Magazin: Édességre nehéz időkben is szükség van!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2022. 02. 03. 06:09

Bár jelentősen érintette a koronavírus-járvány az édességek piacát is, az alapvető trendeket nem tudta megváltoztatni: a fogyasztók mindinkább a minőségi alapanyagokból készült termékeket preferálják, és egyre nagyobb igény mutatkozik a cukormentes, természetes vagy éppen állati összetevőktől mentes rágcsálnivalókra. A gyártók ezen elvárásoknak újabb és újabb innovációkkal igyekeznek eleget tenni.

Szerző: Budai Klára

A Magyar Édességgyártók Szövetsége tagságának tapasztalatai szerint 2020 végére magához tért az édességpiac a húsvéti sokk után, amikor pont a szezon környéki hónapokban drasztikusan visszaesett a fogyasztás. Az éves adatok a jégkrémet kivéve minden termékkategóriában növekedést mutattak, a keksz és csokoládé bővült a legjobban.

– A járvány hatásait főleg a kisebb hazai gyártók érezték meg erőteljesen, akiknek korábban sikerült termékeikkel bekerülniük repülőtérre, belvárosi üzletekbe, exkluzív kávézókba. Noha az online értékesítés szinte mindenhol felpörgött, az édességek esetében ez teljes egészében nem tudja kiváltani a hagyományos csatornákat, de év végére azoknál, akik a legnehezebb időszakkal megküzdöttek, visszatért a szokásos forgalom, vagy keveset még növekedni is tudtak – ismerteti Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

A járványhelyzet és a klímaváltozás hatásai együttesen formálják a piacot. Az alapanyagok megtermelése egyre nehezebb, az édességgyártásban kritikus fontosságú termények, a kakaó, a kávé, a növényi olajok megállíthatatlanul drágulnak, de a költségeket rohamosan növeli a munkaerő és a csomagolóanyagok hiánya, a szállítási kapacitások csökkenése, az egészségvédelmi intézkedések fenntartása is.

Az innováció felgyorsult a járvány alatt

Egészséges és funkcionális

Évek óta érezhetően változnak a fogyasztói igények is az édesipari piacon, és a COVID-19 ezt a folyamatot is felgyorsította. A lakosság érdeklődése az egészséges termékek felé fordul, amelyek inkább egy trendet, semmint konkrét kategóriát képviselnek. A funkcionális édességek (pl. proteines, emelt vitamin- vagy ásványianyag-tartalmú termékek, energiaszeletek) éppúgy ide sorolhatók, mint a különféle mentes termékek – a laktóz-, cukor- vagy gluténmentes termékek, amelyeket napjainkban már nem csupán azok fogyasztanak, akik valóban érzékenyek valamely összetevőre –, valamint a light, azaz csökkentett energiatartalmú termékek is. A járványhelyzet a jelekből ítélve még inkább a funkcionális élelmiszerekre irányította a fogyasztók figyelmét, akik a távmunka, az otthoni iroda körülményei között olyan megoldásokat kerestek, amelyekkel időigényes főzés vagy ételrendelés nélkül is biztosíthatják a megfelelő tápanyagbevitelt.

– Ezekkel párhuzamosan folytatódott a minőségi termékek felé fordulás trendje is. Sokan inkább választanak drágább vagy akár kisebb kiszerelésű édességet, semmint hogy alacsonyabb színvonallal elégedjenek meg – tudjuk meg Intődy Gábortól.

Nem álltak meg az innovációk

Az innováció a járvány alatt sem szünetelt az édességiparban – éppen ellenkezőleg, a termékfejlesztés felgyorsult. Az édesipar a leginnovatívabb szakágazatok egyike az élelmiszeriparban, és ezt a képességet napjainkban különösen jól kamatoztathatja, mert számos kihívást kell megválaszolnia a szerteágazó, egymással akár ellentétesen ható fogyasztói igényektől kezdve a világjárvány gazdasági következményein át a klímaváltozásig.

A magyar édességgyártók intenzív újításokkal válaszolnak ezekre a kihívásokra. A fenntarthatóság növeléséhez korszerűsítik az üzemek hűtését-fűtését, napelemes megoldásokat telepítenek, csökkentik a csomagolásban felhasznált anyagok mennyiségét, miközben újrahasznosíthatóságra törekednek, termelési folyamataikban mérsékelik a vízhasználatot, és népszerűsítik a mértéktartó fogyasztást. Gyártástechnológiájukat is folyamatosan fejlesztik és automatizálják, hogy a fogyasztói igények és a piaci körülmények változásaira gyorsan és rugalmasan reagáljanak, miközben kínálatukat újabb és újabb teljes kiőrlésű, bio, organikus, cukormentes, fehérjével dúsított, magas kakaótartalmú termékekkel szélesítik. //

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink