Többtényezős az élelmezésbiztonság fenntarthatósága
Az ENSZ öt szakosított szervezete által kiadott „Az élelmezésbiztonság és a táplálkozás helyzete a világban” című jelentés szerint 2019 óta 122 millió fővel nőtt az éhezők száma. Az ilyen körülmények között is növekvő népesség élelmezésének és a bolygó védelmének egyidejű biztosítása érdekében az élelmiszerrendszerek átgondolására és a fenntartható élelmiszer-előállítás felé fordulásra van szükség. Cikkünkben a legkézenfekvőbb lehetőségeket vesszük számba.
Az élelmezés helyzete 2022-ben meglehetősen szomorú képet festett: a globális népesség 29,6%-a, vagyis 2,4 milliárd ember nem jutott tartósan élelemhez, és közülük közel 900 millióan súlyosan éheztek. Ez áll a FAO, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD), az UNICEF, a WHO és a Világélelmezési Program (WFP) nemrégiben közzétett jelentésében.
Ennél is nagyobb kört érint az egészséges étrendhez való hozzáférés problematikája: több mint 3,1 milliárd embernek – a teljes népesség 42%-ának – nem volt elérhető az egészséges táplálkozás 2021-ben. Ez a hatalmas szám 134 millióval magasabb a 2019-ben mért szinthez képest.
A jelentést összeállító szervezetek arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a helyzet nem változik, veszélybe kerülhet az éhezés 2030-ra történő felszámolását célzó Fenntartható Fejlődési Cél megvalósítása.
A frissáru újragondolása a fenntartható jövő jegyében
A fenntartható élelmiszer-termelés lehetőségeinek számbavételekor az egyik legkézenfekvőbb a rohamos tempóban fejlődő technológia kiaknázása lehet.
A hulladék csökkentése és a vásárlók számára kiemelt fontosságú frissesség megőrzése szempontjából kritikus jelentőséggel bír, hogy az ellátási láncokban alkalmazott gyakorlatok hatékonyak legyenek. A jelenleg követett eljárások mellett komoly veszteségek keletkeznek a szállítás és raktározás során, ami tovább növeli az élelmiszer-hulladék volumenét és a pénzügyi veszteségeket. Ráadásul a fogyasztók részéről is egyre nagyobb az igény az átláthatóságra és etikus beszerzésre, ami a fokozott nyomon követhetőség biztosítását teszi szükségessé.
E kihívásokra válaszul hatalmas potenciál rejlik a technológia alkalmazásában. Az agráriumban az IoT-eszközök és érzékelők valós idejű adatokkal szolgálhatnak a termésminőséget befolyásoló kritikus tényezőkről, amelyek ismeretében kellő időben hozhatók olyan intézkedések, amelyek révén minimálisra csökkenthető a selejt mennyisége.
A blockchain technológia bevezetése biztosítja az átláthatóságot azzal, hogy a fogyasztók, illetve kiskereskedők végig követhetik az áru útját, ráadásul az etikus beszerzést is támogatja, és mérsékli a hamisítás kockázatát.
Az adatok elemzése, a kereslet előrejelzése, a raktározási feltételek optimalizálása és a szállítási útvonalak észszerűsítése révén a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kiaknázásával optimalizálható az ellátási láncok működése.
A humán faktor
Az ágazati kihívások kezelése pusztán a technológiával nem megoldható, a humán faktor legalább ekkora jelentőséggel bír. Nagy szükség van az érintettek együttműködésére. A gazdálkodók és a kiskereskedők közvetlen összekapcsolása lerövidítheti a termények betakarítása és üzletben való kihelyezése között eltelt időt, ezzel pedig nagyobb eséllyel őrizhető meg az áru frissessége és mérsékelhető a hulladék mennyisége.
Ha nagyobb hangsúly kerül a nagy távolságokra történő szállítás helyett a helyi beszerzésre és a városi gazdálkodást támogató kezdeményezésekre, csökkenthető a szállítás szénlábnyoma. A hidropóniához és vertikális termeléshez hasonló technológiákkal már nem pusztán álom a termesztés városközpontokhoz közel hozása.
A fenntartható terményekkel és az élelmiszer-pazarlás csökkentésében játszott szerepükkel kapcsolatos edukáció a fogyasztókat a tájékozott döntések meghozatalának képességével ruházza fel. A szezonalitásnak, az áru megfelelő tárolásának és kezelésének ismerete hozzájárulhat az otthoni élelmiszer-pazarlás minimalizálásához.
40,6 milliárd dollárral bővülhet a GMO-élelmiszerek piaca 2027-re
A Technavio a genetikailag módosított (GMO) élelmiszerek piacának 40,6 milliárd dollárral való bővülését jósolja 2022 és 2027 között. A piac átlagos éves növekedési üteme a becslések szerint 6,58% lesz, aminek motorja a növénytermesztés iránti fokozott kereslet.
A GMO-piac bővülésének egyik fő oka, hogy ezek a növények nagyobb terméshozamot produkálnak, a kártevőkkel, betegségekkel és a környezeti stresszel szemben ellenállóbbak, ami segítheti a gazdákat abban, hogy kevesebb erőforrással több élelmiszert termeljenek.
Tekintve, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a növekvő népesség szükségleteinek kielégítéséhez 2050-ig 70%-kal kell növelni a globális élelmiszer-termelést, a gazdáknak minimális vízfelhasználással és egyéb erőforrások igénybevételével kell mind több élelmiszert termelniük változatlan méretű földterületen. A genetikailag módosított haszonnövényekkel képesek lehetnek javítani a terméshozamot, ami a GMO-élelmiszerek piacának növekedését ösztönzi 2022 és 2027 között.
A GMO-piacot – Kanadát és Mexikót megelőzve – az USA uralja 83,66%-os részesedéssel, ahol a fúziók és felvásárlások, a gyorsan haladó kutatási és fejlesztési tevékenységek, valamint a biotechnológia nagyobb mérvű előretörése és elfogadása terén jelentős átalakulás következett be.
Helyzetbe kerül a GMO
Ami a piacot mozgató egyéb trendeket illeti, a veganizmus térnyerése a növekvő fogyasztói kiadásokkal és az egész évben egzotikus zöldségek iránti igénnyel párosulva nem csupán a piac növekedését, de a nem GMO élelmiszerek prémiumizálódását is ösztönözni fogja.
Az egészségtudatosság terjedésével ugyanakkor egyre fokozódik az az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása miatti aggodalom. Az Egyesült Államokban például a fogyasztók több mint fele tart a GMO-termékektől, bár azok egészségre gyakorolt hatásaival nincsenek tisztában.
A nem GMO élelmiszerek árának folyamatos emelkedésével a fogyasztók vásárlási döntései nagy valószínűséggel a GMO-élelmiszerek tekintetében is változni fognak, főleg azok megfizethető ára miatt, és abból a fent említett egyszerű okból, hogy az élelmiszerek genetikai módosításának egészségre gyakorolt hatásai egyelőre nem egyértelműek. A nem GMO-élelmiszerek prémium árazása szintén a GMO-élelmiszerek piacának növekedését segíti elő.
Akadályok, kihívások
Az egyik legnagyobb kihívás, amely hátráltathatja a GMO-élelmiszerek globális piacát a bioélelmiszerek iránti kereslet növekedése lesz. Az egészségtudatos fogyasztók számának emelkedése, a növekvő környezetvédelmi aggályok, valamint a tudatosság és a biotermékek fogyasztását célzó kormányzati támogatás mind a bioélelmiszerek iránti kereslet növelésének irányába hat.
Hasonlóképpen az olyan szempontok, mint az egészségmegőrzés és a fogyasztók bővülő ismeretei a bioélelmiszerek előnyeiről (miszerint nem tartalmaznak szintetikus növényvédő szereket, genetikailag nem módosítottak, és esetükben nem alkalmaznak kőolajalapú műtrágyát) megint csak a bioélelmiszerek iránti keresletet növelik a GMO-élelmiszerekkel szemben.
Az egészségtudatos vásárlók által támasztott kereslet kielégítésében jelentős tényező a GMO-élelmiszerek nagyobb arányú kiskereskedelmi forgalmazása lehet. Az olyan népszerű egyesült államokbeli szupermarketláncok, mint a Wal-Mart és a Costco folyamatosan bővítik bioélelmiszer-kínálatukat az efféle tényezők pedig várhatóan hátráltatják majd a piacot.
A fermentáció lehet a kulcsa a termelt mennyiség növelésének
Az elsőként mintegy 10 ezer évvel ezelőtt főzött sörtől kezdve a joghurton, a sajton, a kimchin, a mison, a szójaszószon keresztül egészen a borig elképesztő mennyiségű közkedvelt élelmiszerhez jutott az ember a fermentáció, más néven tejsavas erjesztés ősi módszerének alkalmazásával. A folyamatban baktériumok és gombák (különösen élesztőgomba) vesznek részt, és mint azt az így előállított élelmiszerek és italok sokszínűsége mutatja, az eljárás jelentőséggel bír a keleti és nyugati gasztronómiai hagyományokban egyaránt.
A fermentáció a legkülönfélébb élelmiszerek – gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák, hús és hal – esetében alkalmazható. Amellett, hogy a folyamat során megváltozik az élelmiszer íze, illata, állaga és színe, javul annak tápértéke és egészségre gyakorolt hatása is. Mi több, nő általa az élelmiszer gazdasági értéke is.
– A mikrobiális sejteket néha gyáraknak nevezzük. Javítják egyes élelmiszerek emészthetőségét, mikrotápanyag-tartalmát, és fokozzák az élelmiszerekben jelen lévő egyes molekulák biológiai hasznosíthatóságát. E mikrobák molekuláris egyesüléseket hoznak létre, amelyek szerepet játszhatnak az immunrendszer egészségében – mondta el Laurent Beney professzor, az Agro Dijon és a Burgundiai Egyetem közös intézetének, a Food and Microbiological Processes’ (PAM) kutatási központnak az igazgatója a 2022. évi SIAL Paris szakértői fórumán.
Egészségre gyakorolt hatása mellett a fermentáció másik kiemelkedő előnye, hogy az eljárás energiaigénye alacsony, és az erjesztéssel készült élelmiszerek eltarthatósága hosszú. A nem is olyan távoli jövő kérdése már csak az, hogy az irántuk fel-fellángoló lelkesedés mellett vajon valóban nyitva állnak-e a piacok a fermentált termékek előtt.
Fagyasztott élelmiszerekkel a kevesebb hulladékért
A Cornell University és a 210 Analytics piackutató kutatása a fagyasztott élelmiszerek élelmiszer-hulladék csökkentésében játszott szerepét hangsúlyozza.
A tanulmány szerint a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök sokkal kisebb valószínűséggel landolnak a szemétben, mint friss társaik. A mélyhűtés növeli az élelmiszerek eltarthatóságát, ezzel pedig lehetősége nyílik a családoknak pontosan olyan ételt készíteni, amilyet szeretnének anélkül, hogy a selejt vagy a túl sok maradék miatt kellene aggódniuk.
A 210 Analytics tanulmányában 1500 amerikai fogyasztót kérdezett meg az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos véleményéről és attitűdjéről. A válaszadók 83%-a értett egyet azzal az állítással, hogy jó megoldás lehet a háztartási élelmiszer-pazarlás visszaszorítására a fagyasztott élelmiszerek vásárlása. A fagyasztott élelmiszereket fogyasztók a kategória előnyeként emelték ki, hogy pontosan méretezhető adagokat és rugalmasan változtatható fogásokat készíthetnek belőlük.
A fagyasztott élelmiszerek fogyasztása hosszú távon megtakarítást is eredményezhet a családi kasszában amellett, hogy az élelmiszer-pazarlás ily módon történő visszaszorítása a környezet szempontjából is előnyös.
Európa a biotechnológiában is megoldást lát
A fenntartható élelmiszer-technológiát támogató Világgazdasági Fórum egy új jelentés kapcsán a biotechnológiát említi az éghajlatváltozás kezelésének és az élelmiszeripar dekarbonizációjának kulcsfontosságú eszközeként.
A Copenhagen Economics jelentése megállapítja, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátása 8%-kal csökkenthető az olyan biológiai megoldások alkalmazásával, mint a biotrágyák, bio növényvédő szerek és probiotikus takarmány-adalékanyagok.
Európa az egyik legkiemelkedőbb fontosságú régió, ahol a biotechnológia átalakíthatja az élelmiszeripart. Egy a Nature Food által végzett kutatás szerint Európában a globális felmelegedés, a víz- és földhasználat több mint 80%-kal csökkenthető lenne, ha a fogyasztók az állati eredetű fehérjéket alternatív fehérjékre cserélnék. Az olyan kezdeményezések, mint a dániai székhelyű Novo Nordisk Alapítvány által indított Plant2Food, olyan kutatási projekteket támogatnak, amelyek középpontjában a növényi alapú élelmiszerek állnak, ezzel elősegítve a fenntartható élelmiszer-technológia megismerését és elfogadását Európa-szerte és azon túl.
A cikk a SIAL Paris hivatalos weboldalán megjelent cikkek alapján készült. //
Related news
Microbiome 2 – how does the food industry come into the picture?
Following on from the previous article “Microbiome 1 – elements…
Read more >AM: the domestic seed sector is a national strategic issue
The domestic seed sector is a national strategic issue. High-quality…
Read more >The future of the Hungarian food industry: sustainable innovation
Both as owner of Real Nature Kft. and as chairperson…
Read more >Related news
KSH: retail turnover in November exceeded the same period of the previous year by 4.1 percent and the previous month by 0.6 percent
In November 2024, the volume of retail trade turnover increased…
Read more >NGM: Public confidence is apparently starting to return
The government is working to improve the economy so that…
Read more >Fidelity Outlook 2025: The US is ready for reflation
The Republicans’ landslide victory in the November election has significantly…
Read more >