”Élelmiszermentő” tanúsítványt kapott a Carrefour egyik üzlete
A Carrefour Montessonban található hipermarketje a Bureau Veritas által kiállított „élelmiszermentő” tanúsítványt kapott az üzlet és a csoport központjának élelmiszer-veszteség és -pazarlás megelőzésével kapcsolatos auditálását követően.
A kiskereskedő azt állítja, hogy Franciaországban ő az első kiskereskedő, amely megkapta a tanúsítványt.
Azzal a célkitűzésével összhangban, hogy 2025-ig 50%-kal csökkenti az élelmiszer-pazarlást a Carrefour ez év végéig 20-ra növelné az ilyen tanúsítvánnyal rendelkező üzletei számát.
A tesztelésre, ellenőrzésre és tanúsításra szakosodott Bureau Veritas a Montesson hipermarketnek három évre szóló, 3 csillagos (példamutató) minősítést adott.
Az elismerés az élelmiszerek beszállítóktól való beszerzése, e termékek forgalmazása, valamint az el nem adott áruk és adományok kezelése terén alkalmazott gyakorlatra vonatkozik.
Többféle intézkedés az élelmiszerpazarlás ellen
A Carrefour szerint a Montesson hipermarket által elért eredmény egy olyan mobilalkalmazás bevezetésének tudható be, amely megkönnyíti a polcokon a lejárati időhöz közeli termékek kezelését és szortírozását. Az alkalmazásnak köszönhetően az üzlet 8%-kal tudta csökkenteni az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és a célt 20%-ban határozta meg.
Emellett rendelés-előrejelző eszközök segítségével 2021 és 2022 között 24%-kal csökkentette az eladatlan áruk arányát hentes részlegén, az „élelmiszermentő zónákban” pedig 30-50%-os kedvezménnyel kínál rövid szavatossági idejű termékeket.
A hipermarket az adományok és az eladatlan termékek menedzsmentjére vonatkozóan bevezetett irányelveivel összhangban, 2022-ben 96000 egységnyi ételt osztott szét.
Kapcsolódó cikkeink
Főleg a borfogyasztás mérséklődése miatt csökken az alkoholfogyasztás Franciaországban
Franciaországban 2023-ban jelentősen visszaesett az alkoholfogyasztás, amelynek fő oka a…
Tovább olvasom >Élelmiszerhősök a Lidlnél
A Lidl Magyarország idén is sikerrel zárta az élelmiszer-pazarlás elleni…
Tovább olvasom >MOHU: a hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >