NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 26. 12:12

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelkedő élelmiszeripari fejlesztéseket adott át, melynek során a Juice Products Zrt. kiskőrösi üzemét, valamint a TOLNATEJ tolna vármegyei Tejipari Zrt. szekszárdi üzemében megvalósult beruházásokat tekintette meg. A figyelemre méltó fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország kormánya jelentősen hozzájárul az élelmiszeripar versenyképességének növeléséhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a családi tulajdonú Juice Products Zrt. fő tevékenysége gyümölcslevek és gyümölcsvelők gyártása. A vállalat az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében közel 500 millió forint összegű támogatásban részesült, amelyet többek között nagyobb hatékonyságú, high-tech automatizált és robotizált élelmiszeripari gépsorok beszerzésére fordítottak. A Juice Products Zrt. helyi alapanyagokat vásárol, ezzel is támogatva a területen élő kis- és középvállalkozásokat, gazdákat, őstermelőket.

Fábián Gergely államtitkár Font Sándor országgyűlési képviselővel és Domonyi Lászlóval, Kiskörös város polgármesterével közösen tekintette meg az új gépsorokat, elismeréssel adóztak a kiváló termékeknek és lenyűgöző fejlesztéseknek – írták.

A 100 százalékban magyar tulajdonú TOLNATEJ Zrt. Magyarország legnagyobb félkeménysajt gyártó társasága, amelynek gyökerei egészen 1955-ig nyúlnak vissza. A vállalkozás a technológia és a Mesterséges Intelligencia alapú fejlesztéseknek köszönhetően az első szakaszban 30 százalékkal, majd a második fejlesztési szakaszban 50 százalékkal tudja növelni termelékenységét a foglalkoztatotti létszám növelése nélkül – áll a közleményben.

Úgy folytatták, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) keretében elnyert támogatásból sok régen várt fejlesztés elérhetővé vált a TOLNATEJ Zrt. számára. A közel 1,4 milliárd forintnyi támogatási összeget többek között ultrahangos sajtdaraboló, mélyhúzó csomagoló, vákuum csomagoló és pasztőröző berendezések beszerzésére fordították, ezenkívül egy 5 méter magas, a logisztikát jelentősen megkönnyítő raklapáthordó híd is kiépítésre került, ezzel is növelve versenyképességüket a hazai piacon.

Az államtitkárt a látogatáson Berlinger Attila, a Fidesz-KDNP szekszárdi polgármester jelöltje, továbbá Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere is elkísérte – tették hozzá.

Az NGM szerint Fábián Gergely látogatása során hangsúlyozta: „az élelmiszeripari fejlesztések különösen fontosak a vidéki területeken, segítségükkel, a nemzetgazdaság szempontjából jelentős változásokat érhetünk el. A fejlesztések közvetlenül hozzájárulnak a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez és a térség gazdasági fellendüléshez, ami összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott versenyképességi stratégiával. Az élelmiszeripar a vidéki gazdaság egyik fő pillére, így a fejlesztések segítik a helyi vállalkozások versenyképességének növelését és a gazdasági diverzifikációt”.

Kifejtették, hogy az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BFP) kiemelt szerepet játszik az élelmiszeripar technológiai fejlesztésében. A januárban meghirdetett program keretében országszerte 76 projekt nyert el fejlesztési támogatást, összességében 33 milliárd forint értékben.

A kiemelkedő pályázatok nemcsak a vállalkozásokat és a foglalkoztatás növekedését segítik, hanem hozzájárulnak az országos gazdasági növekedéshez és a vidéki régiók fejlődéséhez is, ezzel jobb lehetőségeket és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen – áll a tárca közleményében.

Kapcsolódó cikkeink