Rekord mennyiségű fehérjét tartalmazó borsóproteint fejlesztettek ki Izraelben

Szerző: Szöllősi Réka Dátum: 2022. 06. 23. 14:04

Az Equinom nevű izraeli fejlesztő cég megdöntötte saját eddigi, 70 százalékos fehérjetartalmat jelentő, iparági rekordját azzal, hogy most egy 75 százalékos fehérjetartalmú, nem GMO, kevéssé feldolgozottnak tekinthető borsófehérje élelmiszer-összetevőt fejlesztettek ki. 

Extra fehérje

A vállalat szerint a felfedezés úttörő jelentőségű lehet a növényi alapú élelmiszerek gyártói számára. Ugyanis eddig a borsófehérje előállításához bonyolult feldolgozási műveletre volt szükség, ami a növényi alapú élelmiszerek előállításában az egyik szűk keresztmetszetet jelentette mind a fenntarthatóság, mindig a termékek árának vonatkozásában is.

Az Equinom jelenleg sárgaborsóval, szójababbal és szezámmaggal dolgozik, de fejlesztéseikbe tervezik bevonni a csicseriborsót, a mungó babot, a tehénborsót és a favababot is. A fejlesztő szerint a növényi alapú húshelyettesítőkbe szánt fehérjeforrások közül a sárgaborsó rendelkezik a leggyorsabban növekvő piaci részesedéssel.

A Future Market Insights jelentése szerint a globális sárgaborsó piac 2020 és 2030 közötti összetett éves növekedési rátája 6,1% lesz.

A piackutató cég szerint a sárgaborsó növekvő népszerűsége az egészségügyi előnyeinek és tápérték tulajdonságainak köszönhető, és azt látják, hogy egyre több élelmiszerben kerül felhasználásra, a pékáruktól az édességeken, fagylaltokon át a  szószókig, levesekig és snackekig.

Az Equinom célja az volt, hogy kivételesen magas fehérjetartalommal és egyéb előnyös tulajdonságokkal rendelkező sárgaborsó fehérjét fejlesszen ki, nem GMO keresztezési technikák felhasználásával. Az Equinom Pea Protein (EPP) önmagában hordozza mind a borsófehérje izolátumok, mind a borsófehérje koncentrátumok előnyeit, például a jó funkcionalitás mellett nagy a rosttartalma és a jelenleg a piacon forgalmazott borsófehérjékhez képest jelentősen alacsonyabb a nátriumtartalma.

A fehérje kinyerésének hatékonyságán ugyanakkor még dolgoznia kell a vállalatnak, mert ennek a jelenlegi szintje még drágává teszi az előállítást, de bizakodóak ebben a tekintetben is. A kutatásaik szerint ugyanis a 65%-nál magasabb fehérjetartalom olyan újfajta funkcionális tulajdonságokat eredményez, amelyek mind a növényi alapú hús- és tejtermék helyettesítőknél, mind az egyéb élelmiszer kategóriáknál jobb felhasználhatóságot biztosítanak, tehát az új összetevő jelentős előrelépést tehet lehetővé a termékfejlesztésben. 

Forrás: foodnavigator.com

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek