Június 6-án tartja a Tej Terméktanács a Tej Világnapi rendezvényt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 06. 03. 11:18

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Ezen a napon ünnepeljük egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünket és mindazt, amivel a tejágazat hozzájárul az emberiség megfelelő táplálkozásához, a fenntarthatósághoz, a gazdasági fejlődéshez, az egészséghez, azaz az élethez.
A tejtermelőknek és tejfeldolgozóknak a 21. század legnagyobb kihívásaival – mint például a klímaváltozás, környezetünk és saját élőhelyünk környezetszennyezése, a lakosság növekedése, több és egészségesebb, ugyanakkor tápláló és fenntarthatóbb élelmiszerek iránti igény – kell szembenéznie.
A tejvertikum szereplőinek hozzá kell járulniuk a klímaváltozás elleni küzdelemhez, fel kell készülniük a folyamatos gazdasági változásokra, a világ népességének további növekedésére, a piaci versenyre, ezalatt létfontosságú tápanyagokat tartalmazó egészséges tejterméket kell előállítaniuk, amely amellett, hogy minőségi, még megfizethető is kell, hogy legyen. A növekvő globális állati fehérje iránti igény kielégítése mellett, hozzá kell járulni a globális élelmiszer ellátási biztonsághoz is. Nem utolsó sorban válaszokat kell adni az állattenyésztéssel és tejtermékekkel szembeni társadalmi aggályokra és kérdésekre is.
Soha nem volt nagyobb igény – a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat véletlenül vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni – tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra idehaza. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeikhez szükséges energiát biztosítják. Európai átlagban a kalcium 52%-a, a B2 vitamin 36%-a, a B12 vitamin 32%-a a foszfor 29%-a, a jód 26%-a és a fehérjék 20%-a tej és tejtermék formájában kerül a felnőtt emberi szervezetbe*.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet** adatai szerint a tej és tejtermékek fogyasztása naponta ajánlott. Mind a hazai, mind a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerint napi fél liter tej, vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása javasolt. A tej tartalmazza a felnőtt emberi szervezet számára szükséges összes tápanyagtípust. Mindennapos fogyasztása bizonyítottan hozzájárul az egészséges csontrendszer kialakulásához és megőrzéséhez. Kutatások igazolják a tej és tejtermékek lehetséges szerepét egyes táplálkozással összefüggő betegségek, mint a magasvérnyomás-betegség, a vastagbél daganatos betegségei, elhízás és a fogszuvasodás megelőzésében. E táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvező hatásai tápanyag-összetételéből adódnak. A gyerekek számára is különösen fontos a tej, mert tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat.
A Tej Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej és tejtermék fogyasztásra való ösztönzéséhez. A gyermekek és a fiatalok tej és tejtermék fogyasztásra motiváló nevelését továbbra is támogatni kívánja. A szakmaközi szervezet segítséget nyújt az egészségtudatos táplálkozás kialakításában, a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.
Az idei évben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2019. június 6-án szervezi meg a Tej Világnapi rendezvényét.

* European Dairy Association, 2019
** Összefoglaló a magyar felnőtt lakosság tej- es tejtermék fogyasztásáról, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Budapest, 2017. október

Kapcsolódó cikkeink