Meats are becoming more expensive: the rise in cost prices and the difficulties faced by processors are in the background

By: Trademagazin Date: 2024. 04. 10. 12:21

The rise in the price of meat poses serious challenges to processors due to the increase in cost prices, said Tamás Éder, president of the Association of Responsible Food Producers, in a statement to Pénzcentrum. According to the specialist, the price of live animals has doubled at one point in the past year and a half and then started to decrease, but processors can still post critical losses.

Éder Tamás szerint a húsfeldolgozóknak muszáj árat emelniük annak érdekében, hogy megállíthassák az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, de a fogyasztókra áthárítani az önköltséget nem volt lehetőség, ami további problémákat okozott az iparágban.

Az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára nőtt egy időszakban, azóta csökken, de a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon – tette hozzá a szakember.

Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos úgy véli, hogy bár lesz további áremelkedés, az várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, mint amilyen az iparág helyzetéből adódna. A fogyasztás hiánya miatt csak kisebb mértékű áremelkedés várható, noha a feldolgozók költségei indokolnák a nagyobb áremelést.

Related news