2024 már a növekedés éve lehet a kiskereskedelemben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 16. 15:30

Az idei év a növekedés éve lehet Magyarországon az előző évi recesszió után, melyhez a fogyasztás bővülését várjuk az érdemi hozzájárulást. Azonban a kiskereskedelem gyenge évkezdése némi meglepetést okozott – a G7 három fő tényezőt emelt ki, amelyek hozzájárulhattak ehhez.

Először is, az élelmiszerforgalomban minőségi javulást látunk, ami a mennyiségi bővülés helyett jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy az értékváltozás nagyobb mértékű, mint a volumenváltozás, mely részben az infláció hatására történik. Ez a minőségi javulás azonban az érték növekedését mutatja, nem feltétlenül a mennyiségit. Ezt mutatják a februári adatok is, ahol az élelmiszerüzletek forgalma volumenben csökkent, míg értékben nőtt. „Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik” – fogalmaznak.

A második fázisban várhatóan a mennyiségi javulás is bekövetkezik, ami a fogyasztás bővülését segítheti elő, de ehhez vélhetően az év második feléig kell várni.

A fogyasztás bővülésének másik feltétele a fogyasztói bizalom javulása. Bár volt előrelépés a 2022-es mélypont után, a mutató még mindig elmarad a historikus átlagtól. Az óvatossági motívum továbbra is erős, ami fékezheti a háztartások fogyasztását.

A bérdinamika terén az év eleji jelentős béremelések kissé félrevezetőek lehetnek. Míg a munkavállalók jelentős béremelést remélnek, a munkáltatók visszafogottabbak. Ez befolyásolhatja a háztartások fogyasztását és a rendelkezésre álló reáljövedelmek bővülését is.

Összességében bár a külső kereslet gyenge és a gazdaság belső motorjai lassan indulnak be, az év második felében kedvezőbb képet várhatunk a fogyasztás dinamikájában. A kormányzat is lefelé módosította GDP-bővülésre vonatkozó korábbi előrejelzését, várhatóan 2,5 százalékos növekedést prognosztizálva.

Kapcsolódó cikkeink