Egzotikum: a tevetej lehet az új tehéntej

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 12. 11:06

Egyre nő az érdeklődés a tevetej iránt, és egyre több országban hoznak létre gigantikus farmokat annak érdekében, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. A Közel-Keleten és más régiókban a tevetej régóta fontos szerepet játszik az élelmiszerellátásban, és mostanra úgy tűnik, hogy ez a népszerű ital központi szereplővé válhat az iparágban.

Az évszázadokra visszanyúló tevetejtermelés hagyománya már régen jól ismert a térségben, és a gazdasági előnyei miatt egyre több kisgazdaság foglalkozik tevetehenek tartásával. Emellett azonban rohamtempóban szaporodnak a nagyüzemi méretű tejfarmok, ahol ipari mennyiségű tejet állítanak elő. Ezek a farmok sokszor több ezer tevét tartanak, és gépekkel fejik az állatokat.

A teve ideális haszonállatnak számít a forró és szélsőséges éghajlati körülmények között élő emberek számára. Kevés vizet igényel, és jól alkalmazkodik a sivatagi környezethez. Emellett kevesebb metánt bocsát ki, mint más háziállatok, így környezetbarátnak is tekinthető. Ezen túlmenően a teve könnyen hord terheket, és a legpompásabb egyedeket még szépségversenyeken is díjazzák – írja a The Conversation.

Azonban az ipari szintű tevetejtermelés és tenyésztés korábban nem volt olyan elterjedt, mint az elmúlt években, amikor hatalmas farmokat hoztak létre, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. Az állami beruházások és a nagyüzemi tenyésztés terjedése azt mutatja, hogy az iparág komoly növekedés előtt áll. Becslések szerint a tevetej globális piacának értéke az évtized végére akár 2-13 milliárd amerikai dollárra is nőhet.

A tevetej keresletének növekedése mögött az áll, hogy egyre többen fogyasztják ezt az italt más, hagyományosan használt állati tejek helyett. A tevetej tápláló és egészséges, sokkal kevesebb metánt termelő állatokból származik, és különféle előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A keresletnövekedést a folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségek is támogatják, például a fermentált italok és édességek előállítása.

A tevetej iránti növekvő kereslet a tenyésztőket arra ösztönzi, hogy nagyobb farmokat hozzanak létre, és új fajtákat tenyésszenek, amelyek még több tejet termelnek.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink