Lépések „műhús” ügyben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 20. 22:14

A sejttenyésztett élelmiszerekkel foglalkozó holland szervezet, a CANS bejelentette, hogy holland cégek mostantól benyújthatják kérelmeiket a tenyésztett hús és hal kóstolására, mielőtt az Európai Bizottság ezt uniós szinten jóváhagyja. Az első kérelmeket várhatóan 2024 elején bírálják el, és a pozitív értékelést követően hamarosan megkezdődnek a kóstolások, amelyek fontos lépést jelentenek az úgynevezett új élelmiszer-kategória értékelésében és a tenyésztett hús bevezetésében a hagyományos húsipar fenntartható kiegészítéseként. A CANS emellett több programot is elindított a „Nemzeti Növekedési Alap” támogatásával – beleértve egy új oktatási programot a hallgatók számára –, és tervezi új tudósok alkalmazását különböző egyetemeken.

A cikk a Trade magazin 2024/2-3. lapszámában olvasható.

Az InFamily Foods vállalat már a tavalyi év őszén benyújtotta az első sejtalapú húsból készült termékét az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnál, a RespectFarms pedig kezdeményezte egy páneurópai kivitelezhetősági tanulmány elkészítését, hogy feltérképezze, a hagyományos mezőgazdaság mennyiben profitálhat a tenyésztett hús fejlesztéséből. //

Kapcsolódó cikkeink