Egzotikum: a tevetej lehet az új tehéntej
Egyre nő az érdeklődés a tevetej iránt, és egyre több országban hoznak létre gigantikus farmokat annak érdekében, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. A Közel-Keleten és más régiókban a tevetej régóta fontos szerepet játszik az élelmiszerellátásban, és mostanra úgy tűnik, hogy ez a népszerű ital központi szereplővé válhat az iparágban.
Az évszázadokra visszanyúló tevetejtermelés hagyománya már régen jól ismert a térségben, és a gazdasági előnyei miatt egyre több kisgazdaság foglalkozik tevetehenek tartásával. Emellett azonban rohamtempóban szaporodnak a nagyüzemi méretű tejfarmok, ahol ipari mennyiségű tejet állítanak elő. Ezek a farmok sokszor több ezer tevét tartanak, és gépekkel fejik az állatokat.
A teve ideális haszonállatnak számít a forró és szélsőséges éghajlati körülmények között élő emberek számára. Kevés vizet igényel, és jól alkalmazkodik a sivatagi környezethez. Emellett kevesebb metánt bocsát ki, mint más háziállatok, így környezetbarátnak is tekinthető. Ezen túlmenően a teve könnyen hord terheket, és a legpompásabb egyedeket még szépségversenyeken is díjazzák – írja a The Conversation.
Azonban az ipari szintű tevetejtermelés és tenyésztés korábban nem volt olyan elterjedt, mint az elmúlt években, amikor hatalmas farmokat hoztak létre, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. Az állami beruházások és a nagyüzemi tenyésztés terjedése azt mutatja, hogy az iparág komoly növekedés előtt áll. Becslések szerint a tevetej globális piacának értéke az évtized végére akár 2-13 milliárd amerikai dollárra is nőhet.
A tevetej keresletének növekedése mögött az áll, hogy egyre többen fogyasztják ezt az italt más, hagyományosan használt állati tejek helyett. A tevetej tápláló és egészséges, sokkal kevesebb metánt termelő állatokból származik, és különféle előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A keresletnövekedést a folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségek is támogatják, például a fermentált italok és édességek előállítása.
A tevetej iránti növekvő kereslet a tenyésztőket arra ösztönzi, hogy nagyobb farmokat hozzanak létre, és új fajtákat tenyésszenek, amelyek még több tejet termelnek.
Kapcsolódó cikkeink
Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra…
Tovább olvasom >A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon
A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes…
Tovább olvasom >Magasabb szintű tartástechnológiát ír elő az Edeka a tejtermékek vonatkozásában
Az Edeka Csoport – beleértve a Netto Marken-Discountot is –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >