Hideg konyha
A funkcionalitás igénye, a digitalizáció folyamatának felgyorsulása, a fogyasztói trendek és a fenntarthatóság kérdésével összefüggő elvárások változásai az utóbbi években teljesen átformálták a vendéglátóipari hűtők kínálatát. A piac és a vásárlók igényeinek alakulásáról a hazai konyhagép-kereskedelem két nagy szereplője számolt be lapunknak.
A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható.
Talán egyedüliként a magyar piacon – hangsúlyozza Károlyfi Zsuzsanna, az Interlevin Európa Kft. ügyvezetője – cégünk kizárólag kereskedelmi hűtőberendezéseket forgalmaz európai gyártóktól, természetesen hosszú távra. A HoReCa szektornak szinte minden célra alkalmazható hűtőket kínálunk – forgalmazóként egyedül egyedi hűtőkkel, hűtőkamrákkal nem foglalkozunk. Itt is, mint a divat területén vannak aktuális trendek, jelenleg például az üvegajtóval ellátott fali regálhűtők, fekete hűtők, fagyasztók népszerűek, pultok terén pedig a legtöbbet mutató tiszta üveg felépítményű süteményes vagy szendvicshűtők.
A digitalizáció elsősorban az áruházi telepített hűtőberendezések szervizelésében jelentkezik, így a hűtőpark akár több száz kilométerről is szervizelhető. A promóciós hűtőkben is megjelent a számítógépes effektek beépítése az ajtóüvegbe, akár egy komplett reklámfilmet is végignézhetünk a hűtőn.
A nagykonyhai hűtők nem sokat változtak, itt a lényeg nem is a design, hanem az időtálló rozsdamentes anyagban, a megbízható működésben és a nagyobb teljesítményben van. A vendégtéri hűtőket pedig nagyban befolyásolják a belsőépítészeti trendek, a látvány, a praktikum, hisz egy dekoratív hűtő akár 30%-kal nagyobb forgalmat is képes generálni. Ezért is fontos a kommunikáció az ügyfelekkel, hogy megértsük az igényeket. Ezért is dolgozunk ezen a nyomvonalon, és nem vagyunk hagyományos webshop.
Digitális vezérlés
Felsőközép- és prémium kategóriás Diamond és Liebherr hűtők szerepelnek a kínálatunkban – mondja el Szabó Tamás, az Assur tulajdonos-értékesítési vezetője. – Közel 450 különböző méretű és kivitelű hűtőt, mélyhűtőt és borhűtőt forgalmazunk, mindezek mellett hűtőkamrákkal és hűtőpultokkal is állunk partnereink rendelkezésére. A mai hűtők a 10 évvel ezelőtt kínáltaktól elsősorban energiahatékonyság, ergonómia és funkcionalitás szempontjából különböznek; jelentős fejlődés tanúi lehettünk az elmúlt években.
A hagyományos elektromechanikus vezérlés eltűnőben van, a digitális vezérlés vette át a helyét, illetve pár éve megjelentek az érintőkijelzős modellek is. Továbbá egyre fejlettebb hőmérsékleti adatgyűjtő rendszereket és smart megoldásokat is kezdenek alkalmazni a gyártók, aminek köszönhetően a távoli elérés és vezérlés is lehetővé válik.
A konyhai és háttérhűtők egyre letisztultabb és robusztusabb külsőt kaptak, míg a vendégtéri hűtőknél a belső világítás, valamint a hűtendő termék megjelenítése fejlődött sokat. A régebben divatosnak számító rozsdamentes acél burkolatot a vendégtérben, eladótérben fokozatosan felváltották a sötétebb irányba tolódott színek. Az elmúlt években nagyon sok wenge és fekete színű modell került be a kínálatunkba.
A háttér- és konyhai hűtők alapvetően funkcionális berendezések, itt a praktikum dominál. Amennyiben egy látványkonyhába, vendég- vagy eladótérbe kerül egy hűtő, ott elsődleges szempont a vizuális megjelenés.
A megemelkedett rezsiköltségek egyre inkább befolyásolják a vásárlást – véli Károlyfi Zsuzsanna –, de potenciális partnereink figyelmét mindig felhívjuk arra, hogy a kis fogyasztásnak a megfelelő teljesítménnyel kell párosulnia. A 10 évvel ezelőtti hűtőnek, mivel korszerűtlenebb kompresszorral és nem környezetbarát gázzal lett ellátva, esetleg karbantartva sem volt rendszeresen, természetesen nagyobb a fogyasztása. A jelenlegi hűtők az inverteres kompresszorral, korszerűbb technológiával mindig hatékonyabbak.
Mivel a hűtők, fagyasztók is hozzájárulnak a termékek minőségének a fenntartásához, fontos, hogy a megfelelő terméknek az ideális hűtőt válasszuk például hőmérséklet-tartományban, páratartalomban, környezeti hőmérsékletben – ez nem pusztán árkérdés.
Mi biztosítjuk a kellő hűtőkapacitást, a beltartalom hatékony kihasználása, az utánrendelés már a felhasználó feladata.
Több mint 30 éve foglalkozunk a kereskedelmi hűtők értékesítésével, szeretjük megérteni a pontos igényt, hogy erre több alternatívát is kínálhassunk. Mind vásárlás előtt, mind a használat során is ellátjuk vevőinket tanácsokkal, országos szervizhálózattal rendelkezünk és az alkatrész-utánpótlást is biztosítjuk. Persze fontos a felhasználó részéről történő gondos használat, rendszeres karbantartás, ami a berendezések hosszú élettartamának elengedhetetlen záloga.
Extrém igénybevétel
Hűtőválasztáskor a vendéglátás legelső kérdései a kapacitás – érvel Szabó Tamás –, illetve, hogy milyen funkcióra, milyen hűtési feladatra kell hűtőt beszerezni. Természetesen az ár is lényeges választási szempont, de szerencsére a hűtővásárlás terén is egyre tudatosabbak a vásárlók, és egyre kevesebben keresik a legolcsóbb – és ezzel a leggyengébb minőséget jelentő – hűtéstechnikai megoldásokat.
Beszállító partnereinknél az energiaoptimalizált és költséghatékony üzemeltetés már alapkövetelmény évek óta, így partnereinknek elég csak a megfelelő funkciójú hűtő kiválasztására koncentrálni.
A hűtve/mélyhűtve tárolt élelmiszerek növekvő mértékű felhasználása kapcsán mi nem tapasztaltunk számottevő változásokat. Ám egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy kisebb éttermek, hotelek helyben, helyi termelőktől vásárolják a szezonális termékeket, amelyeket majd hűtve vagy fagyasztva tárolnak a felhasználásig. Ilyenkor különösen fontos, hogy egy jól kiválasztott hűtővel, minél tovább meg tudják őrizni az alapanyagok frissességét.
Vendéglátóipari környezetben a hűtők extrém igénybevételnek vannak kitéve, ezért az érdeklődők figyelmét a gép kiválasztásakor a megbízhatóságára, tartósságára hívjuk fel, valamint arra, hogy a magas minőségnek köszönhetően a minimalizálható a szervizköltség.
Országos szervizlefedettséggel és gyári alkatrész-utánpótlással biztosítjuk az általunk forgalmazott készülékek garanciális és garanciaidőn túli szervizellátását. //
Kapcsolódó cikkeink
ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >Áttörést ért el a DairyX a tejmentes kazein előállításával
Jelentős előrelépést tett az izraeli DairyX Foods start-up a tejmentes…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával küzd a brit Co-op 40 millió fontnyi vesztesége ellen
A brit Co-op szupermarketlánc mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a tolvajok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >