Jól kezdte az évet a román kiskereskedelem

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 07. 11:02

Januárban 6,4 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi első hónaphoz mérten – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Bukarest

A naptári hatással kiigazított érték 6,2 százalékos növekedést jelez. A bővülés főként az üzemanyag értékesítés 15,5 százalékos emelkedésének köszönhető, a nem élelmiszerek eladása 5,8 százalékkal nőtt, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése pedig 2,6 százalékkal emelkedett.
Decemberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 24,9 százalékkal esett vissza. Román elemzők szerint a visszaesését a kemény téli időjárás is befolyásolta.
Tavaly 13,5 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom az előző évhez viszonyítva, miután a nem élelmiszerek eladása 15,2 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 13,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladás volumene 10,2 százalékkal volt nagyobb.
Román elemzők arra számítanak, hogy az idén jelentősen lassulni fog a belföldi fogyasztás, miután a román hatóságok áfacsökkentési intézkedéseinek hatása lassan elmúlik, de még így is a kiskereskedelmi forgalom lesz a román gazdasági növekedés fő hajtóereje.
A román kormány az idén 5,2 százalékos GDP-bővülésre számít, az Európai Bizottság 4,4 százalékos gazdasági növekedést vár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink