Az új aranybánya: a buboréktea

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 23. 12:17

Az utóbbi években a buboréktea vagy más néven „bubble tea” hatalmas népszerűségre tett szert világszerte. Ez a tajvani eredetű ital Kínában már jelentős gazdasági hatással bír, több cégvezetőt is milliárdossá tett.

A Business Insider jelentése szerint Kínában legalább hat olyan vállalkozó van, akiknek vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt, köszönhetően a buboréktea iparág robbanásszerű növekedésének. Az ital az 1980-as években született Tajvanon, és egy tea alapú ital, amelyben tápióka „buborékok” találhatók, amelyek egyedi élményt nyújtanak az extra vastag szívószál használatával.

A buboréktea-láncok sikere jól példázza a piaci lehetőségeket és a növekvő értékeléseket. A Sichuan Baicha Baidao Industrial Co., Kína harmadik legnagyobb buboréktea-lánca hamarosan debütál a hongkongi tőzsdén, a Bloomberg szerint több mint 300 millió dolláros bevételre számítva. Ez a lépés a vállalat értékét közel 4 milliárd dollárra becsüli, és a tőzsdei bevezetés a legnagyobb ilyen eseménynek számít Hongkongban az elmúlt hónapokban.

A Baicha Baidao alapítói, Wang Xiaokun és Liu Weihong, akik a vállalat 73%-át birtokolják, a tőzsdei bevezetés révén milliárdossá válnak, 2,7 milliárd dolláros összvagyonnal. Azonban a konkurencia nem tétlenkedik: a Guming Holdings és az Auntea Jenny Industrial Co. is erős versenytársként van jelen a piacon, míg a Mixue Group, Kína legnagyobb buboréktea-lánca, 36 000 üzlettel, szintén fontolgatja a tőzsdei bevezetést. A Mixue Group 1997-ben alakult, és alapítói, Zhang HongChao és Zhang Hongfu, egyenként 1,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek.

Az iparág fellendülésének egyik kulcsa az alacsonyabb árakban rejlik, ami kedvezett a teagyártóknak és hozzájárult a gyors növekedéshez. Ez azonban kihívásokat is jelentett olyan cégek számára, mint a Nayuki Holdings, amely magasabb árfekvésű termékekkel lépett a piacra. Az erős piaci verseny következtében a Nayuki részvényei közel 90%-ot estek három év alatt, az alapítók vagyona pedig drámaian lecsökkent: Peng Xin és Zhao Lin korábbi 2,2 milliárd dolláros összvagyona ma már kevesebb mint 300 millió dollár.

A buboréktea-ipar dinamikus növekedése és a tőzsdei bevezetések további izgalmakat ígérnek, de egyben megmutatják a verseny kihívásait is. Az iparág szereplői továbbra is törekednek az innovációra és a versenyképesség fenntartására a piac változékony körülményei között.

Kapcsolódó cikkeink