A király visszatér

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 01. 31. 10:57

Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adrià. A következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz – hangsúlyozta az 56 éves, eddig három Michelin-csillagot elnyerő Adrià, akit a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartanak számon.

Adrià nem egyszerűen újra nyitja, vagy korszerűsíti éttermét. A régi elBulli – amelyet ötször választottak a világ legjobb éttermének a brit The Restaurant magazin a világ TOP 50 Étterme-szavazásán – helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg 2020-ban az új intézmény. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia „séfkirály” előtt, aki ebben az évben született, és akit az „haute cuisine”, azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon. Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem; kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is fog működni, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is. //

Kapcsolódó cikkeink