Súlyos visszaesés a magyar zöldborsó-termelésben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 10. 11:12
Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt, és az exportpiacon is kiemelkedő helyet foglalt el. Az idei év azonban komoly visszaesést hozott az ipari ágazatban – derült ki az Agrárszektor mai cikkéből. A zöldborsó termőterülete szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években, bár 2022-ben egy enyhe növekedés volt tapasztalható: 11-12 ezer hektárról 2023-ra 12-13 ezer hektárra nőtt a termőterület. Idén viszont drámai visszaesés következett be, a termőterületek nagyságrendileg 30-40 százalékkal csökkentek.

Súlyos gondok vannak

Kedvezőtlen időjárás és csökkenő termőterület

Az időjárás sem kedvezett a termelésnek. A betakarítások a szokásosnál 2-3 héttel korábban kezdődtek, és az idei zöldborsó termés mennyisége jelentősen elmarad a várt, becsült mennyiségektől. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a zöldborsó vetésterülete évről évre nagyon erősen változik, a termelői kedv és az ipari igények függvényében. Idén országszerte jelentősen kevesebb zöldborsó termett az elmúlt évek adataihoz képest.

Természeti csapások sújtották a termést

A legfőbb gondot a betakarítás időszakában hullott jelentős mennyiségű csapadék okozta, de a jégeső is hatalmas pusztításokat végzett a termésben. Ezek a természeti csapások tovább súlyosbították az amúgy is kedvezőtlen helyzetet, így a termelők jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Jövőbeni kilátások

A jelenlegi helyzet komoly kihívások elé állítja a magyar zöldborsó-termelőket. A visszaesés hatása nem csak a belföldi piacot érinti, hanem az exportpiacokon is érzékelhető lesz. A termelők és az iparági szereplők számára elengedhetetlen lesz a helyzet alapos elemzése és a megfelelő intézkedések meghozatala, hogy a jövőben stabilizálják a termelést és biztosítsák a piaci igények kielégítését.

A magyar zöldborsó-termelés visszaesése rávilágít arra, hogy mennyire fontos a természeti körülmények és az ipari igények figyelembevétele a mezőgazdasági tervezés során. Az iparági szereplők számára elengedhetetlen lesz a megfelelő stratégiák kidolgozása, hogy a jövőben stabilabb és kiszámíthatóbb termelést érjenek el.

Kapcsolódó cikkeink