A magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb seregszemléje

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 25. 11:56

Idén szeptember 29-én rendezik meg a 11. Magyar Sajtmustrát az Etyeki Látogatóközpontban.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát

Az egynapos rendezvényen az országos sajtbírálat mellett szakmai konferencián vehetnek részt a sajtkészítők. A konferencián szó lesz többek között a sajtérlelésről, a sajtkészítés mikrobiológiájáról, sajtbetegségekről és kultúrázási technikákról. A szakmai programban nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást: Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.

Újdonság a programban a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni. A szakmai napot a 11. Magyar Sajtmustra eredményhirdetése zárja. (Részletes program a sajtóközlemény végén található.)

Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A regisztráció jelenleg folyamatban van, a tavalyi évben 47 hazai sajtkészítő több, mint 120 terméket nevezett a sajtversenyre, melyet 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró bírált el.

Kérjük a sajtó munkatársait, hogy részvételi szándékukat és interjú igényüket az alábbi elérhetőségen jelezzék a program kezdetéig.

 

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink