Online piactérrel támogatja a Tesco az élelmiszerhulladék és költségek csökkentését a beszállítók oldalán

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 01. 09:09

Új online piacteret indított a Tesco az Egyesült Királyságban, így igyekezve lehetővé tenni a beszállítóknak a költségcsökkentést és az élelmiszer-pazarlás mérséklését felesleges készleteik másoknak történő eladása, felajánlása révén.

A több mint 3500 Tesco-beszállító számára elérhető Tesco Exchange szolgáltatás találkozóhelyet kínál a túl sok termékkel rendelkező és a felesleget hasznosítani tudó beszállítók számára.

A fogyasztói piacterek működéséhez hasonlóan a beszállítók a Tesco Exchange-en meghirdethetik eladásra szánt felesleges készleteiket, illetve keresést indíthatnak számukra szükséges termékekre vonatkozóan, és akár meg is állapodhatnak egymás között az adásvételről. Értesítéskérés beállítására is lehetőségük van.

Az élelmiszer-ellátási láncokban különböző okokból – így akár a hosszú ideig tartó jó idő okán – keletkezhet élelmiszer-hulladék vagy -felesleg, de a gyártás során is előállhat olyan melléktermék, amelyet más gyártók jól tudnak hasznosítani.

Jó példa a platform használatára a Tescónak savanyított céklát beszállító G’s Group élelmiszergyártó által meghirdetett, a gyártási folyamat során keletkező több tonna céklahéj, amelyet egy állattenyésztő gazdaság például felhasználhatna szarvasmarha-takarmányként.

A Tesco Exchange platform által kínált lehetőségre a brit Tesco és a WWF közelmúltban kiadott, a gazdaságokban keletkező élelmiszer-feleslegről szóló jelentése hívta fel a figyelmet,  amely szerint 3 millió tonna brit élelmiszer-hulladék a gazdaságokon belül megy tönkre.

A lépés a Tesco azon programjának legújabb eleme, amely a beszállítók pazarlás elleni küzdelmét hivatott támogatni. A globális beszállítókkal való közvetlen együttműködéssel a lánc hozzájárul az élelmiszer-pazarlás mintegy 78000 tonnával való csökkentéséhez.

A szupermarket célja, hogy 2025-re a felére csökkentse a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és 2050-re elérje a nettó zérót a teljes értékláncban.

Retail Gazette

Kapcsolódó cikkeink