TMK Piackutatók: mi történt az elmúlt 15 hónapban?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 06. 11:21

A fogyasztásicikk-piac trendjeivel foglalkozott a Trade  Marketing Klub „Piackutatók első kézből”, hagyományosan áprilisban megrendezett, online találkozója. Az infláció növekedése, az energiaárak emelkedése a magyar háztartások 97%-ára hatást gyakorolt. Megváltoztak a fogyasztási és vásárlási szokások. Az árak és az akciók a figyelem középpontjába kerültek.

A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.

 

Rekord létszámú, 160 főt meghaladó regisztráció jelezte a felfokozott érdeklődést az április 13-án rendezett TMK ülés iránt, ahol három piackutató cég vezetője tekintette át a közelmúlt vásárlásokat érintő folyamatait.

Kátai Ildikó
alapító
TMK

Csiby Ágnes
alapító
TMK

Hermann Zsuzsanna.Trade magazin

Hermann Zsuzsanna
alapító
TMK

Az esemény szervezői, Hermann Zsuzsanna TMK-alapító köszöntötte a virtuális térben egybegyűlteket, majd bemutatta a Klub másik két alapítóját, Csiby Ágnest és Kátai Ildikót.

 

 

 

 

Kevesebbet vásárolunk

Turcsán Tünde
FMCG-igazgató
GfK

Turcsán Tünde, a GfK FMCG-igazgatója előadásában elmondta, hogy a magyar vásárlóerő közel fele az európai uniós átlagnak. A háztartások 80%-ának vissza kell fognia a kiadásait, ami a napi cikkeket is érinti. 63%-uk nem engedheti meg ugyanazokat a termékeket, amelyeket korábban vásárolt. Jellemző a többször kevesebb vásárlás, a promóciók keresése, az olcsóbb alternatívák, kereskedelmi márkák választása. A boltok közül is egyre többen a legolcsóbbnak tartott diszkontokat részesítik előnyben. A drogériák és az online csatorna részesedése is növekedett.

A háztartások 60%-a továbbra is spórolást tervez, de a különböző kategóriákban más stratégiát követ. A mennyiség csökkentése mellett az olcsóbb üzlet, kedvezőbb árú cikkek, a gazdaságos kiszerelések és a lejáratközeli termékek választása is szerepel.

 

 

Óvatos fogyasztói reakciók

Czikora Csilla
ügyfélkapcsolati igazgató
NIQ

Czikora Csilla, az NIQ (korábban: NielsenIQ) ügyfélkapcsolati igazgatója kiemelte, hogy 2022 az infláció éve volt régiósan és globálisan egyaránt, Kelet-Európában látványosan magasabb értékekkel. Az árszínvonal növekedése volumencsökkenéssel társul, ezért a fogyasztók egyre óvatosabbak a vásárlási döntéseiket illetően. A magyar vásárlók 62%-a csak alapvető dolgokat vásárol. Csupán 9% ragaszkodik az ártól függetlenül a megszokott márkákhoz. A vizsgált kategóriák közül 15-ről állították a vásárlók, hogy kevesebbet és alacsonyabb áron veszik. A kevésbé érintett kategóriák főként az intim, testtel érintkező termékek, a speciális élelmiszerek és az élvezeti cikkek.

A saját márkás termékek népszerűsége tovább nőtt, hazánkban elérte a 30% értékbeni részesedést a teljes FMCG-értékesítésből. A készletezhető és az alapvető árukategóriákban pedig a nagy kiszerelések részesedése növekszik.

Nyílik az olló

Andreas Christou-RetailZoom

Andreas Christou
ügyvezető igazgató
RetailZoom

Andreas Christou, a RetailZoom ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a fogyasztók már nem tartják feltétlenül drágábbnak a hazai kereskedőket. A radikális élelmiszer-áremelkedés hatására a kosárba helyezett cikkek száma átlagosan 2-vel csökkent. Feltűnő a Budapest és vidék közti különbség növekedése. A fővárosban 2,4-szer több a nagy kosár, és értékük átlagosan 130%-kal meghaladja a vidékiekét. Hűségkártyaadatokat elemezve kiderült, hogy a prémium és a mainstream vásárlók közötti olló is nyílik. A tradicionális csatornában a Top10 SKU: kétféle sör, egy energiaital, ársapkás húsok, paradicsom, banán, trappista sajt, étolaj és vizes zsemle.

Az idei első negyedévben az árnövekedés megfeleződött, főként az erős promócióknak köszönhetően a volumenek is nőttek. A hazai láncoknak is fontos a lojalitásépítés, így két új hűségprogram indulása várható ebben a csatornában.

 

A kutatási eredményekről bővebben e lapszám Kiemelt témájaként bemutatott FMCG Kereskedelmi Toplista 2022 összeállításaiban lehet olvasni. //

Kapcsolódó cikkeink