Hódítanak a növényi alapú élelmiszerek

Szerző: Budai Klára Dátum: 2024. 04. 22. 21:22

A növényi alapú termékek piaca az utóbbi években robbanásszerű növekedést mutatott, amit a fogyasztói szokások változása, a fenntarthatóság iránti növekvő elkötelezettség és az egészségtudatos életmódra való törekvés hajtott előre. A hagyományos élelmiszerektől a növényi alapú alternatívák felé való elmozdulás nem csupán egy rövid távú trend, hanem egy mélyreható piaci és társadalmi változás jele.

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

A szegmens gyártói és forgalmazói egyaránt igyekeznek lépést tartani a fogyasztói igényekkel, innovatív termékekkel és fenntartható megoldásokkal kísérletezve. Ez a sokszínű és folyamatosan fejlődő szegmens kihívásokkal és lehetőségekkel egyaránt szembesíti a piaci szereplőket. A következőkben bemutatjuk, hogyan alkalmazkodnak különböző cégek a növényi termékek piacának változásaihoz, és hogyan formálják azokat saját innovációikkal és stratégiáikkal.

Alacsony ár, magas minőség

Pipó Kitti, a Foodnet Zrt. brand managere úgy érzékeli, a mentes kategórián belül az alapélelmiszernek számító termékeket az átlagosnál kisebb mértékben érintették negatívan az élelmiszerszegmensben tapasztalt volumenvisszaesések.

Pipó Kitti
brand manager
Foodnet

– Erre magyarázat lehet az, hogy akinek a mentes/tudatosabb táplálkozás a napi rutinja részévé vált, az stabilabb elköteleződéssel rendelkezik annál, minthogy egyik napról a másikra erről lemondjon. Ezt a hipotézisünket a 2023-as eladási adataink is alátámasztják, ugyanis több kategóriában jelentős mértékű volumennövekedést tudtunk felmutatni az alapélelmiszernek számító mentes termékeinkkel – tájékoztat a szakember.

Márkáik közül büszkék többek között a Ribella Hummus, Natrue növényi italokra és az It’s Us gluténmentes termékcsaláddal elért eredményeikre. Az elmúlt időszakban vállalatuk fontos stratégiája volt a tartósan alacsony árral történő támogatás, különös figyelmet fordítva a lélektani árpontok megtartására.

– Az impulzív mentes termékeink esetében más a helyzet, ezeket erősebben érintette a vásárlók növekvő árérzékenysége. Szerencsére ebben a kategóriában is tudunk üdítő kivételt felmutatni, a Müller Riso ZERO hozzáadott cukormentes termékünkön volumenben is jelentős növekedést értünk el 2023-ban – ismerteti Pipó Kitti.

Azt is megtudjuk, hogy Natrue termékeik amellett, hogy forrásvíz alapúak, teljesen clean labelnek számítanak, hiszen csak a legszükségesebb összetevőket tartalmazzák, adalékanyagok nélkül. Alapélelmiszernek számít a jelenleg bevezetés alatt álló Naturli, amely egy kiemelkedően prémium összetételű bio kenhető vajalternatíva, amely piaci rést tölt be egy vegán terméket kereső, magas igényű fogyasztói réteg számára a kategóriában.

A növényi alapú alternatívák felé való elmozdulás nem csupán egy rövid távú trend, hanem egy mélyreható piaci és társadalmi változás jele

Vegán hab alapanyagok

A fogyasztás költségei világszerte megnőttek, az inflációs nyomáshoz alkalmazkodó vásárlók ehhez igazítják szokásaikat.

Káposztás István
értékesítési igazgató
König-Units

– Egyre többen választják az otthon főzést, mind tudatosabban kerülik a pazarlást, keresik az akciókat, összességében kevesebbet vásárolnak, és felelősségteljesebbek az élelmiszer-fogyasztás terén – mutat rá Káposztás István, a König-Units Kft. értékesítési igazgatója.

Az NIQ tavaly júniusi piaci adataira hivatkozva kifejti, hogy a habalapanyagok, sprayk és főzőkrémek teljes piaca 14,3 %-ot csökkent, ezen belül a növényi vonal –15%-ot, az állati pedig –13,9%-ot képvisel. A főzőkrémek forgalma 8%-ot esett, míg a sprayk piacán történt a legnagyobb visszaesés, –20%. A habalapok –17% változást mutattak. A habalapok termékcsoporton belül az állati csökkent nagyobb mértékben.

– Ezen a csökkenő piacon sikerült elérnünk, hogy a Hulala termékeink értékesített mennyisége nőtt 12%-kal. Valószínűleg annak is köszönhető, hogy a márkaismertség mellett a felhasználók tudatában vannak a minőség fontosságának, hiszen a termék beépül egy ételbe, aminek a többi összetevője is hasonló nagyságrendben drágult, így nem kockáztatnak gyengébb képességű termékkel – hangsúlyozza Káposztás István.

A Hulala márka a tavalyi évben is több újdonsággal lépett piacra, megfelelve a tudatos életmódot követő változó fogyasztói igényeknek.

– Az egyik kiemelt újdonságuk a 2023 májusától bevezetett vegán termékvonal, melynek célja, hogy támogassa a vegánok és flexitáriánusok speciális étrendjét. A Hulala Vegán habspray, a Hulala Vegán habalap és a Gran Cucina Vegán főzőkrém kiváló alternatívát kínálnak ezeknek a csoportoknak – sorolja az értékesítési igazgató.

A márka gyártója kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a termék dizájn bizonyos időközönként frissüljön. Idén tavasszal megújul a Hulala és Gran Cucina termékek csomagolása, új dizájnt kap a termékcsalád. A tavaly piacra vezetett laktózmentes és vegán termékek csomagolásának stílusát fogják felvenni a régóta választékban lévő Hulala termékek is. A termékcsalád új arca modern, trendi, friss, vidám.

Egészséges kényelmi megoldások

Gál Judit
marketing- és
kommunikációs vezető
Eisberg Hungary

Gál Judit, az Eisberg Hungary Kft. marketing- és kommunikációs vezetője az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy a mentes élelmiszerek, főleg a csomagolt vagy tartós élelmiszer kategóriá­ban, sokszor esnek a prémium szegmensbe az előállítási költségeik és így az árazásuk miatt. Pedig a mentes étrendet követők jelentős része nem önszántából, hanem valamilyen intoleranciá­nak vagy érzékenységnek köszönhetően kényszerül mentes étrendet követni.

– Az Eisberg csomagolt salátatermékei és salátakeverékei kizárólag friss zöldségeket tartalmaznak, így a mentes étrend alapját jelenthetik. A terület, ahol eddig tartozásunk volt a mentes termékeket fogyasztók felé, az a dresszingek piaca. A korábbi salátaönteteink joghurtosak, azaz tejalapúak, ezeket májusban kiegészítjük hidegen sajtolt, természetes saláta­olajjokkal, amelyek tökéletesen illeszkednek bármilyen mentes étrendbe. Három ízzel debütálnak: tökmagolaj-­pörkölt tökmagolaj, törökmogyoró-olaj & pisztáciaolaj, valamint lime-olajos keverék – informálja lapunkat Gál Judit. – Kényelmi megoldás, hogy egyadagos, 20 ml-es kiszerelésben juttatjuk el az olajokat a boltok polcaira, ezzel is jelezve azok javasolt felhasználási lehetőségeit: egyadagos saláták tökéletesítésére, snackek mellé, pácok kiegészítéseként.

Idén májusban jelentek meg a teljesebb tápanyagbevitelt egy termékkel megvalósító Eisberg Színes Tálak.

– A jelenleg három tálból álló választékkal egészítettük ki korábbi salátatálas kínálatunkat, ezzel szeretnénk megcélozni a praktikumot, gyorsan egészséges ételt kereső fogyasztói szegmenst. Mivel mi is érzékeljük, hogy erre a szemléletre a mentes étrendet követők körében is nyitottság van, ezt a kínálatot szeretnénk a közeljövőben továbbfejleszteni több mentes opcióval – vetíti előre a marketing- és kommunikációs vezető.

Mindegyik, dietetikus által összeállított tálon a megszokott salátakeverékek mellett megtalálható valamilyen szénhidrátforrás, fehérjeforrás és valamilyen dresszing vagy szósz.

Slágertermék a tofu

A Naszálytej Zrt. a növényi termékek piacán a Toffini márkával képviseli magát a szójatermékek kategóriájában, a tofu szegmensben.

Péter Katalin
kereskedelmi
és marketingvezető
Naszálytej

– A 2023-as évünket alapvetően 2022. alapozta és határozta meg. Ugyanis a 2022. évi erős aszály nagyon rossz terméshozamot eredményezett, valamint a magas alapanyagárak, az infláció, a magas energiaárak és még sok más tényező a 2023-as értékesítésünkben jelent meg. Idén már más a piaci jövőképünk, hiszen 2023 sikeres év volt a magyar GMO-mentes szójababtermelés szempontjából, így a kedvezőbb alapanyagárakat már év elején be tudtuk építeni a termékek áraiba, és ezek nagy örömünkre megjelentek a polci árakban is – tájékoztat Péter Katalin.

A vállalat kereskedelmi és marketingvezetőjétől azt is megtudjuk, hogy 2022 slágerterméke a tofu alapú citromos VEGÁN desszert volt, ami mellé 2023-ban újabb két íz érkezett, a karamellás és a királygyümölcsös.

– A nagy sikerre való tekintettel a termékkört 2024-ben tovább bővítjük. A folyamatos social media jelenlétünk mellett, a tofu felhasználási javaslatokon és recepteken túl, fontosnak tartjuk az edukációt is, így ismét részt veszünk az év második felében megrendezésre kerülő négy hónapos országos fogyasztói promócióban – vetíti előre a szakember.

A piac fejlődésének egyik kulcsa, hogy szűkül az árolló az állati eredetű termékek és növényi alternatíváik között

Megfizethetőbbek lettek a vegán készítmények

Takácsné Rácz Zsuzsa
kereskedelmi igazgató
Pápai Hús

Takácsné Rácz Zsuzsa, a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban az élelmiszeripar az innovációs folyamatoknak köszönhetően nagyon sokat fejlődött a növényi termékek területén. A készítmények egyre „finomabbak”, és talán ennek is betudható, hogy folyamatosan gyarapszik ezen ételek fogyasztóinak a száma.

– Az elmúlt években a növényi alapú élelmiszerek piaca dinamikusan növekedett, és ez a trend folytatódott 2023-ban is. Mivel a húskészítmények fogyasztói árai az alapanyagárak drasztikus növekedése miatt jelentősen emelkedtek az elmúlt két évben, egyre inkább megfizethetővé váltak a vegán készítmények. Szűkült az olló az árak között. Ez a trend eladási számainkban is megmutatkozott, szép eredményeket könyvelhettünk el – újságolja Takácsné Rácz Zsuzsa.

Meglátása szerint a vegán fogyasztók kifejezetten tudatosak, döntésükkor az ár kevésbé mérvadó. Mindazonáltal a magyar lakosságnak csak kis része nyitott a növényi alapú termékek iránt. A flexitáriánusok aránya évről évre növekszik, de, mint mondja, még így is elmarad a számuk az EU átlagához képest.

– Folyamatosan fejlesztünk, kísérletezünk, mind az alapanyagokkal mind a terméktípusokkal.

Fontos a minél jobb ízvilág és állag elérése. A vegán termékek döntő többségét önkiszolgáló polcokon értékesítjük, így a kisebb kiszerelésű termékekre fókuszálunk. A csomagolás tekintetében is a tudatosság felé tartunk, törekszünk minél több termékünknél újrahasznosítható csomagolóanyagot használni – emeli ki a kereskedelmi igazgató, akitől azt is megtudjuk, hogy az idei nyári szezonra az új vegán grill termékeikkel is szeretnének bemutatkozni.

Átalakuló portfólió

Szikora Zsolt
ügyvezető igazgató
BiOrganik Online

Szikora Zsolt, a BiOrganik Online Kft. ügyvezető igazgatója arról számol be, hogy az ukrán–orosz háború, valamint az infláció ezt a piacot sem kímélte. Szinte minden területet érintett, beszélhetünk akár az alapanyagok beszerzésének nehézségéről vagy a csomagolóanyagok hiányáról. Mindez nagy hatással volt az árak alakulására, valamint a gyártói árrésekre. Egyre több termék van a magyar piacon, amely ezáltal kezd telített lenni. Ez a terméklistázásoknál okozhat nehézséget a gyártóknak, mivel a polcok felülete nem tudja ilyen mértékeben lekövetni a változásokat.

– Azt látjuk, hogy jelentős választási szempont az ár-érték arány. Ha a vásárló talál minőségében, ízében és összetevőiben számára megfelelő terméket, akkor fontos az ár, vált lefelé – állapítja meg Szikora Zsolt.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy már olyan nagyobb gyártók is beszállnak erre a piacra, akik korábban csak hagyományos, konvencionális termékekkel foglalkoztak. Folyamatosan jelennek meg az ismert márkák termékeinek mentes alternatívái, de leginkább a vegán trend erősödik.

– Ez részben jó, részben kevésbé, mert a vegán logó jelenléte nem minden esetben jelenti azt, hogy a termék egészséges is. Fontos a vevők megfelelő tájékoztatása, az edukáció, hogy tisztában legyenek azzal, mit vásárolnak, az adott termék miből készül valójában. Ne csak egy logó alapján vásároljanak! – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató.

Áprilisban két új hűtős termékük, a VeganChef Vegan Camp és VeganChef pecsenye ZSÍR érkezett a piacra. Az idei évben desszert kategóriában hoznak további újdonságokat, várhatóan az ősz folyamán.

3D nyomtatóval készült étel

Hajdu János
key account manager
Import-Trade Hungary Kft.

Hajdu János, az Import-Trade Hungary Kft. key account managere arra emlékeztet, hogy az Európai Unió hosszú ide nagy erőfeszítéseket tesz a klímabarát étrend arányának növelésére, mely törekvését különféle stratégiai támogatáson keresztül igyekszik elérni. A legtöbb európai ország politikai és jogalkotási terve szintén támogatja ezt. Emellett egyre hangsúlyosabb célként említik meg az európai élelmiszerrendszerek átformálását is. A legfőbb irány, hogy minél nagyobb arányban fogyasszanak az emberek növényi alapú élelmiszereket.

– Cégünk egyre nagyobb szerepet vállal az úgynevezett plant based termékek magyarországi piacra juttatásában. Széles, növényi alapú termékportfóliónkból kiemelkedő márkák a Vivera, a Revo Foods, az Auga, a Verdino, a Bedda, az Unfished, a Body&Future és a Cocoffee – részletezi Hajdu János. – Márkáink közül az elmúlt időszakban a legnagyobb innovációt a Revo foods vegán lazac stílusú filé hozta. A termék rendkívül jóízű. 3D ételnyomtatóval készült, tápláló, fehérjében gazdag és omega-3 zsírsavat, algakivonatokat, valamint vitaminokat is tartalmaz – informálja lapunkat a key account manager.

Általánosságban megemlíti, hogy közkedveltek azok az áruk, amelyek környezettudatos csomagolásban kerülnek forgalomba, hiszen a kategóriát zömében a tudatos vásárlók választják.

Szót ejt arról is, hogy a nemzetközi trendeket követve a magyar kereskedelemben is egyre erőteljesebb hangsúlyt kapnak a plant based termékek. A hálózatok szortimentjében, az offline és online tartalmaiban is nagyobb terjedelemben jelenik meg a kategória.

Fontos a személyes kapcsolat

A Sales System Hungary Kft. RedPower néven gyógynövényes italt kínál fogyasztóinak.

Egervári Gábor
ügyvezető
Sales System Hungary

– Almalébe áztatunk gyógynövényeket, amiket egyre drágábban tudunk beszerezni. Ez nagymértékben befolyásolja a hazai árak meghatározását. Bár a növényi termékek piaca folyamatosan emelkedik, még nem érte el azt a mennyiségi fordulatot, hogy kedvezőbb beszállítói árakkal tudjuk kalkulálni a gyártás folyamán. Legnagyobb mennyiségű alapanyagunk az alma, amit Magyarországon a Gyűszűbirtokról szerzünk be. A gyártásunkhoz felhasznált gyümölcsök szigorú minősítésen esnek át – avat be Egervári Gábor, ügyvezető.

A tavalyi évben termékeik fogyasztása háromszoros eredményt ért el 2022-höz viszonyítva.

Visszajelzéseik alapján a fogyasztók vásárláskor figyelembe veszik a termék összetételét – természetes, vegán, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tartósítószer-mentes, színezék- és ízfokozó mentes – megjelenését és az ígért hatását. Mindezeken túl fontos az is, hogy ki ajánlja, új termékeknél pedig meghatározó az esetleges személyes meggyőzés és a kóstolás.

– Meglepő volt az a jelenség, hogy megjelenésünk idején, annak ellenére, hogy a termék ismeretlen volt még a fogyasztók számára, a nagyobb kiszerelésünk fogyott jelentősebb mértékben. Jelenlegi termékeink közül a MAN és WOMAN a két legfiatalabb, előkészítés alatt áll két új termék ebben a kategóriában és készülünk hat további újdonsággal. Az eddig jól bevált személyes megjelenéseket szeretnénk folytatni. Sport- és élelmiszerek népszerűsítésére rendezett eseményeken veszünk részt, a média segítségét is igénybe vesszük, valamint tovább bővítjük influenszereink táborát – ismerteti az ügyvezető.

A piac lassan telítődik, egyre inkább meg kell harcolni a polchelyekért

Bővülő bio kínálat

A dm-ben az élelmiszer-szortiment döntő többségét mentes termékek teszik ki, elsősorban a glutén- és cukormentes választék meghatározó.

Reményei Rita dm

Reményi Rita
szortimentmenedzser
dm Magyarország

– Igyekszünk széles kínálatot tartani a mentes reggeli cereáliákból: konvencionális és bio minőségben, családi és to go kiszerelésben egyaránt, valamint hazai és külföldi márkák is megtalálhatók a polcokon. Széles cukormentes édességválasztékkal rendelkezünk (pl. szeletes áru, kekszek, édes kenyérfeltétek, szirupok stb.), illetve cukorhelyettesítő termékek között is válogathatnak vásárlóink a polcokról – avat be Reményi Rita, a dm Kft. szortimentmenedzsere.

A dmBio márka a vegán étrendet folytatók számára nyújt széles választékot. Számos, eddig csak online shopban kapható termékük került polcra 2023-ban, kínai, görög és olasz specialitásokkal egészült ki a szortiment.

– A dmBio termékkínálatát folyamatosan bővítjük, minden hónapban több újdonsággal lépünk a piacra. A soron következő termékbevezetés a cukormentes zabital lesz. Az eladási adatok nagyon biztatóak, az élelmiszer-szortiment két számjegyű mennyiségi növekedést tudott elérni 2023-ban. Kiemelkedő volt a bio termékek iránti megnövekedett kereslet – jelzi Reményi Rita.

Mint mondja, vásárlóik a webshopban minden lényeges információhoz hozzájutnak a termékekről, a magazinban pedig logókkal jelölik a termék gluténmentes vagy bio tulajdonságát. Bővített reformválasztékot tartanak több mint az üzlethálózat felében, ahol még több mentes termék közül lehet válogatni. 

A környezetbarát csomagolások a vevőkör tudatossága miatt különösen népszerűek

//

Kapcsolódó cikkeink