Idén is országos szakmai versenyt szervezett a Magyar Pékszövetség

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 06. 29. 08:30

Friss, roppanós héjú cipó, nemzeti szalaggal átkötött kenyér, magvas buci, piros-fehér-zöld színű vekni, hagymás-mézes és málnás-pisztáciás ízesítésű péktermék – néhány példa azokból a termékekből, amelyek június 14. és 15-én a Magyar Pékszövetség szakmai versenyének asztalára kerültek.

Kategóriánként 9-9 termék jutott be a második. körös zsűrizésre

A Magyar Pékszövetség idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. A megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, rendhagyó péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát.
Idén is három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény termékkategóriákban várta a szervezet a pékárukat.

Az ország pékmesterei versenylázban égnek
Azt a törekvést, hogy a pékmesterek már hagyományosnak számító próbatétele folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, azaz összesen 85 termékkel neveztek a pékek. A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki egyszerre kezdte el kitalálni, hogy milyen remekművekkel pályázzon az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre.
A termékek száma és sokszínűsége miatt 2023-ban újdonság volt, hogy az eddig egynapos zsűrizést most kétnaposra kellett bővíteni. Így a június 14-15-én megrendezett, első körös zsűrizésen 29 db Szent István napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt a szakmai zsűri, akik anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozták a termékeket.
Természetesen a több órás értékelés rendkívül jó hangulatban telt. Volt olyan péktermék, amely igen megosztotta a zsűrit, hiszen például több esetben olyan lisztet használt a kenyér készítője, ami nem jellemző a mindennapokban. A versenyre érkezett “művek” alapján is elmondható, hogy a hagyományos kenyérgabonákból készült lisztek mellett egyre népszerűbbnek számítanak ezek alternatívái, így a szakmai zsűri találkozott tönköly, alakor, tönke és úgynevezett kékliszt felhasználásával készült péktermékekkel is. De az alkalmazott fűszerek is meglepték a bíráló bizottságot, hiszen kóstolásnál igen merész és izgalmas ízeket fedeztek fel a kenyerekben.

Ahány kategória, annyi elvárás
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. Ez esetben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.
Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékekkel lehetett nevezni, amelyekkel szemben elvárás volt, hogy magyar alapanyagok és lehetőleg fűszerek felhasználásával készüljenek, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Külön érdemes volt odafigyelni arra, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.
A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a sok éves tapasztalattal rendelkező grémium.

Minőségi termékgyártás és újdonságok bevezetése
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén, csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helytállnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést.
A megmérettetésen a szakma képviselői nemcsak arra fordítottak energiát, amire szükség volt, hanem tettek egy bátor lépést és a jövőbe tekintettek. Ennek egyik oka, hogy a pékek felismerték, a fogyasztókat csak minőségi termékek előállításával és újdonságok bevezetésével lehet megtartani. Azok a vállalkozások, amelyek képesek újítani, többszörösen nyereséget könyvelhetnek el. A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen, megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek.

Elégedettséget láttunk Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkárának szemében is

A zsűri bővült és másodszorra is értékelt
A zsűri döntése tehát nem volt egyszerű, hiszen idén is rengeteg kreatív, újító ötlettel készült pékáruval találkoztak, és kétségkívül minden versenymű a maga nemében rendkívüli alkotásnak számított. A kétnapos értékelés után a bíráló bizottság összpontszámai alapján a termékkategóriánként legjobbnak bizonyult 9-9 péktermék jutott be a második körös zsűrizésre.

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei: Bornemissza kenyér, Harmónia kenyér, Házi jellegű paraszt cipó, István király kenyere, István napi durum kenyér, Királyi Szakajtós kenyér, Koronás kenyér, Paraszt kenyér, Ünnepi paraszt cipó
Az Innovatív kategória verseny kenyerei: Aranymetszés kenyér, Aszaltszilvás-Diós rozskenyér, Céklás-almás cipó, Csicseriborsós-mustármagos vekni, Fügés-vadkovászos kenyér, Lecsós vakaró, MaHun kenyér, Mézes-rozmaringos cipó, Rozmaringos durumkenyér
A Sétáló Sütemény verseny termékei: Almás völgy, Citromos álom, Durumos málnás rebarbarás háromszög, Epres kifli-vajas leveles, Kalapos-rumos meggy, Karamellás malomkő, Málnás–Pisztáciás Pékfagylalt, Nyári álomkehely, Teljes kiőrlésű alakoros epres csoda

A második körös bírálatra és sajtótájékoztatóra június 27-én került sor, amelyet Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke nyitott meg.
A győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl jelentős pénzjutalomban is részesülnek majd, ami kategóriánként eltérő összegű nyereményt jelent.

A kategóriagyőztes termékekkel a nagyközönség augusztus 18-20. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei fő témája a pecsenye.

Az első körös zsűri tagjai voltak:
Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Bajusz János – a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője
Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna vármegye régiós elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője
Király István – Bács-Kiskun vármegye területi elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója
Kovács Zoltán – a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője
A második körös zsűri velük egészült ki:
Dr. Felkai Beáta Olga – az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára
Dr. Pleva György – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa

Kapcsolódó cikkeink