Magazin: Eszik és isszák

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 29. 09:14

Minden „ízében”, szegmensében nőtt az elmúlt időszakban a joghurtpiac. A cégek széles márkaportfóliója az egészségtudatosságtól az önkényeztetésig minden fogyasztói igényre tud megoldást nyújtani, a kutatásokon alapuló innovációk pedig a hatásos márkaüzenetekkel és az edukációs tevékenységgel kiegészítve biztosítják a márkatermékek iránti hűséget.

Egészében és összes kategóriáját tekintve is növekedni tudott tavaly a joghurt. Mivel hazánk frisstej- és tejtermék-fogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, a piac még messze van a telítettségtől.

– Ezért is fontos számunkra, hogy új, innovatív termékeink és az új fogyasztókhoz szóló közvetlen kommunikációs eszközök (mint például a CRM, azaz consumer relationship managament) révén is segíthessük a növekedést a hazai piacon – hangsúlyozza Várkonyi Beáta, a Danone Magyarország vállalati külkapcsolatok igazgatója.

Az egy háztartásra jutó hazai kanalasjoghurt-fogyasztás még mindig több mint kétszer akkora, mint az ivójoghurté, annak ellenére, hogy az ivójoghurt piaca is folyamatosan növekszik.

– Bár a teljes joghurtpiac értékben és mennyiségben is folyamatosan nő, ennek ellenére a mennyiségi változás mértéke messze elmarad az értékbeli változásról. Egy vásárlás során jóval kevesebbet vásárolnak a fogyasztók, mivel a válság utóhatásaként még mindig óvatosabban nyitják a pénztárcájukat a kasszánál a független kutatók által mért stabil, enyhén növekvő fogyasztói bizalmi index ellenére – hívja fel a figyelmet Strasser-Kátai Bernadett, a Real Nature Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója. – Mindebből látható, hogy a nyersanyagárak és tejkvóták változása ellenére a termékek polci árai növekedtek.

Natúr kontra ízesített

Az ízesített kanalas joghurtok és az ivójoghurtok fejlődése mellett ki kell emelni a natúrjoghurtok immár két éve tartó növekedését, amit a penetráció vezérel, tehát egyre több háztartás vásárol natúr joghurtot. Kiszerelés tekintetében mind az egypoharas variánsok, mind a multipack eladásai emelkedtek.

– A magyar fogyasztók (szemben a nyugat-európai hagyományokkal) a kanalas joghurtok területén még mindig a natúr joghurtok fogyasztását részesítik előnyben, melyben nyilvánvalóan része van az egészséges táplálkozás szószólóinak is: sokan támadják a gyári készítésű ízesített joghurtokat – jegyzi meg Strasser-Kátai Bernadett. – Szükséges azonban megismerni a gyári ízesítési eljárásokat is, hiszen nagyon sok különbség van az egyes technológiák között..

Segítség a mindennapok küzdelmeihez

A Danone-nál minden egyes innovációt alapos fogyasztói kutatássorozat előzi meg. Az innováció nemcsak az ízvilág változtatását jelentheti, hanem más területeket is felölel. Tavaly ősszel például a cég számos terméke, például az Activia joghurt is, teljesen megújult külsővel jelent meg.

– A görög krémjoghurtunk tavaly decembertől Oikos Görög (jelentése: ház, fehér ház) márkanéven kerül a forgalomba – számol be egy aktuális újdonságról Várkonyi Beáta. – A márkanévváltással az volt a célunk, hogy megkülönböztessük ezt a márkát a piacon lévő hasonló termékektől. A Danone termékfejlesztő csapata ezt a terméket kimondottan a magyar fogyasztók ízvilágának megfelelően fejlesztette ki vanília, stracciatella, citromos túrótorta, keksz és meggyes változatokban.

Az Activia legújabb termékfejlesztése február közepétől kapható a boltokban. Az új DANONE ACTIVIA FUSION egyedisége abban rejlik, hogy a Bifidus Actiregularist és kalciumot tartalmazó hófehér joghurt két különböző, de egymáshoz mégis tökéletesen illő, izgalmas ízből összeválogatott gyümölcságyon fekszik.

– A legfrissebb újdonság pedig házunk tá­járól az, hogy az Actimel 2016. április elejétől olyan új reklámkampányt indít Európa-szerte, amely a mindennapok hőseire fókuszál – teszi teljessé a képet a vállalati külkapcsolatok igazgatója.

A kampány abból az alapállásból indul, hogy napjaink nehézségekkel teli világában mindenki folytonosan új kihívásokkal szembesül. Vannak köztünk azonban olyanok, akik humorral és a „soha nem adom fel” hozzáállással fogadják ezeket a kihívásokat, vagyis a pozitív értelemben vett rugalmasságot tudják közvetíteni. Ez pedig összhangban áll az Actimel márkacéljával: ez a márka arra sarkall téged, hogy maradj erős, és lépj előre.

Az egészség jóízű is lehet

A magyar fogyasztók a Real Nature Kft. tapasztalatai szerint mindig kicsit kíváncsiabbak és nyitottabbak az új ízekre, termékekre, mint akár a környező országok, vagy akár az osztrák piac vásárlói. Ez is magyarázza az elmozdulást a tradicionális epres ízesítésű termékek felől más ízesítésű – erdei, vegyes vagy éppen egzotikus gyümölcsös – változatok felé.

A cég széles és változatos portfóliót kínál a hazai családoknak, legyen szó akár csökkentett zsírtartalmú termékektől (Good Milk ProXY), teljes krémes-gyümölcsös joghurtokról (Nöm-Mix), vagy akár a diétában, diabéteszben is fogyasztható gyümölcsös joghurtokról (Fasten).

– Azt látjuk, hogy a kiskereskedelmi egységek heti szórólapjai nagy segítséget nyújtanak a vásárlóknak pénztárcájuk kímélésében – mondja Strasser-Kátai Bernadett. – Ugyanakkor saját marketingaktivitásaink alapján tudjuk, hogy egy-egy országos kampány is nagy figyelmet kap a vásárlóktól. Ennek köszönhetjük a 2015-ös országos Good Milk kampányunk kiemelkedő sikerét is, amellyel jelentősen erősítettük a kiskereskedelmi egységek akciós és normál kereskedelmi tevékenységét.

A cég tejtermékei természetes tápanyagok, természetes, módosítás nélküli alapanyagokból készülnek. A génmódosítás-mentességet a növénytermesztéstől az állattartáson át a késztermékig biztosítják, így kerülnek a fogyasztó asztalára Joya, Good Milk, Real Nature, Green Heart termékcsaládjaik.

Ezt a szellemiséget tükrözi ez évi nagy fejlesztésük is: a Good Milk márkacsalád hazai piacon hamarosan megjelenő új tagjai „Jóízű egészség” szlogennel. Kiindulópontjuk, hogy az egészségtudatosság, természetesség nem kell, hogy lemondásra kényszerítse a fogyasztókat.

Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink