Magazin: 2021-ben a Napraforgó lett Magyarország Tortája

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 09. 08. 07:10

Az ipartestület idén tizenötödik alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája versenyének győztese a budapesti Fodor Sándor Napraforgó fantázianevű kreációja lett. A Magyarország Cukormentes Tortája és az Egy a Természettel versenyt Füredi Krisztián cukrászmester nyerte

Cukrász logó

Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az augusztus 20-i nemzeti ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

Idén a jubileumi alkalomra a verseny új hivatalos logót is kapott.

Fodor Sándort (Habcsók Cukrászda, Budapest) a győztes Napraforgó ötletének születésekor a nyári napraforgómezők inspirálták, mégis egy igazi négy évszakos torta született. A nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig a pirított napraforgó telt ízével és karamellizált csokoládéval kényeztet. Csokoládés, ropogós talpon, búzalisztmentes, pirított napraforgó-őrleménnyel készült felverten helyezkednek el a különböző textúrájú rétegek. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz „szeretik egymást”, körbeérnek az ízek, melyeket a vilmoskörte-pálinka még inkább kiemel.

Öt torta került a döntőbe

A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített „Őszi pitymallat” lett, míg a harmadik helyen a „Szabacsi rubato”, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese a világkiállítás hivatalos tortája.

Az Ipartestület olyan új, kreatív sütemények nevezését várta, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. Az erős mezőnyben a tavalyi Magyarország Tortája győztes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) végzett az élen Nimród fantázianevű tortájával. A nyertes torta harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízét. A gesztenyéhez remekül passzolnak a likőrök, így a cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. A kakaós sabléra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket lágyan öleli körbe a könnyű vaníliamousse.

Az „Egy a Természettel” verseny második helyén a Póti Éva és Rubint Regina (G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu) alkotta Kikelet végzett, a harmadik helyezett pedig Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest) lett Csodaszarvas tortájával.

Az idei elitcsapat

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt ugyancsak Füredi Krisztián nyerte Beszterce rózsája nevű tortájával. Az elegáns, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi. A Beszterce rózsája szeletenként 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kcal-t tartalmaz.

A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. Az árusító cukrászdák listája a www.cukraszat.net oldalon olvasható.//

Kapcsolódó cikkeink