Jól jönne a kedvezményes áfa a többi ágazatnak is

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 01. 11:55

Látványosan csökkent az elmúlt hetekben a sertéstőkehúsok ára a boltokban, amellett, hogy az élő sertés ára is zuhant, a január elsejétől élő áfamérséklés is megtette a hatását. A láthatóan sikeres lépésen felbuzdulva, több más termékpálya szereplői is lobbizni kezdtek, és szintén kedvezményes, 5 százalékos áfát szeretnének – írja a Világgazdaság Online.

baromfi-ok

A Baromfi Terméktanács (BTT) is lobbizik, ismerte el Csorbai Attila a szervezet elnöke a Világgazdaságnak. Elmondta: a baromfiágazaton „nem fog múlni” egy esetleges áfacsökkentés sikere. Ennek érdekében a szervezet elnöke kedden találkozik Czerván Györggyel, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárával is. A jelek szerint lesz miről beszélgetniük. Csorbai Attila a jelentősen növekvő sertéshúsfogyasztást nem tartja biztató jelnek saját ágazatára nézve. Az elnök ugyanis biztosra veszi, hogy a megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el. „A január végeztével a rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk. Az már most látszik, hogy számokkal tudjuk bizonyítani, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra” – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila. Az elnök hozzátette: a teljes baromfiágazat érintett, ám a csirke- és a pulykatermékpályák járnak a folyamattal a legrosszabbul.

A halászati ágazat helyzetén adócsökkentéssel lehetne javítani, ezért a szakma szerint a halászati élelmiszerek áfáját 27-ről öt százalékra kellene mérsékelni – nyilatkozta a Magyar Időknek Lévai Ferenc a napokban. A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa korábbi elnöke kiemelte: a lépés 2,5 milliárd forintba kerülne, mégsem járna rosszul a költségvetés. A halágazat azzal is indokolja a kérését, hogy az uniós támogatásokból nem részesül súlyának megfelelően, ezzel pedig hátrányba kerül a többi ágazattal szemben. Tény, hogy a haltermelés jószerével csak gépészeti, beruházási támogatásban részesülhet, a halgazdaságoknak nincs uniós területalapú, sem állatjóléti támogatásuk.

A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése lenne – ezt már a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke mondta az M1 hírtelevíziónak kedden. Mélykuti Tibor hozzátette: ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak. A szakmaközi szervezet azzal érvel, hogy előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának csökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést okozna. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.

A sertéshúsok árcsökkenésének legnagyobb vesztesei alighanem valóban a baromfiágazat szereplői, akik helyettesítő termékeket kínálnak a karajjal, tarjával és más sertéshúsokkal szemben. A baromfiágazat már az intézkedés életbe lépése előtt, tavaly tiltakozott az egyoldalú áfacsökkentés ellen. A baromfisok mindannyiszor hozzátették: nem a sertéságazat sikerét irigylik, hanem egyenlő feltételeket szeretnének elérni. A január óta eltelt árzuhanást és a fogyasztási adatokat látva, információink szerint kisebb pánik uralkodott el az ágazatban. Egyes szereplők úgy vélik: a baromfitenyésztők egy része nem fog ilyen körülmények között éveket kibírni, ezért néhány hónapon belül döntést szeretnének elérni.(Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink