IFT FIRST: A sokoldalú növényi fehérjével készülnek az alternatív húsok és a jövő tejtermékei

Szerző: Gáspár Kinga Dátum: 2022. 07. 12. 08:04

A jelenleg is zajló IFT FIRST éves rendezvény és kiállítás az élelmiszerek összeállításában érvényesülő legújabb növényi alapú innovációkat mutatja be. A kiállításon jelentős figyelmet fordítottak a növényi alapú összetevők egyik feltörekvő csillagára – a hüvelyesekre, mint például a faba bab és a csicseriborsó –, amelyek kifejezetten jótékony hatást fejtenek ki az egészségre, miközben fehérjebombaként is működnek.

Egyre népszerűbbek az alternatív fehérjeforrások

A Food Ingredients First élőben számol be a Chicagóban (július 11. és 13. között) megrendezett eseményről.

A funkcionális összetevőket szállító Beneo legutóbbi fogyasztói felmérése szerint az amerikai fogyasztók közel fele „nagyon érdeklődik” a növényi alapú táplálkozás iránt (42%). Míg a megkérdezettek 10%-a vegánnak, vegetáriánusnak vagy pescatáriánusnak vallja magát, a megkérdezett fogyasztók több mint kétszerese (22%) flexitáriusnak vallja magát.

A Beneo az idei rendezvényen az új faba bab fehérjekoncentrátumot, valamint a keményítőben gazdag lisztet emeli ki. Miközben a faba bab krémesen enyhe ízű a készítményekben, megköti a nitrogént a levegőből, ami csökkenti a műtrágyaszükségletet és segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a gazdaság szintjén. Növényi fehérjeként a Beneo faba bab fehérjekoncentrátuma bizonyos esetekben helyettesítheti az állati fehérjét (tej, tojás), valamint a szójafehérjét.

„Számunkra az idei kiállításon az a nagy dolog, hogy folytatjuk a stratégiánkat, hogy áttérjünk a növényi alapú fehérjetérre. Ez nem újdonság a Beneo számára. Volt már rizsfehérje, texturált búzafehérje termékünk és létfontosságú búzaglutén is, amelyeket az évek során forgalmaztunk” – jegyzi meg John Peters, a Beneo amerikai régióért felelős regionális értékesítési igazgatója. „De az elmúlt néhány évben megújult stratégiánk volt, hogy a nagy kereslet miatt proaktívabbak legyünk a növényi alapú fehérjék terén.”

A Beneo új alapanyag-család további kiemelt ajánlatai közé tartozik a süteménytésztával ízesített növényi fehérjeszelet csokoládéborítással. Adagonként 16 gramm fababból és rizsből származó növényi fehérjét tartalmaz, tiszta ízprofilt és lágy textúrát kínál.

Az A&B Ingredients szintén kiállítja a letisztult ízű texturált faba babfehérjéket, a Texta Feve márkanévvel. Az új termékcsalád jól használható húsanalógokban és növényi alapú élelmiszerekben, ismerős hússzerű textúrát teremtve.

„A faba babnak tisztább íze van, és nincs tartós hüvelyes utóíze az alternatívákhoz képest. Ez teszi a Texta Feve-et kiváló termékké, amellyel jobb ízű, hússzerű textúrájú és jobb harapású termékek készíthetők növényi alapú húsalkalmazásokban” – magyarázza Gil Bakal, az A&B Ingredients ügyvezető igazgatója.

Csicseriborsó-tejet a kávéba? Már ez is lehetséges!

Az IFT FIRST rendezvényen a Food-tech izraeli startup, a ChickP bemutatja fehérje-izolátumait, amelyeket a divatos tejtermékek alternatívájaként barista stílusú kávéitalokhoz szabtak. A cég kifejlesztette a csicseriborsó alapú kávékrém továbbfejlesztett prototípusát, amely a ChickP tiszta fehérjéjének sokoldalúságát bizonyítja, a vegán majonéz tojáshelyettesítőjeként való alkalmazhatósága mellett.

„A csicseriborsó S930 és G910 izolátumunk a fehérje legkifinomultabb formája, azzal az előnnyel, hogy színt, ízt és funkcionális tulajdonságokat illeszt az élelmiszerekhez és italokhoz” – jegyzi meg Maor Dahan, a ChickP alkalmazásmenedzsere.

A tejtermékekből készült tejanalógok ízének, állagának és tápértékeinek pontos újrateremtése növényi alapú alternatívákkal történelmileg jelentős formulázási kihívásokat jelentett. Sok forgalomban lévő növényi fehérje keserű vagy kellemetlen ízű, alacsony fehérjetartalmú, és szemcsés vagy krétás állagú.

„Még több maszkolószer, hozzáadott cukor vagy ízmódosítók használata esetén is hiányzik a valódi, krémes tej megjelenése és érzékszervi jellemzői. Ezenkívül a címkén szereplő összetevők hosszú listája negatív hatással lehet a fogyasztókra. A növényi alapú barista italok új kihívások elé állítanak” – magyarázza Liat Lachish Levy, a ChickP vezérigazgatója. „A fogyasztók holisztikus, Önnek jobb, mégis teljes ízélményt szeretnének. Technológusaink teljes mértékben kihasználták új, korszerű alkalmazási laborjainkat, hogy leküzdjék az érzékszervi és technikai kihívásokat a krémes, tejmentes „tej” elkészítése során a tökéletes cappuccinóhoz. A ChickP fehérjénk minden mezőt kipipál” – folytatja. „Tele van rendkívül tápláló teljes fehérjével, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. De még ennél is gazdagabb textúrája van, és sima, stabil teljes habzást biztosít, fehér színnel, amely tökéletes a legművészibb baristák képességeinek bemutatására. Jelenleg több mint húsz növényi alapú alkalmazást fejlesztünk vezető élelmiszer- és italgyártó cégekkel a tiszta ChickP fehérjével.”

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek