Ha kell egy-két jó falat – a fingerfoodok világa
Aligha van a vendéglátásnak olyan szegmense, amely ne használná (vagy használhatná) kínálatában a finger foodokat, bár itthon elsősorban a gyorsétteremláncok üzletpolitikájában kapnak nagyobb szerepet. A szinte minden modern trendhez kapcsolható kategóriában nagy ütemben növekszik a növényi alapú termékek választéka – ezek voltak a legfőbb tanulságai a piac néhány nagy szereplőjével folytatott beszélgetéseinknek.
Nemcsak a nagy élelmiszeripari vállalkozások írják a finger foodok sikertörténetének új és újabb fejezeteit: a street food térhódítása adja a folyamatos inputot a kategória fejlődéséhez.
Bár mennyiségileg a legtöbb finger food a világban bizonyára az étteremláncok választékában szereplő nuggetsekből és csirkeszárnyakból fogy, gasztronómiai szempontból a fő irányokat az éttermek és food truckok kreatív, street food-típusú ételei határozzák meg, nemegyszer azok apró változatai – hiszen ma már természetes, hogy van mini változata a burgernek, a wrapnek, a panírozott csirkemellnek, a pizzának, de még a kolbásznak és a szendvicsnek is. Ugyan a „kérdést” más irányból közelítik meg, de ebbe a kategóriába tartoznak a nálunk meglehetősen fantáziátlanul kezelt sörkorcsolyák is.
Az új kreációk egy része még mindig a tépett húsok – nálunk is – óriási divatjára épül: burgerek, panírozott golyók vagy tányérra, szendvicsbe széthúzni javasolt korongok formájában. A nagyvilágban népszerűek a vékony tortillaalapú tölcsérkék és tekercsek, a többféle ázsiai stílusban főzött tésztagombolyagok apró pálcákra húzva, az indiai, közel-keleti és afrikai ízek, a rizsliszttel készült vagy rizsből gyúrt apró fehér bucik és hamburgerek.
Kényelmi, de nem luxus

Bősze Ákos
üzletágfejlesztési vezető
METRO
– A finger foodok a kötetlen, lazább hangulatú események, programok jellegzetes ételei – emeli ki Bősze Ákos, a METRO HoReCa üzletágfejlesztési vezetője –, hiszen nem szükséges a fogyasztásukhoz evőeszköz, a gusztusos, esztétikus falatok akár egy szalvétáról, kézzel is „csipegethetőek”. A finger food korántsem mai találmány, évtizedek óta jelen van a vendéglátóiparban, különösen a catering szolgáltatások között, ám a COVID kényszerű szünetet rendelt el a műfajnak – legalábbis a vendéglátásban. A fogyasztók ugyanis a pandémia alatt sem akartak lemondani az ízletes, könnyű falatkákról, amivel színesíthették étkezéseiket, ezért elkezdték vásárolni a kényelmi finger food termékeket.
2022-ben ismét kinyílt a világ, és ma már ismét a HoReCa a fő vásárlója a finger food-cikkeknek, a finger food bekerült a szegmens minden szegletébe a Michelin-csillagos étteremtől az ázsiai büféig.

Mossóczy Csaba
magyarországi
képviseleti vezető
Salomon FoodWorld
– A finger foodok piaca egyértelműen növekszik egész Európában – elemez Mossóczy Csaba, a Salomon FoodWorld magyarországi képviseletének vezetője –, a növekedés fő mozgatója a street food népszerűségének növekedése, valamint a gyorséttermi láncok választékbővítése olyan étvágygerjesztőkkel, mint a nuggetsek, a csirkeszárnyak, a töltött jalapeno és hasonlók. A fast food és a fast casual kategóriában érvényesül az úgynevezett better side dish trend is, ami alapvetően a számlanövelésről szól: például sült burgonya helyett panírozott hagymakarikát vagy brokkolit kínálnak. Gyorsan növekszik a növényi eredetű termékek kínálata is.
Az Európa legnagyobb finger food-gyártójaként ismert Salomon FoodWorld termékei egyikével-másikával már találkozhatott a magyar piacon a vásárló, de közvetlen forgalmazóként, viszonylag széles kínálattal a vállalat 2 éve van jelen hazánkban. A cég kizárólag a vendéglátás számára gyártja termékeit, több mint 150-féle cikket – ezek közül közel 3 tucatnyi Magyarországon is elérhető –, a finger food kategóriában: mini wrapeket és slidereket (mini hamburgerek), sajt és zöldség étvágygerjesztő falatokat, csirkeszárnyakat és -falatkákat, ázsiai finger foodokat, apró csirke és tésztanyársakat, kreatív falafelgolyókat és egyéb különlegességeket.

Egy elegánsan tálalt fi nger food akár vendégváró falatnak, akár főétkezésnek is megfelelhet
Falatdivat

Tóth Boglárka Enikő
üzletágvezető
Nestlé Professional
– A finger food a gasztronómiában rendkívül divatos formája az étkeztetésnek – érvel Tóth Enikő Boglárka, a Nestlé Professional üzletágvezetője –, hiszen nincs szükség evőeszközökre a tálaláshoz és a fogyasztáshoz. A hagyományosan kötetlenebb hangulatú eseményeken ajánlott, bár manapság gyakori lehet egy elegáns formában tálalt finger food is; akár vendégváró falatnak, akár főétkezésnek is megfelelhet.
A legnépszerűbb finger foodok a tapasztalatunk alapján a mini tortilla (mi vegán verzióban ajánlunk ehhez terméket), valamint a mini Cézár-saláta és a mini burger (mindkettő vegán vagy normál változatban). Elsősorban catering cégek rendelik, de a szállodákban is gyakori – ott is leginkább rendezvények, állófogadások alkalmával –, étlapon ritkábban szerepelnek.
A kategóriában a Nestlé Professional elsősorban alapanyagokat forgalmaz a vendéglátósoknak, ilyen például a vegán és vegetáriánus Garden Gourmet termékcsaládunk. Halhelyettesítők témakörben Vuna fantázianevű termékünket ajánljuk.
– Kinyílt a világ – véli Bősze Ákos –, ez a fő mozgatórugója a műfaj fejlődési irányainak: egyre több nemzet ételei jelennek meg finger foodos – mondhatni: kóstoló – verzióban, kielégítve az emberek kulináris kíváncsiságát. Jó példa erre az empanada (mexikói tésztabatyu), a mini fish&chips vagy az apró wrapek. A fogyasztók még több ízre, még több színre, még több textúrára vágynak.
Azonban a finger foodon túl is vannak irányzatok, amelyek a kóstolgatóknak kedveznek: a food-sharing, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen asztaltársaság sokféle ételt megízlelhessen – ez tulajdonképpen az éttermi változata a finger food-gondolkodásnak. A trónkövetelők között vannak a bowlok is, melyek egyetlen mély tálkában kínálnak komplex gasztronómiai kalandot. A METRO kínálatában megtalálhatók a finger foodok készítéséhez és tálalásához szükséges termékek. A termékfejlesztésünk iránya e területen is a „növényi forradalom” útján halad: növényi alapú, növényi hozzávalókban gazdag termékeket fejlesztünk finger food felhasználásra.

Gasztronómiai szempontból a finger food fő irányait az éttermek és food truckok kreatív, street food-típusú ételei határozzák meg
A világ ízei
– Sokan nem tesznek különbséget a street food és a finger food között – mondja Mossóczy Csaba. – Nos, én az előbbit inkább üzlettípus-besorolásnak tartom, míg a finger food kifejezés egy késztermék-kategória, ami a könnyű kézben fogva elfogyaszthatóságra és a gyors, egyszerű elkészíthetőségre utal. Jellemzően a finger food kategória legfőbb felhasználója a street food és a fast food kategória, de tisztán látszik, hogy a fine dinnig szegmens is egyre több finger food jellegű étvágygerjesztőt készít, magas szintre emelve ezzel a kategória elismertségét. A finger foodok megjelentek a nagy élelmiszerláncok választékában – főleg fagyasztott formában –, egyre több növényi alapú verzióban is.
A Salomon Foodworld teljes választékának már közel negyede vega, illetve vegán termék, de itthon egyelőre a csirke- és marhaalapú termékek növekedésében látom a potenciált. A kategória termékeinek árai együtt nőnek az alapanyagárakkal, de minőségi kényelmi termékekként így is hatékonyan alkalmazhatók (lennének) a vendéglátás széles rétegeiben – többek között, mert legtöbbjük használata minimális konyhai kapacitást igényel.
– Egyszerűen és gyorsan elkészíthető alapanyagainkkal a legkedveltebb finger food ételek vegán/vegetáriánus változatai kínálhatók a vendégeknek – hangsúlyozza Tóth Enikő Boglárka –, mint például vegán Cézár-saláta, Garden Gourmet vegán natúr vagy grillezett falatkákkal, a mini tortilla vegán grillezett falatkáinkkal, mini vegán burger, vagy éppen vegán panírozott falatkáink és a vegán golyók paradicsom ágyon. A termékek számtalan variációban elkészíthetők, remek alternatívát biztosítva a vegán és/vagy vegetáriánus étrendet folytatók számára.
A Garden Gourmet termékcsalád folyamatosan bővül, izgalmas újdonságokkal készülünk az idei évben is, egyik kedvencünk a már említett vegán Vuna, amely elképesztően hasonlít a tonhalra és már a magyar vendéglátósók számára is elérhető.
Magyarországon 1-2% közé tehető a vegánok aránya. Mi elsősorban a flexitáriánus étrendet követőkre fókuszálunk, hiszen az ő arányuk lényegesen nagyobb, nagyjából 50%, ők azok, akik legalább heti 1-2 alkalommal húsmentesen étkeznek, és ehhez szívesen választanak a húsra emlékeztető fogásokat. //
A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Nincs már olyan, hogy olcsó kávé
Bár a kávéárak emelkedésének köszönhetően az ital fogyasztása csökkent, a…
Tovább olvasom >Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben van a hazai vendéglátás
A magyar vendéglátás helyzete jelenleg kettős: míg Budapest egyre népszerűbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >