Egységes rendszer a tejágazat számára
A szakma vezető cégeit tömörítő Agrár Klub egységesen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási módszer kidolgozását tűzte ki célul. Ezzel a szektor szereplői mérhetővé és összehasonlíthatóvá válnak, a szektorátlagok megismerése pedig elősegíti azt is, hogy a vállalatok egymástól tanuljanak, illetve meghatározzák saját ágazati helyzetüket. Az egyértelműbb piaci pozíció egyben a finanszírozhatóságot is megkönnyíti.
A tejkvóta áprilisi megszüntetése komoly kihívásokat, ugyanakkor lehetőségeket is jelent a magyar tejágazat számára. A szektor fejlődése érdekében a K&H Csoport és szakmai partnere, az Agrár Európa Kft. az Agrár Klub legutóbbi rendezvényén arra ösztönözte a szakma meghatározó cégeit, hogy egy közös, mindenki által elfogadható és alkalmazható struktúrát alakítsanak ki az önköltségszámítási módszerre.
„Az ágazat részéről nem először merül fel az igény egy közösen elfogadott és alkalmazott tejönköltség-számítási szerkezet kialakítására. Az agrárium fő finanszírozójaként banki oldalról mi magunk is régóta azt tapasztaljuk, hogy nehéz összehasonlítani, illetve értékelni az ágazat cégeit. Sőt, gyakran a cégek sem tudják elhelyezni magukat az ágazaton belül. Úgy gondoltuk ezért, hogy egy egységes struktúra nagyban javítaná a szektor cégeinek mérhetőségét, értékelhetőségét, ezzel pedig az egész ágazat átláthatóbb lenne” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.
A probléma abból adódik, hogy azoknak a gazdálkodónak is meg kell állapítaniuk a saját termelésű készleteik önköltségét, akik nem kötelezettek önköltségszámítási szabályzat készítésére. Emiatt cégenként eltérő, mi számítandó bele az önköltségbe. Így például míg egyes cégek a fajlagos önköltség számításánál csupán az értékesített tej mennyiségét veszik alapul, addig mások a született borjú élősúlyát is beleszámolják. Mivel a számviteli törvény ezt nem szabályozza, így egyénileg választható, kinek melyik megoldás szimpatikusabb. Könnyen belátható azonban, hogy az eltérő számítási módszer miatt a kapott eredmények nem összehasonlíthatóak.
„Szándékunk szerint az egységes rendszer alkalmazásával az eredményeket szektor szinten összesítjük, majd nevesítés nélkül az átlagokat közzétesszük. Így az ágazat minden szereplőjének lehetősége nyílik arra, hogy saját mutatóinak ismeretében összehasonlítsa magát a piac többi szereplőjével” – mondta el a szakember.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >Dráguló tejtermékek: miért kerülnek egyre többe a mindennapok kedvenc élelmiszerei?
A tejtermékek továbbra is a drágább élelmiszerek közé tartoznak, sőt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >