Magazin: Anuga: mire számíthatunk 2016-ban?

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 21. 08:17

Az Anuga részletesen tárgyalta a legfrissebb trendeket is az Innnova Market Insights fórum keretein belül, amelyek közül most a tíz legnépszerűbbet vizsgáljuk meg közelebbről. Átláthatóság, természetesség, egészség, „a luxus, amelyet megengedhetünk magunknak”, és persze a tartalomvezérelt marketingkommuni­káció – ezek a kulcsszavak.

Clean label? A természetes az új trend…

Az új divat a „természetes”: a jelenleg piacra kerülő élelmiszerek közel negyede ezzel a címkével kerül a boltokba. Problémát jelent azonban, hogy nem tisztázott, mi is számít természetesnek. Az EU-ban az egyetlen egyértelmű szabályozás az ízesítésre vonatkozik ezen a téren, az Egyesült Államokban azonban egyáltalán nincs releváns definíció, bár az FDA felhívja a figyelmet a „félrevezető” használat elkerülésének fontosságára. A fogyasztók, a gyártók és a forgalmazók közös érdeke, hogy a világos, egyértelmű és átlátható globális keretei legyenek a „természetes” címkének. Szervesen ehhez a körhöz tartozik az organikus, vegetáriánus, gluténmentes termékek listájának folyamatos és gyors bővülése is világszerte, ami még inkább szükségessé teszi a címke precíz definícióját.

Szeretünk otthon főzni

Továbbra is óriási az érdeklődés a főzős tévéműsorok és a receptes blogok iránt. Az otthoni főzés nemcsak nagy divat, hanem kitűnő társasági esemény és mellé még költséghatékony is a közvélekedés szerint. A trend természetesen a piacot is formálja: nő az érdeklődés a friss ételek nagyobb választéka és az alapvető hozzávalók szélesebb skálája iránt. Szerencsés, ha a termék mellé mind a gyártók, mind a forgalmazók egyaránt gondoskodnak receptekről.

A 15–35 év közöttiek tartalomvezérelt marketinget igényelnek

Ez a generáció jelenleg a világ népességének a harmadát teszi ki. Összességében véve elmondható róluk, hogy digitális bennszülöttek, élénk társasági életet élnek, naprakészek, követik a világ eseményeit, nyitottak az újdonságokra, és rendszerint kevésbé hűek egy márkához, mint az idősebb generáció tagjai. Kizárólag a tartalomvezérelt marketingre mozdulnak: érdekli őket a termék mögötti sztori, az érték, amit az képvisel. Ez lehet egy társadalmi ügy, de akár a személyes önmegvalósításhoz is kötődhet. A piackutatás itt nem a hagyományos módszerekkel történik, hanem a korosztály közösségi médiajelenlétét és kommunikációját követi le.

Változik, mi számít főételnek: hol vannak a snackek?

Egyre kevesebben vannak, akik a hagyományos reggeli–ebéd–vacsora hármashoz tartják magukat: a többség ma már akkor eszik, amikor éhes, illetve amikor ideje engedi egy zsúfolt napon. Míg korábban a többség nassolt ilyenkor, ma már az egészséges, friss, gyorsan elkészíthető ételek vonzzák az embereket. Az igény a különféle napszakokban fogyasztható, akár a főételt is pótló snackek irányába tolódik.

Egészségtudatosság: a jó és a rossz zsírok küzdelme

Az új generációban lassan tudatosodik, hogy a túlsúly számos szív- és érrendszeri betegséghez vezethet, és jelentősen megrövidíti az életet. A modern fogyasztó már tudja, mi a különbség a telített és telítetlen zsírsavak között, és egyre nő az érdeklődés az omega-3 zsírsavak iránt. A vaj – mint természetes ízesítő a mesterséges margarinnal szemben – lassan ismét teret nyer, illetve a természetes cukrok kerülnek előtérbe a különféle ízesítők helyett. Az Innova Market Insights workshopon szó esett arról is, hogy a „jó szénhidrátok” visszatértek: a teljes kiőrlésű termékek a reggelik piacán 30 százalékos növekedést mutattak az elmúlt években, a zab az egyik legfontosabb összetevő a müzlik piacán. Egyre népszerűbbek a különféle magok és diók is.

Új lehetőségek a fehérjék piacán

A gyártókat és a fogyasztókat egyaránt foglalkoztatja, hogy mi lesz a következő népszerű fehérjeforrás. A korábban olcsónak és széles körben elterjedtnek számító szójafehérje egyre inkább veszít népszerűségéből. A savóprotein ezzel szemben egyre szélesebb tömegeket hódít meg, és lassan betörnek a fővonalba a különféle algaproteinek is. Kisebb népszerűséggel ugyan, de bizonyos közegekben a rovarprotein is megjelenik. Érdekesség, hogy 2013-ban már az új termékek 15 százalékának marketingje a reggeli gabonapelyhek piacán a fehérjetartalomra épült, s ez a szám egyre növekszik.

A gyümölcsök új területet hódítanak meg

A legújabb termékek nagyobb arányban tartalmaznak zöldséget és gyümölcsöt, mivel a mesterséges ízesítők és színezékanyagok helyett a gyártók ma már ezeket vetik be a cél elérése érdekében. A marketingüzenet egyszerű, de hatékony: „az apró luxus, amit megengedhetünk magunknak a mindennapokban”, miközben „a természetességgel az egészségünkért is sokat teszünk”.

Változik a fagyasztott áruk piaca is

Új kihívásokkal néz szembe a mirelit: ahhoz, hogy ezek a termékek felvehessék a versenyt a friss árukkal, fontos, hogy hozzáadott értéket tartalmazzanak tápanyag tekintetében. A brandek kiterjesztése 2016-ban a zöldségben és gyümölcsben gazdag megoldásokról szól, ugyanakkor új termékkategóriák is megjelennek: levesek, italok, finger foodok, szószok, pékáruk és gyógynövények.

A sajátmárkás termékek még mindig keresettek

Noha a gazdasági világválság legrosszabb évein már túl vagyunk, a saját márka még mindig óriási popularitásnak örvend, főként Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Ez a trend 2016-ban sem változik, minden szegmens kínál majd bőven új sajátmárkás termékeket. Az Aldi és Lidl saját termékei már nemcsak a „gazdaságos” kategóriában népszerűek, hanem szélesebb körben is elfogadottnak számítanak. Azok a magasabb jövedelmű családok, akik korábban a prémium termékeket preferálták, ma már szívesen vásárolják ezeket a finomságokat is.

Érdekes, minőségi kombinációk a sós ropogtatnivalók piacán

A többféle, különleges összetevők gazdag kombinációjából álló ropogtatnivalók egyre népszerűbbek. Az ideális innováció több rétegből áll, a külső borítás ropog, a közepe puha és krémes töltelékkel teli. Az csomagoláson főként a struktúra rétegzettségét hangsúlyozó vizuális üzenetekkel találkozhatunk.

Barok E.

Kapcsolódó cikkeink