús kilónkénti ára 1398 forintról 1078-ra esett, a 30 százalékos verziónál pedig az 1099 forintos kiírás helyére 899-es került. A darabolt sertéslapockához az új évben 1598 forint helyett már 1158-ért hozzá lehet jutni, a csont nélküli szeletelt tarja kilónkénti ára pedig 1872 forintról 1447-re zuhant. A csontozott karajnak 2197 forint helyett 1697 forint kilogrammja.

Az Auchan arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a sertéstőkehúsok áfacsökkentése által keletkező 17,32 százalékos árcsökkenés teljes egészét átadja vásárlóinak január 1-jétől. Samu Zsófia kommunikációs vezető kiemelte: az áfacsökkentés a százszázalékos sertéshúsokat érinti, így a háztáji és mangalicahúsokra, a sertés- és mangalica-darálthúsokra, a tarjaszeletekre, illetve a pultos sertéshúsokra is vonatkozik.

A CBA kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta a lapot, hogy ők sem hagyták figyelmen kívül a 22 százalékos áfacsökkenést, igaz, az árak nem egységesen változnak: a partnereik szabadon árazhatnak. Fodor Attila szerint a baromfi- és a sertéstőkehús helyettesítő termékei egymásnak, ezért arra számít, hogy a változás hatására az utóbbi forgalma jelentősen nőni fog.
A hentesek egy része kivár

Egy erzsébetvárosi hentesüzletben december 30-án egy kiló tarja 1368, egy kiló sertéscomb 1388, egy kiló karaj pedig 1398 forintba került. Idén mindegyik terméket 50 forinttal adták olcsóbban. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy érvényesülhet-e az áfacsökkentésből eredő, elvileg 17 százalékos csökkenés a fogyasztói árakban, az üzletvezető kitérő választ adott. – Majd meglátjuk – közölte mosolyogva. A grillétkezdeként is működő Nagyvárad téri hentes szívesen csökkentené 100-200 forinttal is az árait, de egyelőre kivár, mint mondta, minden a termelők átadási feltételein múlik. Leszögezte: ha akarna, sem tudna hasznot húzni az általános forgalmi adó változásából. A lap Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrött is azzal szembesült, hogy a nagy áruházláncok kirendeltségein jelentősen estek az árak, a henteseknél viszont nem érvényesül a fogyasztói árakban az áfacsökkentés.

– Az úgynevezett vágási melléktermékre és a belsőségre már nem terjed ki az ötszázalékos áfakulcs, így a sertésmájra, sertészsiradékra, zsírszalonnára sem – oszlatta el a kételyeket Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. – A feldolgozott húsféleségek forgalmi adója sem változik, így a kolbászé, a szalámié, a virslié vagy a sonkáé továbbra is 27 százalék lesz – tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint a rövidkaraj kilójának átlagára 1390 forint volt, a sertéscombé 1310, elvileg ezek az árak csökkennek 17 százalékkal. A kereskedelmi szövetség rávilágított: bár a boltokban ma is különbözők az árak, a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfakulcs csökkentésének előnyét átadják a vásárlóknak, ami 25 milliárd forint körüli összeget jelenthet. Így a vásárlóknak továbbra is nézelődniük, válogatniuk kell a boltokban, attól függően, mit és hogyan szeretnének megvenni.

Az OKSZ összegzése szerint az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentése révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak. Nem véletlen az sem, hogy a jogszabályok szerint tilos az élelmiszerek beszerzési ár alatti értékesítése – ennek célja, hogy fékezze a versenynek azokat a hatásait, melyek a termelőknek már kárt okoznak. Az ötszázalékos áfa mellett nem éri meg feketézni, ennek az lesz az egyik következménye, hogy nagyobb tömegben jelenik meg a piacon olyan sertéshús, amelynek értékesítése során a korábban ügyeskedő termelők, élelmiszer-feldolgozók már számlát, a boltosok pedig nyugtát adnak. A nagyobb letisztult kínálat is lefelé húzza az árakat, a feketézés egyébként eddig 30-40 százalékra volt becsülhető ezen a piacon. (Gyöngyösi Balázs, Magyar Nemzet Online)

Kapcsolódó cikkeink