Franciaország az Európai Bírósághoz fordul, hogy tisztázza, jogszerű-e a húshelyettesítők húsként való feltüntetésének tilalma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 08. 09. 09:56

A francia Államtanács az Európai Bíróságtól (EB) kérte annak tisztázását , hogy a kormány rendelete, amely megtiltja a növényi eredetű termékek esetében a húshoz hasonló kifejezések használatát, összeegyeztethető-e az uniós joggal.

A kormányzati testület arról kér tájékoztatást, hogy az egyes tagállamok bevezethetnek-e ilyen jogszabályt, vagy az uniós szintű harmonizáció ezt megakadályozza. Amennyiben a törvény bevezetését megengedhetőnek ítélik, az Államtanács annak tisztázását kéri, hogy egy ilyen rendelkezés arányos-e a célként kitűzött fogyasztói transzparencia eléréséhez.

A kérések válaszul érkeztek a rendeletet az uniós jogot sértőnek találó Európai Vegetáriánus Unió (EVU) és más szervezetek által az Államtanács ellen indított bírósági eljárásra. Amint az Európai Bíróság tisztázza a helyzetet, a bírósági eljárás folytatódik.

Tavaly hozták nyilvánosságra azt a rendeletet, amely a növényi alapú élelmiszerek vonatkozásában megtiltja az olyan kifejezések használatát, mint a „steak” és a „kolbász”. Franciaország volt az első olyan uniós ország, amely megpróbálta bevezetni ezt a fajta tilalmat az ország húsiparának és mezőgazdasági lobbijának támogatásával. A rendeletet azonban felfüggesztették, mielőtt hatályba léphetett volna, miután a Protéines France nevű szervezet sürgős ideiglenes intézkedés iránti kérelmet nyújtott be.

A franciaországihoz hasonló fejlemények történtek Dél-Afrikában is, amely tavaly szintén megpróbálta betiltani a húshoz kapcsolódó kifejezések használatát a növényi alapú termékek vonatkozásában. Ausztrália és Belgium is korlátozásokra tett javaslatot a növényi alapú termékek forgalmazásával kapcsolatban, amit elítéltek az olyan szervezetek, mint a ProVeg International.

Vegconomist

Kapcsolódó cikkeink