„Ízmentes” alternatív borsófehérje fejlesztése lazíthat az élelmiszeripar szójafüggésén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 06. 06. 09:12

Az Egyesült Királyságban egymillió fontos projekt célozza a szójaimport csökkentését.

A John Innes Centre vezető kutatói olyan borsót igyekeznek létrehozni nemesítéssel, amely a növényi alapú élelmiszerekhez adva sem rendelkezik mellékízzel, de tápanyagtartalma magas.

Az innovációs projekt amellett, hogy környezeti szempontból fenntartható, újabb gazdasági lehetőséget kínál a gazdáknak a szója hazai termesztésű alternatívával való felváltása érdekében.

A „Borsófehérje” projekt élén a Germinal fű- és takarmányvetőmagokkal foglalkozó vállalat áll, és a finanszírozást részben a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (Defra) biztosítja az Innovate UK-n keresztül, amely az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Hivatalának (UKRI) része.

A gazdaságokban végzett tesztelés biztosítja, hogy csak a piaci igényeknek és az Egyesült Királyság mezőgazdasági termelői által támasztott agronómiai követelményeknek megfelelő fajták kerüljenek kereskedelmi forgalomba.

Fontos, hogy az Egyesült Királyság a szója kiváltására alkalmas alternatívákat találjon – amelyből tavaly hárommillió tonnányi import érkezett az országba –, mivel a szójatermesztés összefüggésbe hozható a dél-amerikai erdőirtással és hozzájárul az éghajlatváltozás felgyorsításához.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink