Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben
A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az önköltségi árak emelkedése miatt – mondta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában. A szakember szerint az élőállat ára az elmúlt másfél évben kétszeresére emelkedett egy ponton, majd csökkenni kezdett, de a feldolgozók még mindig kritikus veszteségeket könyvelhetnek el.
Éder Tamás szerint a húsfeldolgozóknak muszáj árat emelniük annak érdekében, hogy megállíthassák az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, de a fogyasztókra áthárítani az önköltséget nem volt lehetőség, ami további problémákat okozott az iparágban.
Az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára nőtt egy időszakban, azóta csökken, de a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon – tette hozzá a szakember.
Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos úgy véli, hogy bár lesz további áremelkedés, az várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, mint amilyen az iparág helyzetéből adódna. A fogyasztás hiánya miatt csak kisebb mértékű áremelkedés várható, noha a feldolgozók költségei indokolnák a nagyobb áremelést.
Az Eurostat adatai szerint 2024 februárjában a legtöbb uniós országban nőttek a húsárak, de voltak olyanok is, ahol csökkentek. Magyarországon az árak 0,8%-kal emelkedtek, de összességében az EU-ban 3,3%-kal volt magasabb a hús ára, mint egy évvel korábban. A sertéshús ára a legnagyobb mértékben nőtt, 5,7%-kal.
Kapcsolódó cikkeink
Grillpraktikák a hangulatos nyáresti étkezéshez
A hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre…
Tovább olvasom >NAK: Hús, hal, zöldség, vagy sajt – a grillrácson mind ízletesen elkészíthető
Javában tart a grillszezon, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része…
Tovább olvasom >Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >