Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 10. 12:21

A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az önköltségi árak emelkedése miatt – mondta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában. A szakember szerint az élőállat ára az elmúlt másfél évben kétszeresére emelkedett egy ponton, majd csökkenni kezdett, de a feldolgozók még mindig kritikus veszteségeket könyvelhetnek el.

Éder Tamás szerint a húsfeldolgozóknak muszáj árat emelniük annak érdekében, hogy megállíthassák az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, de a fogyasztókra áthárítani az önköltséget nem volt lehetőség, ami további problémákat okozott az iparágban.

Az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára nőtt egy időszakban, azóta csökken, de a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon – tette hozzá a szakember.

Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos úgy véli, hogy bár lesz további áremelkedés, az várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, mint amilyen az iparág helyzetéből adódna. A fogyasztás hiánya miatt csak kisebb mértékű áremelkedés várható, noha a feldolgozók költségei indokolnák a nagyobb áremelést.

Az Eurostat adatai szerint 2024 februárjában a legtöbb uniós országban nőttek a húsárak, de voltak olyanok is, ahol csökkentek. Magyarországon az árak 0,8%-kal emelkedtek, de összességében az EU-ban 3,3%-kal volt magasabb a hús ára, mint egy évvel korábban. A sertéshús ára a legnagyobb mértékben nőtt, 5,7%-kal.

 

Kapcsolódó cikkeink