Negatív tendenciát mutat a magyar tej- és tejtermék-külkereskedelem

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 03. 11:47

Az elmúlt évben jelentős változásokat mutatott a magyar tej- és tejtermék-külkereskedelem, melynek eredményeként a szektor egyenlege negatívba fordult. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint 2023-ban az import tovább emelkedett, míg az export jelentősen csökkent az előző évhez képest.

A folyadéktej-fogyasztás hazai átalakulásának egyik oka a hatósági ársapka bevezetése volt, ami a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tej belföldi értékesítésének jelentős visszaesését eredményezte. Ugyanakkor a 2,8 százalékos UHT-tej iránti kereslet növekedett, miután rájuk is kiterjesztették a hatósági árakat.

Az importban a legjelentősebb változások közé tartozott a nyers- és fogyasztói tej behozatalának növekedése, valamint a szlovák tejimport jelentős emelkedése. A magasabb feldolgozottságú tejtermékek importjában is változások történtek, míg a savanyított tejtermékek és a sajt exportja csökkent, addig a nyers és fogyasztói tej exportja nőtt.

A tejtermelés terén pozitív változásokat mutatott a tehénállomány növekedése, bár ez még törékeny eredménynek tűnik. Azonban a tejtermelők számának csökkenése továbbra is komoly problémát jelent, és fejlesztésekkel kell lépést tartaniuk az egy tehénre jutó tejhozamok növekedésével.

A tej- és tejtermék-külkereskedelmi egyenleg negatív fordulata és a tejtermelési trendek komoly kihívások elé állítják a magyar tejipart, és az előrejelzések szerint a helyzet továbbra is kihívásokkal teli marad a következő időszakban.

Kapcsolódó cikkeink