AM: a legjobb pálinkákat díjazták
Minden országnak megvan a maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten.
Nobilis Márton a 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján emlékeztetett, hogy az AM 2014-ben hirdette meg először a programot, amelynek célja megismertetni Magyarország minőségi pálinkáit a belföldi és külföldi közönséggel.
A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a program a gin és szeszes ital mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni.
A tárca 2019-ben hozta létre az Agrárminisztérium pálinkája címet, amelyet idén is az üzleti kategóriában nevezett TOP Pálinkakiválóságok közül választottak ki.
A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérettette meg magát: 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt az nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat.
A nevezett tételek közül 48 pálinka kapott Pálinkakiválóság és 16 TOP Pálinkakiválóság minősítést. A ginek, párlatok és likőrök közül 11 tétel arany, 6 pedig ezüst minősítést ért el.
Az idei, 10 éves jubileumi évtől az Agrárminisztérium pálinkája mellett megválasztják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkáját, illetve díjazzák a legeredményesebb főzdét is.
A legeredményesebb pálinkafőzde idei díját az Árpád Pálinkaház kapta 4 TOP pálinkakiválóság és 4 pálinkakiválóság minősítést elérve. A program története során az első Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája címet a Lunczer Pálinkaház Prémium Kajszibarack Pálinkája nyerte el. Ebben az évben a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkája díjat az 1 Csepp Pálinkaház Sárgabarack Aurum pálinkája kapta – olvasható az AM közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
Százharmincnál több nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2024 versenyre
Százharminchárom nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2024 versenyre – mondta…
Tovább olvasom >Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre
Rekordszámú nevezés érkezett a Gyulai Pálinkafesztiválon belül meghirdetett Brillante-2024 Nemzetközi…
Tovább olvasom >Nagy István: A pálinka a magyarság egyik védjegye
A pálinka a magyarság egyik védjegye, évszázadok óta igaz nemzeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >