Medicine in grass, wood, functional

By: Ipacs Tamás Date: 2023. 09. 04. 11:06

Fizikai és mentális egészség, nyugodt alvás, hangulatjavítás, energiapótlás – jólléte biztosításához, egészsége megőrzéséhez a ma embere már nem feltétlenül a gyógyszertárban keresi a segítséget, inkább az élelmiszerüzletek polcain. És még csak egy folyamat elején járunk, amelynek későbbi szakaszai akár paradigmaváltást is hozhatnak táplálkozásunkban!

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

Funkcionálisnak azokat az élelmiszeripari termékeket nevezzük, amelyeket nemcsak éhségünk, szomjúságunk csillapítására vagy élvezeti értékeinek hódolva fogyasztunk, hanem a – legtöbbször a gyártó által hozzáadott – pluszok miatt: a vitaminok, fehérjék, mikrobiotikumok és más hasznos anyagok kedvéért.

10 évvel ezelőtt a dietetikusok és az élelmiszeripar leginkább az idősebb generáció­kat tartotta elsődleges célcsoportnak az egészséges élelmiszerek és táplálkozás terén. Mai üzleti gondolkozásukat már az határozza meg, hogy a ma emberében tudatosult: minden, amit életünk során eszünk és iszunk, az később hatással lehet az egészségünkre.

Ennek eredményeképpen a fiatalabb generációk már proaktívan keresik azokat a termékeket, amelyek segíthetnek egészségük megőrzésében. Olyan világban élünk, ahol az élet minősége, a wellbeing (a néhány éve a köztudatba került kifejezésnek nincs igazán találó megfelelője, de fordítsuk – szó szerint – jóllétre) abszolút elsőbbséget élvez: a fogyasztó fizikailag és mentálisan is a legjobb formájában szeretne lenni. Az európai fogyasztók kétharmada állítja, hogy egészségesen szeretne élni, és ezért tenni is akar.

Ez a tendencia csak erősödött a pandémia idején, és a szakértők szerint azóta is folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt kap. A folyamatnak köszönhetően a funkcionális élelmiszerek iránti kereslet minden korosztályban egyre nő!

Ahogy az emberek felismerték az étrendjük és a jóllétük közötti összefüggéseket, úgy kezdtek el erre reagálva a gyártók mindennapi élelmiszereinkben is célzott egészségügyi előnyöket kínálni.

Vonzások és választások

A jóllét persze mindenki számára mást jelent(het), a különböző generációk igényei gyakran eltérnek, így prioritásaik különbözőek. A belső szépség, az energia, az immunrendszer, az emésztés és az agy egészsége kortól függetlenül fontos fogalmak, ám szerepüket minden életkorban másként látjuk. Az a fogyasztó, aki tudja értelmezni (és elfogadni) saját személyes igényeit, az keresi is az azoknak megfelelő – napi rutinjához illeszthető – termékeket. A globális adatok szerint az Y-generáció hajlamos a vásárlását ennek alapján előre is megtervezni, de legnagyobb valószínűséggel a Z-generáció vásárol ilyeneket. Ők az alvás mellett a kognitív egészséget, a hangulatjavítást és az energiát tartják fontosnak jóllétük szempontjából.

Mindezek eredményeképpen a gyártók egyre gyakrabban építenek be termékeikbe olyan – bizonyítottan – egészségügyi haszonnal kecsegtető összetevőket, mint a prebiotikumok és probiotikumok, természetes vitaminok, növényi kivonatok, vagy éppen olyan speciális mikrobatörzsek, amelyek különböző formákban, környezetekben konzisztenciában is megőrzik funkcionális értékeiket.

Divatos és finom ízeket használnak: citrusos, gyümölcs- és botanikus jegyekkel. Olyan új funkcionális termékkínálatot próbálnak létrehozni, amelyek izgalmas formátumai, ízei és színei minden korosztály számára vonzóak, és támogatják mindennapi életmódjukat, kielégítik egészségüket és jóllétüket érintő igényeiket.

A statisztikák szerint globálisan a fogyasztók háromnegyede hosszú távon gondolkodva közelíti meg az egészségmegőrzés kérdését. 70%-uk a bélrendszer egészségét és az emésztést a három legfontosabb egészségügyi terület között említi meg.

A vásárlók a funkcionális kategóriában a folyékony termékeket részesítik előnyben, különösen azokat, amelyek könnyen beépíthetők a napi gyakorlatukba – mint például a kávé vagy tea, a víz, a gyümölcslé és a tej –, de egyre népszerűbbek a snack- és a desszertjellegű termékek is.

A fiatalabb generációk már proaktívan keresik azokat a  termékeket, amelyek segíthetnek egészségük megőrzésében

Ma és holnap

Szinte bizonyos, hogy a funkcionálisélelmiszer-innovációk világának még csak a felszínét kapargatjuk. A következő néhány évben olyan fejlesztések várhatók, amelyek még magasabb szintre emelik az alapanyagok hatékonyságát, és lehetőség szerint nem csak kombinálják, de jobban perszonalizálják is őket.

A szakértők azt várják, hogy nő a gyermekek számára kifejlesztett, személyre szabott funkcionális táplálkozási lehetőséget kínáló termékek száma, ami a szülők lehetőségeit is bővíti, és saját jóllétükre is könnyebben összpontosíthatnak.

Az élelmiszeripar valószínűleg jó úton jár: az európai adatok szerint például az immunrendszere egészségével elégedett fogyasztók aránya a 2019-es 54%-ról 2022-re 63%-ra emelkedett.

A magyar fogyasztó

Sárga Diána
dietetikus
Nestlé Hungária

– A hazai fogyasztó figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra – állapítja meg Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa. – Januárban a Nestlé online reprezentatív kutatást készített a magyarok egészséges táplálkozáshoz való hozzáállásáról és a húsfogyasztási szokásairól. Ebből az derült ki, hogy a 18 és 65 év közötti megkérdezettek 39%-a figyel a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A legtöbb megkérdezett (64%) az egészséges táplálkozás kulcsát a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztásban látja, de fontosnak tekintik (47%) a megfelelő rostbevitelt is. Ennek ellenére az ajánlásokhoz képest jóval kevesebbet fogyasztanak ezekből az élelmiszerekből – a magyar lakosság rostbevitele kimondottan alacsony.

A kutatásban előtérbe került a növényi alapú táplálkozás is. Az eredmény azt mutatja, hogy Magyarországon a legtöbben húsevőnek vallják magukat, leginkább a Z-generáció az, amely nyitott a növényi alapú táplálkozásra. Az ő motivációjuk jellemzően az egészségmegőrzés, de sokan fenntarthatósági okokból is választanak növényi alapú termékeket.

Az Inno d’Or szakmai versenyen idén a Nestlé Garden Gourmet VUNA névre keresztelt terméke nyerte el a leginnovatívabb termék címet, melynek különlegessége, hogy ízében és állagában is a tonhal ízélményét adja, így kitűnő választás azoknak, akik a valódi tonhal élményét keresik vegán változatban.

Permanens fejlesztő munka

de Gereczné
Rudnai Éva
beszerzési és marketingvezető
Real Nature

– A COVID-19 válságnak köszönhetően a hazai fogyasztók is tudatosabbá váltak – állítja de Gereczné Rudnai Éva, Real Nature beszerzési és marketingvezetője –, jobban figyelnek egészségükre, keresik azokat a termékeket, amelyek segítik őket. A szándékot sajnos azonban jelentősen és negatívan befolyásolják a hazai gazdasági folyamatok, a csökkenő reáljövedelem. Az elmúlt év a funkcionális termékek piacán is csökkenő keresleti változást hozott. Mindemellett innovációs vállalatként folyamatosan monitorizálva a piacot, a gyártóhelyek K+F tevékenységeit stimulálva számos termékfejlesztést hajtottunk végre annak érdekében, hogy jobban tudjuk támogatni a hazai fogyasztók egészséges életmódra, táplálkozásra való törekvéseit.

Ennek köszönhetően új, évezredes japán hagyományokat életben tartó, GMO-mentes, szigorúan ellenőrzött alapanyagokból készülő Lunter tofu termékeinkkel aratunk sikert, Joya termékcsaládunkat folyamatosan fejlesztjük mind receptúrában, mind a még környezetkímélőbb megoldásokat keresve, és hatékonyabb logisztikával és még fenntarthatóbb, lebomlóbb csomagolóanyaggal jelenünk meg az itthoni piacon is. Új termékcsaláddal, a MyLove-MyLife élő joghurtkultúrás tejhelyettesítő termékek széles palettájával jelentünk meg a piacon.

Egészséges snack kategóriában is folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre a Nobilis Zrt.-vel közösen, nemrégiben jelent meg a Nobilis akácmézes meggydrazsé termékünk, s további bevezetéseink várhatóak még ebben az évben a funkcionális termékcsaládokban.

A kereskedő szemszögéből

Tulkán Tímea
kereskedelmi aktivitások
vezetője
METRO

– A funkcionális és biotermékek az elmúlt években felívelő pályát mutattak – elemez Tulkán Tímea, a METRO kereskedelmi aktivitások vezetője –, és 2022-ig minden jel az egészségtrendek diadalmenetére utalt. Számos innováció mostanra realizálódott, a minket felkereső gyártóknál mind választék, mind „selling story” bőségesen rendelkezésre áll – ugyanakkor időközben a felvevőpiac összezsugorodott, hiszen a vásárlók az extra funkciókon tudnak spórolni.

Biotermékeink forgalma a két évvel ezelőttihez képest jelentősen lecsökkent. Ugyanakkor kényelmi termékeink – melyek az előre feldolgozottságuk révén szintén egyfajta extra funkcióval bírnak – stabilan népszerűek, mutatva, hogy az időt, amit ezekkel megtakaríthatunk, még mindig megéri megfizetni. Mindent összevetve azonban bízhatunk benne, hogy a kedvezőtlen tendenciák csak átmenetiek.

A kihívások ellenére különösen a HoReCa partnereink körében igazi sikersztorinak bizonyultak a METRO Chef Veggie növényi italok, a METRO Chef gluténmentes mini tartlet, a 850 grammos METRO Chef laktózmentes tejföl, valamint a reggeliztetők körében népszerű ARO teljes kiőrlésű gabonapelyhek. Ezeket a termékeket az elmúlt két évben vezettük be.

Csaba Csilla
senior beszerző
Auchan

– Az elmúlt másfél éves időszakot vizsgálva nem tapasztaltunk markáns változásokat az egészségtudatos termékeink esetében – mondja el Csaba Csilla, az Auchan senior beszerzője –, csupán néhány, kisebb forgalmi súlyú biokategóriában figyelhető meg csökkenés.

A növényi alapú piacot tekintve a növényi italok és a 100%-ban növényi alapú natúr és ízesített joghurtalternatívák mellett (pl. szójagurt, kókuszjoghurt) nagy fejlődést látunk a növényi alapú desszertekben és krémekben, amelyek a növényi fehérjeforrás mellett olyan egyéb vásárlói elvárásoknak is megfelelnek, mint az alacsony zsírtartalom. Ezek a termékek mesterséges színezéktől, hozzáadott cukortól mentesek, illetve hozzáadott vitaminokat tartalmaznak.

Vásárlóink körében közkedveltek a gluténmentes reggelizőtermékeink, a szeletes termékek, a zab- és rizsalapú termékek, a kásák, a vegán készételeink vagy a laktózmentes kávéitalaink. Választékunk kialakítása során figyelemmel követjük vásárlóink visszajelzéseit, kéréseit, ez alapján például már megtalálható kínálatunkban a laktózmentes vagy a hozzáadott cukor nélküli tejszínhabspray. //

We expect a market growth next year

Zoltán Szebeni
managing director
Abonett

We observe a gradual decrease in the organic products market in terms of volume sales. Because of the rising prices, consumers have temporarily switched to cheaper alternatives. However, next year we expect to see another growth trend in the category, as the drop in raw material and ingredient prices will once again entail more favourable consumer prices. In the functional product category we have experienced an expansion, and the launch of our Abonett VeganPro Extruded Bread was very successful. //

The impact of inflation

Tamás Mezei
quality assurance manager
Natur-Food

There is a growing demand for our foods made without added sugar, and shoppers have also discovered our products roasted without oil. The Hungarian market is very price-sensitive, and the inflationary period following the Covid pandemic has had a major impact on sales. Basically, customers are interested in the products with the best price-value ratio, and promotions play a pivotal role in sales. Recently the most successful product has been the salted caramel version of our chocolate-coated almond. //

Focus on meat alternatives

Adrienn Nagy-Peidl
external communications
manager
Tesco

In 2021 we committed to triple plant-based meat substitute sales by 2025, while demand for other vegan products has also been growing. So last autumn we signed agreements with a number of new domestic suppliers, and now we offer 137% more fresh vegan food products. In partnership with Tesco, an increasing number of domestic manufacturers are developing products that satisfy more nutritional needs at the same time, e.g. desserts that are lactose-free, vegan, and contain no added sugar. //

Popular product category

Anna Pókecz
marketing manager
Cerbona

We haven’t observed any major changes in the impact of health trends, and demand for gluten-free products remained high in previous years. Our gluten-free bars, gluten-free porridge and vegan porridge products are very popular. Due to the current crisis, volume sales have dropped in the breakfast product segment. Our research results show that the category is popular and shoppers are very loyal to Cerbona. In September we are launching the renewed oat bars, and limited edition muesli bars in pumpkin spice and gingerbread flavours. //

A rapidly expanding segment

Maczelka Márk, SPAR

Márk Maczelka
head of communications
SPAR Magyarország

The segment of food products developed as part of the recent health trends keeps strengthening, as there are a lot of new innovations and new market players; consequently, the drop in volume sales here was below the level of other food categories. While the organic product market is contracting in Hungary, volume sales of foods bought out of necessity (lactose- and gluten-free etc.) is not decreasing – only the basket composition is changing. //

Less protein, more health support

Dóra Németh
senior marketing
specialist
GymBeam

We are following the healthy lifestyle trend, and this manifests in our customers and the product selection they prefer. Their goal is general health and vitality, so they are looking for healthier foods and dietary supplements to fill their nutritional gaps. During the pandemic people started buying less protein, while sales of vitamins, minerals and other health support products increased. Recently we have added the XBEAM brand to our product portfolio – these are special dietary supplements for gamers and e-sports players. //

Related news