Tízből hét magyar a zöldség- és gyümölcsfogyasztásban látja az egészséges étkezés kulcsát
Az egészséges étkezésre nagy hangsúlyt fektető fogyasztók körében – saját bevallásuk szerint – egy év alatt 5%-kal erősödött a vörös hússal szembeni kritikusabb hozzáállás, és szinte nincs olyan magyar, aki ne hallott volna a növényi alapú termékekről – derült ki a Nestlé Hungária második nagy, országos kutatásából, amely többek között arra is kereste a választ, mennyire ismert hazánkban a húsfogyasztás csökkentését célzó vegán január (Veganuary) kezdeményezés.
A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.
2022-höz képest több magyar figyel oda az egészségtudatos táplálkozásra, 60% pedig beiktat egy-egy húsmentes napot a hetébe, amelyet a spórolás mellett egyre inkább az egészségmegőrzés is motivál.
A kutatásból kiderül, hogy a 2022-es 52%-kal szemben most 58% mondana le legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről, ami különösen a feldolgozott húskészítményeket és a vörös húsokat érinti. A kiegyensúlyozott táplálkozásra nagyobb hangsúlyt fektetők körében 23%-ról 28%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, a vörös húsok fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása kulcs lehet az egészséges táplálkozáshoz.
Az egészséges táplálkozásra jobban odafigyelők többsége még mindig a zöldség- és gyümölcsfogyasztást tartja a leglényegesebbnek (68%). Ezt követi a cukor elhagyása vagy csökkentése, valamint a tartósítószerek és színezékek kerülése. A rostdús táplálkozást már 2022-ben is az egészséges táplálkozás egyik alappillérének tartották a válaszadók (47%), 2023 végén pedig 6%-kal többen gondolták ugyanezt. //
Kapcsolódó cikkeink
Reacty Digital kutatás: Zsugorodó termékek, növekvő tájékoztatás
Magyarországon 2024. március 1-től kezdődően a nagyobb élelmiszerkereskedőket kötelezik arra,…
Tovább olvasom >Állnak a vártán a csokimárkák
Derekas áremelkedés, amelyet nem túl nagy mennyiségi visszaesés kísért tavaly:…
Tovább olvasom >Egészség a mindennapokban
Az egészséges életmód mindenkinek mást és mást jelent, és nem…
Tovább olvasom >További cikkeink
OECD: Az élelmiszerár-infláció meredeken csökkent a legtöbb országban
Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a…
Tovább olvasom >A legolcsóbb élelmiszereket vizsgálták a Nébih szakemberei
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók védelme érdekében az…
Tovább olvasom >Már az üzletek polcain a Szentkirályi Magyarország betétdíjas PET-palackjai
A Szentkirályi Magyarország az elsők között kezdte meg a DRS…
Tovább olvasom >