A mesterséges intelligencia és a munka világának kapcsolatát vizsgálta a Randstad

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2024. 05. 13. 10:42

A Randstad februárban közzétett kutatása megállapítja, hogy noha a hazai vállalatok felső vezetői egyelőre nem látnak tisztán a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban, a többség nyitott arra. Az AI munkaerőpiacra kifejtett hatásával kapcsolatban a megkérdezettek egyelőre megosztottak – legalább annyian számítanak állások megszűnésére, mint amennyien nem várnak jelentős hatást.

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

Február elején hozta nyilvánosságra a Randstad a HR Trends 2024 kutatás első részleteit. A több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felső vezetőinek megkérdezésével zajlott kutatás a magyarországi vállalatok felső vezetőinek mesterséges intelligenciával kapcsolatos attitűdjeit is vizsgálta. A válaszokból és a 2023-as harmadik negyedévi „Workmonitor Pulse Survey” eredményeiből együtt izgalmas kép rajzolódik ki az AI és a munka világának kapcsolatáról.

A többség nyitott és az előnyöket hangsúlyozza

A Randstad „HR Trends 2024” kutatásában részt vevő cégek közel felének (46%) nincs letisztult álláspontja a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban, de kb. ugyanennyien (47%) nyitottak a használatára. A válaszadók 19%-a kimondottan támogatja az AI használatát, és széles körben tervezi annak kiterjesztését, míg további 28%-a bizonyos területeken nyitott az AI használatára. A vállalatok csupán 7%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tervezi a mesterséges intelligencia használatát a jövőben.

A válaszadók leginkább az adminisztráció területén (58%) látják az AI használhatóságát, de sokan a marketing és reklám (38%), az ügyfélszolgálat (38%), valamint a pénzügy és könyvelés területén (35%) is készek bevetni a technológiát.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának legnagyobb haszna a válaszadók szerint annak pontosságában és a gyorsaságában rejlik. 78%-uk szerint az AI-nak köszönhetően gyorsabb lehet az adat- és információfeldolgozás, valamint pontosabb előrejelzéseket és elemzéseket lehet készíteni. Ezek mellett a válaszadók háromnegyede az ismétlődő feladatok automatizálásában látja az AI előnyét. A megkérdezettek több mint fele úgy látja, az AI akár a termelékenységet is pozitív irányba befolyásolhatja.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos nemzetközi várakozásokról a „Randstad Workmonitor Pulse Survey” 2023 végi felmérése ad képet. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Németországban megkérdezett több mint 7000 munkavállaló harmada (33%) számolt be arról, hogy már használ mesterséges intelligenciát a munkája során. Az AI-használatban a vizsgált országok közül India áll az élen, ahol munkavállalók több mint fele (56%) munkája során jelenleg is támaszkodik a mesterséges intelligenciára.

A felmérésben részt vevők többsége szerint a technológia elősegíti az emberi interakciókat. A válaszadók közel fele (45%) szerint az AI lehetővé teszi, hogy az emberek több időt töltsenek egymással a munkahelyen és azon kívül is.

Az AI hatása a munkaerőpiacra – nem tiszta még a kép

A friss magyarországi HR Trends kutatásból az látszik, hogy a hazai vállalatok felső vezetőinek egyelőre nincs egyöntetű válasza arra a kérdésre, milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia a munkaerőpiacra. A megkérdezettek 52%-a szerint az AI nem lesz hatással az állások számára, 45% szerint viszont a betöltendő állások számának csökkenésére kell számítani. 3% gondolja úgy, hogy a technológia növelni fogja a szükséges munkakörök számát.

Ennél határozottabb véleményt formáltak a nemzetközi Randstad felmérésben részt vevő munkavállalók. Több mint felük szerint hatással lesz iparágukra és a munkakörükre, és a mesterséges intelligencia saját karrierjük kiteljesedéséhez és előmeneteléhez vezet – nem elbocsátásokhoz. Közel felük (47%) lelkes a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően – különösen az Y- és Z-generáció tagjai. Ez jóval magasabb, mint az a 39%, azaz ötből két ember, akik aggódnak az AI munkájukra gyakorolt hatása miatt. A hozzáállás és a szemléletmód tekintetében ugyanakkor a világ különböző térségei között jelentős eltérések láthatók.

Baja Sándor
ügyvezető
Randstad Hungary

– A korábbi ipari forradalmakhoz hasonlóan a mai technológiai innováció is várhatóan inkább munkahelyteremtő hatású lesz, ehhez a vállalatoknak azonban időben kell intézkedéseket hozniuk, hogy felkészítsék a munkaerőt a munkavégzésben bekövetkező változásokra – összegezte a felmérés tanulságait Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezetője, utalva arra, hogy a hazai munkaerőpiacon is van még teendő ezzel kapcsolatban.

AI-tréning itthon és a világban – nem túl rózsás a helyzet

A HR Trends kutatásban részt vevő négyből 3 cég egyelőre nem kínál AI tanulási és fejlesztési lehetőséget a dolgozóinak – ugyanakkor a mesterséges intelligencia használatának egyik legfőbb kihívását a képzett munkaerő hiányában látják (az adatbiztonság és a bizalmas információk kezelése mellett). A felmérés idején további 29% tervez ilyen jellegű tréninglehetőséget biztosítani munkavállalóinak a jövőben.

A munkavállalók képzési igényeire és a mesterséges intelligenciára fókuszáló nemzetközi Workmonitor Pulse Survey szerint külföldön sem rózsásabb a helyzet a tréningek terén annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia használata a munkavállalók által a harmadik legfontosabbnak tartott és vágyott fejlődési terület, és a felmérésben részt vevők körében jelentős az igény az AI alkalmazásának elsajátítását segítő és abban fejlődést lehetővé tevő képzésekre. Új trendet jelez, hogy drámaian megugrott az AI-készségeket igénylő állásajánlatok száma: a Randstad adatai szerint egyes piacokon 2023 augusztusában akár 2000%-os volt a növekedés az év márciusához képest.

A nemzetközi felmérésben részt vevő dolgozóknak csupán 13%-a részesült AI-val kapcsolatos képzésben a felmérést megelőző egy évben, és a fizikai dolgozók mindössze 6%-a nyilatkozott ilyen fejlesztési lehetőségről. AI-irányú tanulási és fejlesztési lehetőséget eddig főként a szellemi dolgozók kaptak: a fizikai munkások 41%-ának semmilyen formában nem ajánlottak fel képzést, míg ez az arány a szellemi dolgozók körében is mindössze 20%.

Mindezek mellett a munkavállalók világszerte elvárják a munkáltatóktól, hogy segítsék őket abban, hogy versenyképesek maradjanak a rendkívül dinamikus gazdaságban, és több mint harmaduk (37%) kész akár elhagyni munkahelyét, ha a tanulással és fejlődéssel kapcsolatos elvárásaik nem teljesülnek. A Z-generációs munkavállalók különösen elszántak a megfelelő fejlődési lehetőségeket illetően: 47%-uk nyilatkozott úgy, hogy ezek hiányában felmondana. //

Kapcsolódó cikkeink