Egzotikum: a tevetej lehet az új tehéntej
Egyre nő az érdeklődés a tevetej iránt, és egyre több országban hoznak létre gigantikus farmokat annak érdekében, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. A Közel-Keleten és más régiókban a tevetej régóta fontos szerepet játszik az élelmiszerellátásban, és mostanra úgy tűnik, hogy ez a népszerű ital központi szereplővé válhat az iparágban.
Az évszázadokra visszanyúló tevetejtermelés hagyománya már régen jól ismert a térségben, és a gazdasági előnyei miatt egyre több kisgazdaság foglalkozik tevetehenek tartásával. Emellett azonban rohamtempóban szaporodnak a nagyüzemi méretű tejfarmok, ahol ipari mennyiségű tejet állítanak elő. Ezek a farmok sokszor több ezer tevét tartanak, és gépekkel fejik az állatokat.
A teve ideális haszonállatnak számít a forró és szélsőséges éghajlati körülmények között élő emberek számára. Kevés vizet igényel, és jól alkalmazkodik a sivatagi környezethez. Emellett kevesebb metánt bocsát ki, mint más háziállatok, így környezetbarátnak is tekinthető. Ezen túlmenően a teve könnyen hord terheket, és a legpompásabb egyedeket még szépségversenyeken is díjazzák – írja a The Conversation.
Azonban az ipari szintű tevetejtermelés és tenyésztés korábban nem volt olyan elterjedt, mint az elmúlt években, amikor hatalmas farmokat hoztak létre, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. Az állami beruházások és a nagyüzemi tenyésztés terjedése azt mutatja, hogy az iparág komoly növekedés előtt áll. Becslések szerint a tevetej globális piacának értéke az évtized végére akár 2-13 milliárd amerikai dollárra is nőhet.
A tevetej keresletének növekedése mögött az áll, hogy egyre többen fogyasztják ezt az italt más, hagyományosan használt állati tejek helyett. A tevetej tápláló és egészséges, sokkal kevesebb metánt termelő állatokból származik, és különféle előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A keresletnövekedést a folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségek is támogatják, például a fermentált italok és édességek előállítása.
A tevetej iránti növekvő kereslet a tenyésztőket arra ösztönzi, hogy nagyobb farmokat hozzanak létre, és új fajtákat tenyésszenek, amelyek még több tejet termelnek.
Kapcsolódó cikkeink
Újfent csökkent a tejfogyasztás Németországban
Az adatok szerint a németek tejtermék-fogyasztása 2023-ban újabb rekordmélységbe szállt.…
Tovább olvasom >Negatív tendenciát mutat a magyar tej- és tejtermék-külkereskedelem
Az elmúlt évben jelentős változásokat mutatott a magyar tej- és…
Tovább olvasom >Együttműködési megállapodást írt alá a K&H és a Tej Terméktanács
Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újrahasznosítható szupermarketet épít az Edeka
Németország vezető üzletlánca, az Edeka fenntartható „Triqbriq fa építési rendszert”…
Tovább olvasom >Az alapanyagokra, a csomagolásra és a fenntarthatóságra összpontosító tech startupokkal kíván együttműködni a Mondelez
A snackóriás elmondta, hogy az inkubátorprogramja keretében együttműködő vállalatok korai…
Tovább olvasom >Reacty Digital kutatás: Zsugorodó termékek, növekvő tájékoztatás
Magyarországon 2024. március 1-től kezdődően a nagyobb élelmiszerkereskedőket kötelezik arra,…
Tovább olvasom >