Magazin: Cukrászkongresszus

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 11. 07:35

2018. február 26–28. között cukrászokkal volt tele a napfény városa, Szeged: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Hunguest Hotel Forrásban tartotta meg 22. Kongresszusát.

Aháromnapos programsorozat nemcsak a hivatalos közgyűlés lebonyolításáról szólt – jó hangulatú szakmai találkozó volt, információgyűjtés, fehér asztal melletti beszélgetések, kikapcsolódás, és persze a fergeteges hangulatú Cukrász Bál tette igazi élménnyé az eseményt.

Az első nap délelőttjén rekord mennyiségű, 28 kiállító cég mutatta be termékeit és szolgáltatásait. Délután zajlott a Cukrász Közgyűlés.

Az Ipartestület éves Közgyűlését az NGM helyettes államtitkárának és a társszervezetek köszöntője nyitotta, amelyben üdvözölték a cukrászok közötti összefogást.

Selmeczi László, az Ipartestület ügyvezetője és társelnöke beszédében nagy hangsúlyt helyezett a tavaly kitűzött célok megvalósulásának kérdésére és az új célok és feladatok témájára.

Ügyvezetői beszámoló

–Tavaly az elnökség új jövőképet tervezett, amelyben az ipartestület elsődleges céljait és jelentőségét is újrafogalmazta. Üdvözöljük az áfacsökkentést, de továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a szektor számára eredményt az hozhat, ha a kedvezményes áfa minden vendéglátótermékre és szolgáltatásra vonatkoztatható lesz – hangsúlyozta Selmeczi László.

A továbbiakban is csak együtt tudunk hatékonyan tenni
a szakmáért – fogalmazott Selmeczi László társelnök

– Számos tanulmányútról adhatunk hírt, hiszen az elmúlt években a Leonardo és az Erasmus+ mobilitási projekt támogatásával közel 240 szakember jutott el külföldre a „lifelong learning” jegyében: ezeknek az utaknak a hozadékai az itthon tartott teltházas mesterkurzusok, melyeket Relais Desserts-tag mesterek tartanak.

– De nemcsak a magyar cukrászok utaztak sokat, hazánk is sok neves mestert fogadott az elmúlt évben. Februárban az olasz Amalfiból érkezett hozzánk Andrea Pansa cukrászmester, hogy bemutassa a partvidék tradicionális cukrásztermékeit. Márciusban fogadópartnerként is részt vettünk az Erasmus+ programban, első körben olasz szakoktatók csoportja érkezett hozzánk egy hétre, akiket áprilisban a diákok követtek, őket három hétig mentoráltuk. A méltán híres Denis Matyasy, francia cukrászmester tavaly ismét ellátogatott hozzánk. Májusi mesterkurzusára ismételten túljelentkezés volt, és több mint harmincan vettek részt a két és fél napos tanfolyamon. Természetesen a jövőben is számos kurzust kívánunk szervezni a fejlődni vágyó cukrászoknak.

– A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös projektjeként immár több éve nagy sikerrel fut a Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat. A nyári időszakot kivéve minden hónap utolsó szerdáján Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva beszélget a meghívott vendégekkel, és kóstolóval egybekötött beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Megismerkedhetnek a múlt, a jelen és az új cukrászgeneráció képviselőivel. Az első alkalomtól teltházzal fut a rendezvény, ami jól mutatja, hogy a fogyasztók felé irányuló kommunikációs nyitásunk sikeres és szükséges, igény van rá a vendégek részéről is. Célunk, hogy megismerjék az élenjáró magyar cukrászdákat és kiváló termékeiket, és keressék azokat a cukrászdákban is.

Mindennapi munka

– Mind a fogyasztók, mind a minőséget képviselő cukrászok védelme érdekében az Ipartestület létrehozott egy úgynevezett fagylalt munkabizottságot a fagylalt élelmiszerkönyvi irányelvének kidolgozására, valamint az albán jelenség megfékezésére. Kommunikációnkban is nagy hangsúlyt fektettünk e témára, számos platformon jelentek meg cikkek és interjúk a téma kapcsán.

Május végén tartottuk egyik legrangosabb eseményünket, az Év Fagylaltja versenyt. A szegedi Klauzál téren elhelyezett vitrinekben ismerhette meg a versenyfagylaltokat a szakmai és a nagyközönség, és a látványos zsűrizés is itt zajlott.

Természetesen tavaly sem maradt el a Cukrász Juniális. A kötetlen, játékos versenyekkel és nevetéssel teli rendezvénynek ismét a lajosmizsei Tanyacsárda adott otthont.

Ahogy mindig, tavaly is számos lehetőséget nyújtottunk a cukrászoknak a találkozásokra; az évente több alkalommal megrendezésre kerülő szakmai napjainkat nagy érdeklődés övezte.

Legnagyobb és legjelentősebb projektünk tavaly is a Magyarország Tortája verseny volt, amely már tavasszal elindult a zsűrizési körökkel, de értelemszerűen nyáron, főként augusztusban teljesedett ki. A verseny egyik általános célja, hogy termékfejlesztésre ösztönözzön, inspirálja a kollégákat. Sajnos, bőven vannak még renitens cukrászdák, amelyek a recepteket nem betartva, azokat megmásítva élnek vissza a Magyarország Tortája nyújtotta lehetőségekkel. Az Ipartestület mind a fogyasztók, mind a brand védelme érdekében meg fogja tenni a szükséges lépéseket, hogy kiszűrje a silányítókat.

2015-ben – Juhász Zoltán békési cukrászmester kezdeményezésére – tagjaink 800 szelet süteményt ajánlottak fel jótékonysági célra, melyeket a Békési Madzagfalvi napokon, jótékonysági süteményárusítás keretében értékesítettek. Ekkor 440 ezer forint gyűlt össze egy defibrillátor készülékre, amelyet Békés Dánfok Üdülőközpontban helyeztek el. Ezt az eredményt 2017-ben sikerült túlszárnyalni, a tavalyi madzagfalvi napokra tagjaink 2500 darab süteményt ajánlottak fel, amelyek árusításából 1 045 000 Ft gyűlt össze – ezzel a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány eszközbeszerzéseit segítették.

Új és jelentős projektünk volt az Édes Kiegyezés kollekció, mely 6 darab desszertből áll, 3 magyar, 3 osztrák korabeli sütemény receptjeit aktualizálja, modern köntösbe öltöztetve. A receptek standardizáltak, mindenki köteles a leíráshoz és az előírt méretekhez alkalmazkodni.

A közgyűlés végén Horváth Ferenc szakmai elnök adta át a kitüntéseket és okleveleket

A jövő alapozása

Bízunk benne, hogy sikereinket és a fejlődést az a változás is tetézni fogja, amely az Ipartestületünk jövőképét új alapokra helyezte. Ez pedig nem más, mint az Ipartestület új székháza, ahol saját bemutató-képzőműhelyben egyre több tanfolyamot és szakmai programot fogunk rendezni. Hosszú távú célunk, hogy a mesterképzésben és OKJ-s képzésben is részt tudjunk venni. Óriási a szakképzett és önálló munkavégzésre képes munkaerő hiánya, tennünk kell annak érdekében, hogy ez ne így legyen a jövőben. Tennünk kell azért, hogy motivált és szakmailag jól felkészült cukrászokat, utódokat neveljen ki a szakma. Ennek érdekében részt veszünk az Ágazati Készségtanács munkájában is.

A fogyasztóknak, a vevőknek azért kell programokat szerveznünk, hogy megmutassuk a minőségi kézműves cukrászat szépségét, és igényt keltsünk rá. Célul tűztük ki, hogy a nemzetközi porondon is elismert legyen a magyar cukrászat. El kell érnünk, hogy az elmúlt években lezajlott gasztroforradalom a cukrászatban is felgyorsuljon. A folyamat elindult, és mi lehetünk az igazi katalizátorai.

Rendkívül aktív évet hagytunk a hátunk mögött, melynek sikere közös munka eredménye. A továbbiakban is csak együtt tudunk tenni a szakmáért, hogy meg is valósuljon jövőképünkben megfogalmazott célunk: legyen trend cukrászdába járni!

A beszámolót követően, a közgyűlés végén kitüntetések, elismerések átadására került sor. A Közgyűlés után este élőzene, táncparkett, táncbemutató várta a Cukrász Bálra érkezőket. Magát a vacsorát egy nem mindennapi desszert zárta: a vendégek megkóstolhatták a Sirha Budapest Desszertverseny legjobb tányérdesszertje címet viselő különlegességet. //

 

Kapcsolódó cikkeink