Újrakezdés – gondolatok a vendéglátás újraindításáról

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 03. 19. 10:01

Lapjainkon a cikkek, interjúk többnyire a szakma egészéről beszélnek – ezúttal MVI-tagok mondják el, milyen érzésekkel, tartalékokkal várják az újranyitást. A kollégáknak három kérdést tettünk fel.

MVI logo

1. Talpon várja-e a tavaszi (nyár eleji?) nyitást, milyen eszközökkel küzd a túlélésért?

2. Rendelkezik-e még tartalékokkal, ha igen, az hány hónapra elegendő?

3. Milyen árakkal indul Ön szerint a vendéglátás a nyitás után, és miért?

 

Földvári Gábor, Vadrózsa étterem (Bp.)

1. Igen talpon, már nem küzdünk, agonizálunk – lélegeztetőgépen.

2. A cégnek nincsenek tartalékai, tagi hitelből finanszírozzuk a létet.

3. Természetesen a helynek megfelelő, ám szolid árakkal.

 

Újrakezdés-HoReCa

 

Gendur András, La Perle Noire Restaurant and Lounge (Bp.)

1. Talpon vagyunk, bár jelentős hitellel terhelve, munkavállalóink 2020. november 30-ig voltak, most csak a tulajdonosok vannak állományban.

2. Nem.

3. Biztosan nyomott árakkal kell indulni, egyrészt, mert feltehetően csak a belföldi vendégkörre számíthatunk, másrészt mindenki egyszerre fog kinyitni.

 

Hodik Adrienn, Natura Hill Vendégház és Étterem (Zebegény)

1. Már mindent kipróbáltunk, saját termékeket gyártunk és webshopban értékesítünk, most kezdünk egy pop-up átvételes büfét a Duna-parton, a szállást pedig megnyitottuk üzleti utazóknak.

2. Egy hónapra.

3. Komoly áremelést tervezünk, muszáj lesz. Megtartottuk a drága munkavállalókat, akikkel a korábbi magas színvonalat tudjuk tartani. Egyelőre az előfoglalások biztatóak, hogy a magasabb szobaárak ellenére is foglalnak a vendégek, az étteremárakat még nem tudjuk szűrni, ott nincs még előfoglalás.

 

Márkus Tamás, Fóti Kastély Étterem

1. Talpon, tesszük, amit idáig.

2. Nem, ahogy jön a pénz, már költjük is el.

3. Talán egy picit emelünk, de nem lesz jelentős, mert a vendégek nagy része is kezd kifogyni a tartalékból.

 

Pelyhéné Koós Henrietta, Ambrózia Étterem és Panzió (Miskolctapolca)

1. Mindvégig nyitva voltunk, vagyunk, leszünk, kiszállítással, speciális ajánlatokkal, street food értékesítéssel, új termékek bevezetésével próbáljuk növelni bevételeinket.

2. Rendelkezünk tartalékokkal, de nem szeretnénk ahhoz nyúlni, azt fejlesztésre szántuk. Nagy segítség a bérköltség-támogatás: 22 állandó, teljes állásba bejelentetett dolgozónk van évek óta.

3. Az áremelkedések miatt hamarosan kb. 5-8%-ot emelni fogunk.

 

Semsei Rudolf, VakVarjú Éttermek (Bp.)

1. Minden erőnkkel próbáljuk túlélni ezt a bizonytalan időszakot. Továbbra is működik a cégcsoportunknál a házhozszállítás, de – magasabb költségek mellett – ez csak töredékbevételt hoz. A bértámogatást igénybe vesszük több mint 200 kollégánk után, de így is borzalmas veszteségeink vannak. Áthidaló megoldásként banki hitelt kellett felvennünk.

2. Az elmúlt évben iszonyatosan feléltük a tartalékainkat. Ami maradt, az a Széchenyi Turisztikai Kártya Hitelprogramjába bekapcsolódva néhány hónapra elegendő.

3. A piac nem lesz drágább, mint 2019-ben, amikor hihetetlen nagy volt a keresleti oldal igénye, és sokszor a kapacitáshiány volt a legnagyobb gond. Nem fogunk árat emelni. Költségeink sem változnak majd a nyitás után, ezért nem árakciókkal, hanem a szolgáltatási színvonal emelésével, új szolgáltatásokkal, termékekkel szeretnénk a törzsvendégeinket megtartani.

 

Takács Tibor, Csillag étterem (Barcs)

1. Az 50%-os bértámogatás igénybevételével megtartottuk a személyzetet. Eszközeink a menüs étkeztetés és előrendelés alapján ételek családi rendezvényekre elviteles és kiszállításos formában.

2. Ha az államkincstár időben megküldi a bértámogatás összegét, 1-2 hónap. A tartalékokat csökkenti a januártól visszaállított turizmusfejlesztési hozzájárulás (3,8%).

3. Mintegy 10%-os ételár-emelkedést várok. //

Kapcsolódó cikkeink