A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat szerint akár százszor több mikro- és nanoműanyagot tartalmazhat, mint korábban feltételezték. Az eredmények egy friss tanulmányban láttak napvilágot a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban.
A kutatók új technológiát alkalmazva megvizsgálták egy népszerű literes palackozott víz műanyagtartalmát, és átlagosan 240 ezer műanyag részecskét találtak egyetlen palackban. Ez a mennyiség 10–100-szorosa a korábbi becsléseknek, és felvet egészségügyi aggályokat, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek a tudósok szerint.
A tanulmány társszerzője, Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora, a palackozott víz fogyasztóinak alternatívák felkutatására buzdít, mint például a csapvíz használatára. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiszáradás súlyosabb veszélyt jelenthet a szervezetre, mint a műanyag részecskék, így a palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából.
A mikro- és nanoműanyagok már számos ökoszisztémában kimutathatók, beleértve az élelmiszereket és az ivóvizet is. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy átjutnak az emésztőrendszeren, a tüdőn, és bekerülnek a véráramba, eljutva a szervekbe, az agyba és a szívbe is. A nanoműanyagok még a placentán keresztül is bejuthatnak a még meg nem született magzatok testébe.
Bár korlátozott kutatás áll rendelkezésre a nanoműanyagok egészségügyi hatásairól, néhány korai tanulmány már toxikus hatásokat, mint a reprodukciós rendellenességek és gyomorproblémák, azonosított. A kutatók a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék számát a stimulált Raman-spektroszkópia kémiai elemzési technikával mérték fel, és az eredmények rámutatnak a palackozott víz műanyagtartalmának veszélyeire, amelyekre sürgős figyelmet kell fordítani a fogyasztók és a kutatók részéről egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt
Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség…
Tovább olvasom >A mesterséges intelligencia és a munka világának kapcsolatát vizsgálta a Randstad
A Randstad februárban közzétett kutatása megállapítja, hogy noha a hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >Egyre durvul a zsugorinfláció
A mosogatószer, az édességek, a tejföl, a túró, a kefir…
Tovább olvasom >NGM: az innováció jelenti az élelmiszeripar jövőjét, új fejlesztéseket adott át Fábián Gergely államtitkár
Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára…
Tovább olvasom >