Karcsúsodik, de zöldül a gyümölcslé

By: Budai Klára Date: 2023. 11. 20. 11:42

Az elmúlt időszak egyik legfontosabb trendje a gyümölcslépiacon is a fogyasztók egészségtudatosságának erősödése, mely igényt a gyártók különböző releváns innovációkkal, megoldásokkal igyekeznek kielégíteni. Mindemellett megfigyelhető a csökkentett cukortartalmú, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékek térnyerése is, illetve egyre gyakrabban jelennek meg kifejezetten gyermekeknek szóló termékek a gyártók portfóliójában.

A cikk a Trade magazin 2023/11. lapszámában olvasható.

A NETA, majd az új környezetvédelmi szabályozás, illetve az alapanyag-beszerzési árak és a gyártási költségek elmozdulása jelentős áremelkedést generált, ami bár eltérő mértékben, de minden kategória értékesítését nehezebbé tette. A gyártók jelentős része az önköltségek optimalizálása érdekében csökkentette a termékek cukortartalmát, illetve teljesen átállt az édesítőszeres összetételre.

Egyre több HoReCa-egység építi be a választékába az egészségtudatos, fenntartható, hazai élelmiszereket, ezzel együtt a hazai gyártók natúr gyümölcsleveit is. A hipermarket üzletek vásárlói azonban ennél árérzékenyebbek. Itt kifejezetten erősek a kereskedelmi márkák az alacsonyabb ár miatt. A dzsúsz kategóriákban erősödött, míg az alacsony gyümölcstartalmú szegmensben kisebb mértékben csökkent a saját márkák értékesítése. A brandtermékeknél a 12%-os kategória kisebb, az 50, illetve 100%-os levek nagyobb mértékben csökkentek.

Kisházi Anna
marketig manager
Sió-Eckes

– Tapasztalataink szerint a fogyasztók számára egyre fontosabb a fenntarthatóság is, elvárás, hogy a gyártási technológiában, a csomagolóanyagokban és az alapanyagokban egyaránt megjelenjenek a környezettudatosságra fókuszáló törekvések – avat be Kisházi Anna, a SIÓ-Eckes Kft. marketig managere.

Fenntarthatósági stratégiák

A SIÓ-Eckes számára kiemelten fontos a hozzáadott vitaminokkal rendelkező, funkcionális termékek bevezetése, mint például a hohes C SuperShots, a hohes C PLUS innovációk, vagy az új hohes C funkcionális víz, amelyek megkönnyítik a fogyasztók számára a szükséges vitaminok, ásványi anyagok mindennapi bevitelét. Portfóliójukon belül az egyik legjelentősebb növekedési potenciállal rendelkező almárka az idén újra bevezetésre került SIÓ ZERO.

– Stratégiánk részeként felelősséget vállalunk azért, hogy a vállalat működését, vállalatirányítását, tevékenységeit a fenntarthatóság szellemében végezzük. A fenntarthatóságot egy komplex rendszerként értelmezzük, stratégiánk 6 pilléren alapszik. A Fenntartható Juice pillér keretében dolgozunk azon, hogy termékeink magas minőségű alapanyagai hosszú távon elérhetőek legyenek. Ennek köszönhetően a hohes C narancs gyümölcsleveink már fenntartható forrásból származó narancsot tartalmaznak. 2022 óta dolgozunk együtt az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, és igyekszünk különböző országos aktivitásokon és edukációs kampányokon keresztül támogatni a méhpopuláció csökkenésének megállítását. A Klímavédelem pillér során a termelésünk környezeti terhelését igyekszünk csökkenteni, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának redukálásával vagy a vízfogyasztásunk menedzselésével. A csomagolások kapcsán gyártópartnereinkkel dolgozunk a fenntarthatóbb csomagolások adaptálásán és a szelektív hulladékgyűjtés előmozdításán – tájékoztat Kisházi Anna.

Átalakuló fogyasztói szokások

Kun Melinda-Rauch Hungária

Kun Melinda
brand manager
Rauch Hungária

Az idei év első félévében a gyümölcslépiacon jelentős fogyasztáscsökkenés volt tapasztalható. A január–június időszakot az előző év azonos időszakához hasonlítva látszik, hogy a piac mennyiségben 23,2%-os csökkenést ért el. Az értékbeni növekedés is lassulni látszik, mindössze 8,7%-ot tudott növekedni a piac értékben.

– Ezek az adatok azt mutatják, hogy mindinkább kikerül a fogyasztók kosarából a gyümölcslé, jelentős a kategóriaelhagyók száma. Ezt jól szemlélteti, hogy a kereskedelmi márkák növekedése, erősödése is megállni látszik – osztja meg gondolatait Kun Melinda, a Rauch Hungária Kft. brand managere.

Elmondása szerint a kategóriákat tekintve, továbbra is a gyümölcsital bír a legnagyobb részesedéssel, és ez a szegmens az, ahol a piac átlag feletti növekedést ért el. Ennek oka, hogy a fogyasztók kevesebbet fogyasztanak, és egyben lefelé is váltanak, az alacsonyabb gyümölcstartalmú, kedvezőbb árú italok irányába.

 

 

Erősödés a HoReCá-ban

Az elmúlt időszakban a Rauch értékesítése piaci átlag feletti, 23,7%-os értékbeni növekedést mutatott, míg mennyiségben szintén a piaci átlag feletti, 10,1%-os csökkenést ért el.

– Mindegyik márkánkkal növeltük a piacrészünket. A Happy day, a Heyho, a Yippy és a Bravo is nagyon szép növekedést ért el, mind mennyiségben, mind pedig értékben. Belső eladási adataikat tekintve is jelentős növekedést értek el az előző időszakhoz képest a kiskereskedelmi csatornákban és a HoReCa szegmensben egyaránt – jegyzi meg Kun Melinda.

Azt is elárulja, hogy HoReCa szegmensben a reggeliztetés területén meghatározó szereplői a piacnak. Fogyasztóik és partnereik is kedvelik a HoReCa-piacra gyártott Bag in Box termékeiket. Teljes körű szolgáltatást nyújtanak, gépi berendezéseket, kiegészítő eszközöket, szervizszolgáltatást, folyamatos termékelérhetőséget, illetve igény esetén egyedi rendszerek kiépítésének támogatását is biztosítják.

– Továbbra is maradunk a megszokott, népszerű ízeknél, receptúráknál. Receptúramódosításokkal, termékszámcsökkentéssel nem tervezünk. Kiemelten figyelünk arra, hogy termékeink folyamatos elérhetőségét biztosítani tudjuk partnereink, fogyasztóink részére – fejti ki a brand manager.

Kedvenc gyermekitalok

A Maspex Olympos Kft. Topjoy márkájának alappillérét képező kis üveges termékvonal meghatározó szerepet tölt be a kiskereskedelmi eladások tekintetében is. A termék különlegessége, hogy minden kupakban üzenet található, összesen több mint 400-féle.

Várkonyi Vilmos
group brand manager
Maspex Olympos

– A kis üveges termékportfóliónk széles választékában minden évben kínálunk új, izgalmas ízeket, idén 5 új termékkel bővült a termékcsalád. Margarita és Sunset néven két alkoholmentes koktélt (tequila és fehér rum aromával készült gyümölcsitalt) mutattunk be. Másik újdonság a Topjoy Light termékcsalád, a három legkedveltebb ízünkben: Kaktusz, Mangó, Őszibarack – ismerteti Várkonyi Vilmos, group brand manager.

A tavalyi siker után szezonális újdonságként elsősorban nagykereskedelmi csatornákon keresztül forgalmazva kínálják idén is 0,4 l-es Topjoy Limonádé gyümölcsitalaikat citrom-lime, citrom-málna és citrom-görögdinnye ízekben.

– Kisgyerekeknek a 0,2 l-es, kartonos, szívószálas, Disney karakterekkel ellátott gyümölcsitalokat kínáljuk – tudjuk meg Várkonyi Vilmostól.

A Kubu szintén az egészséges életmódot követő fogyasztókat célozza, hiszen több termékben hozzáadott vitaminok vannak, és egyetlen Kubu-termék sem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket. Emellett a 100%-os 0,3 l-es italok és a gyümölcspürék nem tartalmaznak hozzáadott cukrot sem. Idén a Kubu Waterrr és a 100% Püré termékcsaládok is görögdinnyés ízzel bővültek. Emellett a tavaly bevezetett, gabonákkal dúsított Kubu TÍZÓRAI pürék is egyre népszerűbbek.

A vállalat számára kiemelt helyen szerepel a fenntarthatóság. A Topjoy portfólión belül elsőként a háziasszonyok körében kedvelt 1 l-es 100%-os Topjoy paradicsomlé termékeken vezették be a csomagolásához rögzített kupakokat. Kartonjaik felelős erdőgazdálkodásból származó, 85%-ban újrahasznosítható anyagokból készülnek, a kisdobozos termékekhez papír szívószálat adnak.

Bővülő elérhetőség

Papp Zsuzsanna
marketingvezető
Szobi Italgyártó

A Szobi innovációi a biztonságosan és olcsón beszerezhető új ízek kikísérletezésére korlátozódnak, emellett elkezdték több, újszerű csomagolásban kiszerelt termék importját és forgalmazását.

– A vezető ízek változatlanul az őszibarack, az alma és a narancs, ami megítélésünk szerint a jövőben is így marad. Stabilan teljesítő funkcionális italainkat egyre több helyre listázzuk, és új termékeink is lesznek. Emellett tervezzük több, vitaminokkal és nyomelemekkel gazdagított funkcionális ital piacra juttatását – informálja lapunkat Papp Zsuzsanna, a Szobi Italgyártó Kft. marketingvezetője.

Mint mondja, adottságaik elsősorban az üzletláncok, illetve nagykereskedők hatékony kiszolgálására alkalmasak. Itt is van még lehetőségük a bővítésre, elsősorban a diszkontok területén, de folytatják megkezdett munkájukat a Horeca területén is.

 

 

Kihívások sora

Nincs könnyű helyzetben a dzsúsz, gyümölcslé és gyümölcsnektár kategória. A kedvezőtlen időjárás – előbb a kései fagyok, majd az aszály – következtében az előállításhoz szükséges alapanyagok beszerzése folyamatos kihívást jelent a gyártó cégek számára. Mindezeken túl a tavalyi NETA-törvényváltozás után a vásárlóerő folyamatos csökkenése, az EPR bevezetése és a DRS-re való felkészülés azok a tényezők, amelyek leginkább befolyásolják a piac szereplőinek működését és eladásait.

– Hisszük továbbra is, hogy a gyors és jó döntéshozatal, illetve a flexibilitás segít olyan megoldásokat találni és nyújtani, ami win-win szituációkat eredményez a beszállítói és kereskedelmi partnerek, valamint természetesen a fogyasztók számára is – emeli ki Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója.

50 év tapasztalat

Az idén 50 éves Márkánál örömmel tapasztalják, hogy az üdítőik iránti kereslet nemcsak belföldön, hanem az exportpiacokon is dinamikus növekedést mutat, még ezekben a nehéz időszakokban is.

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

– Igazság szerint még magunk is meglepődtünk, de immár Líbiában is találkozhatnak a fogyasztók a Márka Fruiticával – újságolja Horváth Adrienn.

A Márka Fruiticák dobogósa töretlenül a Multivitamin ízesítésű, 1,5 l-es gyümölcsital. Kis, azaz félliteres kiszerelésben a narancs produkálta a legnagyobb növekedést, ami több mint 30%-ot jelent, a nagy kiszerelésben pedig a Red Multivitamin 40%-kal tudott az előző évhez képest fejlődni.

– 2017-ben kezdtük meg saját gyártásunkat Felsőlajoson, ennek első pillanatától kezdve maximálisan fókuszálunk a csomagolásra, legyen szó a saját palettánkról, vagy akár bérgyártott termékekről is. Úttörők voltunk a nagy százalékban újrahasznosított alapanyagot alkalmazó üdítőgyártók között. Azóta is folyamatosak az innovációink ennek a hányadnak az alkalmazására és növelésére, ezzel párhuzamosan pedig a grammsúlyok optimalizására, fókuszban a palackok használhatóságára, stabilitására – mind az elsődleges, mind a másodlagos csomagolóanyagainkat tekintve – mondja a marketingigazgató.

A vállalatnál azon dolgoznak, hogy a magyarországi piaci részesedéseik növelése mellett az üdítőital-gyártás meghatározó szereplőjévé váljanak a kelet-közép-európai régióban is.

Izgalmas ízek és összetevők

Hajdu János
key account manager
In-Food 2000

Az előrejelzések szerint az üzletek polcain újra virágkorukat élhetik majd az úgynevezett „túltöltött” kiszerelések (XY% ajándékba) a meggyengült vásárlóerőnek és a folyamatosan emelkedő polci áraknak köszönhetően. Ezzel párhuzamosan az ún. saját márka még nagyobb szeletet hasíthat majd ki a total piacból.

– Standard választékban egyre kevesebb helyen lehet majd találkozni a 100%-os ananászlével, málnalevekkel, áfonyalével. Ezeknél a termékeknél érezhető leginkább ugyanis az alapanyagok extrém magas ára és ezzel együtt az alapanyag hiánya is – vetíti előre Hajdu János, az In-Food 2000 Kft. key account managere.

Ízvariánsok tekintetében az utóbbi évek termékbevezetéseiben némi elmozdulást látható az alapízektől az izgalmasabb ízkombinációk (például vegyes gyümölcslevek és gyümölcsitalok), illetve az egzotikusabb ízek (például gránátalma, passiógyümölcs, sárkánygyümölcs) felé. Egyre nagyobb teret nyernek – főleg a shot és smoothie szegmensben – az extra összetevők, a fűszerek, mint például a gyömbér, a kurkuma vagy az acerola.

A termékek kapcsán fontos megemlíteni a tematikus innovációkat, limitált kiadásokat, amelyek hatékonyan építik a márka image-et, erősítik a pozitív márkaértékekhez való kapcsolódást akár a csomagoláson, akár fogyasztási alkalmon keresztül. A csomagolások kapcsán pedig megfigyelhető a kiszerelések egyre szélesebb skálája, és a környezettudatossági szempontok erősödése. Az otthoni fogyasztásra szánt termékek mellett dinamikusan nő az On-The-Go típusú, kisebb kiszerelések értékesítése is.

Vitaminnal dúsítva

Az In-Food 2000 Kft.-nek kifejezetten szép eredményeik vannak idén az A-, C-, E-, és B-, C-, E-vitamintartalmú termékek értékesítésében.

– Márkánk mindig is erős volt ízkülönlegességek és szezonízek gyártásában. Ilyen például a hazánkban is közkedvelt Pfanner ananász-kókusz gyümölcslé – jelzi Hajdu János.

Ugyancsak nagy siker vásárlóik körében a 100%-ban újrahasznosítható alumínium- dobozban forgalmazott Pfanner BIO shot gyömbér és gyömbér-kurkuma. Mindkettő a természetes alapanyagoknak köszönhetően nem csupán zamatos és frissítő ital, de immunrendszer-erősítő hatású is.

– A Pfanner termékek már 2023 tavaszától új kupakokkal jelentek meg a polcokon, így a csomagolással együtt könnyen újrahasznosíthatóak. Letéphető fül nélkül, egyetlen lépéssel nyithatjuk és élvezhetjük is a termékek frissességét. Annak érdekében, hogy a kiöntés és a fogyasztás közvetlenül a csomagolásból továbbra is kényelmes legyen, a kupakot kattanásig oldalra kell hajtani – ismerteti az In-Food 2000 Kft. key account managere.

Helyben terem az alapanyag

A DÉR Juice 100% gyümölcstartalmú, direkt préselésű gyümölcsleveket gyártó Bold Agro szakemberei a megnövekedett költségek ellensúlyozására a technológiaváltásban látnak lehetőséget.

Szabóné Karcza
Veronika
ágazatvezető
Bold Agro

– Ez szükséges ahhoz, hogy a jövőben is elérhető áron kínáljuk a termékeinket minőségi kompromisszumok nélkül. Új ízkombinációkkal (narancs-alma, alma-szamóca, alma-mangó) szeretnénk mindig újat mutatni és a különböző generációk igényeit kiszolgálni. Emellett nyitunk a kisebb kiszerelések felé, valamint terveink között szerepel a gyümölcslé mellett más gyümölcsalapú termékek bevezetése is – sorolja Szabóné Karcza Veronika, a Bold Agro Kft. gyümölcslégyártás ágazatvezetője.

Feldolgozóüzemük közvetlenül a gyümölcsösük szomszédságában található, így legfőbb alapanyaguk hosszú szállítás nélkül érkezik hozzájuk. Gyümölcstermesztésük során madárbarát kertként, a fenntarthatósági szempontok maximális figyelembevételével gazdálkodnak. Beszállítóik kiválasztásánál is fontos szempont a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom minimalizálása. Üzemükben a természetes fény előnyeit élvezik, szükség esetén pedig energiatakarékos égőket használnak, szelektív hulladékgyűjtést végeznek, a gyümölcslégyártás során visszamaradó törkölyt pedig szerves trágyaként visszajuttatják a gyümölcsösbe. Csomagolás tekintetében az üvegpalackokra és FSC-tanúsítvánnyal rendelkező dobozokra tették le a voksukat.

– Célunk a márkaismertség növelése és az egészségtudatos hazai fogyasztói réteg maximális kiszolgálása – fogalmaz Szabóné Karcza Veronika.

 

Fenntarthatóság és díjak

Sarkadi Katalin
marketingvezető
Funky Forest

A Funky Forest 100%-os préslevei és smoothie-jai a kezdetektől fenntartható, egészséges, főként helyben termett zöldségekből, gyümölcsökből, a természetet tisztelő módon készülnek.

– Alapvető hitvallásunk a környezetvédelem. A gyártáshoz szükséges villamos energiát napelemekkel termeljük meg, víztisztító berendezést alkalmazunk, az almazúzalékot a környező állatfarmok tehenei kapják, a csomagolás környezetbarát üvegcsomagolás. Az International Vegan Label nemzetközi fenntarthatósági díját (Best in Positive Impact) 2022 év végén nyertük meg. A legfrissebb díjunk a Great Taste Award, melyet a céklás préslevünk nyerte el, nemrég pedig az „ízek Oscar”-jának is nevezett Superior Taste Award versenyen nyertünk díjat mangós-sütőtökös-almás smoothie-nkkal. Emellett, a fogyasztói igényeket leképezve, a Funky Forest csomagolása 2023 októberétől megújul, melyet Forest, a sün képvisel majd – sorolja Sarkadi Katalin, a Funky Forest marketingvezetője. //

 

380 ezer hektoliterrel kevesebb gyümölcslevet vásároltak a magyarok

Míg a tavalyi hírek a drasztikusan csökkenő tejtermékekről szóltak, idén a gyümölcslevek letaszították őket a visszafogott mennyiségi fogyasztás dobogójának első helyéről. 18%-os literben mért csökkenésével a gyümölcslé kiemelkedik az NIQ kiskereskedelmi indexében mért top élelmiszer-kategóriák közül Magyarországon, jelentősen lehagyva a 13%-kal visszaeső, immár csupán második helyezett sajtokat. A 380 ezer hektoliterrel csökkenő fogyasztás mellett a kategória értékben 85 milliárd forintra bővült, az árak 28%-os átlagos emelkedésének köszönhetően.

Horváth Luca, NielsenIQ_

Vendégszerző:
Horváth Luca
junior analytic insights associate
NIQ

Csatornák tekintetében nem volt jelentős átrendeződés, ha a mennyiségi eladásokat tekintjük: mindenhol 17-18% körül alakult a visszaesés. Azonban az értékbeli adatok árnyalják a képet: a hipermarketeknél és a piac közel felét adó nagy alapterületű boltoknál látott áremelkedések ütemét felülmúlta a 400 négyzetméter alatti üzletek drágulása a kategóriában – és ezzel az utóbbi bolttípus értékbeli részesedést szerzett a piacon.

A saját márka versus gyártói márka párharcban a gyártói márkázott termékek kerültek ki győztesen, 67%-ra növelve értékbeli részesedésüket a piacon. Utóbbi mögött egyrészt a saját márka 22%-kal csökkenő forgalmánál kisebb, „csupán” 15%-os visszaesésük, másrészt áraik lassabb mértékű emelése áll.

A szegmensek között a korábban legszámottevőbb nektárok látványosan visszaestek: forgalmuk 29%-os csökkenése egyrészt a visszaeső keresletből, másrészt a termékkínálat változásából adódott. Mindez 33%-ra redukálta értékben mért részesedésüket a piacon. Szintúgy részesedést vesztettek a 100%-os gyümölcstartalmú termékek, főként a 17%-os, literben mért fogyasztásukban bekövetkezett csökkenés okán. Ezen két szegmenssel szemben a legalacsonyabb, 20% alatti gyümölcstartalommal bíró, és egyben legalacsonyabb árú termékek 9%-os csökkenésükkel felülmúlták az átlagot, és 5%pontot szerezve 31%-ra növelték jelentőségüket a hazai gyümölcslépiacon.

Kiszerelések között enyhe fordulat látszik a kis kiszerelések irányába, amelyek a 0,75 liter alatti termékekből adódnak. Utóbbiak 12%-kal csökkentek mennyiségben, ezzel pedig 31%-át adják a piacnak, amelyen belül főként a legkisebb, 2 dl alatti, többségében gyerekeknek szánt termékek növelték részesedésüket. A drasztikusabb 19%-os csökkenés ellenére azonban továbbra is a nagyobb kiszerelésű termékek dominálnak.

Végezetül, a legkelendőbb ízek között az alma és a fehér szőlő bizonyult ellenállóbbnak, míg a narancs és körte szenvedték el a legnagyobb visszaeséseket volumenben mérve. //

Related news