A banánnal is baj van

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 10. 16. 11:15

Ha az afrikai banántermelő országok nem időben lépnek fel egy súlyosan fenyegető növénybetegséggel szemben, az súlyos következményekkel járhat. A Banana Xanthomonas Wilt (BXW) nevű betegség veszélyezteti a közép- és kelet-afrikai banántermelést, és akár az egész termőterület pusztulását is okozhatja. Az Alliance of Bioversity International és a CIAT kutatói által végzett modellszámítások azt mutatják, hogy tíz év alatt a termés fele is elveszhet.

Eltűnhet a banán a polcokról, vagy iszonyú drága lehet

Évente 50 millió tonna banánt termesztenek a Szahara déli részén, ami a világon fogyasztott banán harmadát teszi ki. A termőterület mérete hétmillió hektár, ami a világ banántermő területének 60 százalékát jelenti.

A BXW baktériuma a legelterjedtebb növénykórokozó Afrikában, és a fertőző kórokozók között a legveszélyesebbek közé tartozik, fenyegetve a növények termesztését az érintett országokban.

A kutatók különböző forgatókönyveket modelleztek, hogy megértsék, milyen következményekkel járhatnak a védekezés különböző szintjei. A legrosszabb forgatókönyv szerint, ha semmilyen intézkedés nem történik, a BXW tíz év alatt 25 milliárd dolláros kárt okozhat a banánültetvények pusztulásával. Már az alapvető ellenintézkedések is jelentős eredményeket hozhatnak a károk elkerülésében, és a gyors, hatékony beavatkozás akár nullára is csökkentheti a károkat.

Bár a farmerek oktatása és figyelmének felkeltése költséges lehet, azzal sokkal nagyobb károk előzhetők meg. Szerencsére egyszerű, költséghatékony módszerekkel lehet megelőzni a fertőzést, mint például steril eszközök használata és a fertőzött növények eltávolítása. Ezekkel a veszteségekkel a farmerek számára nehéz megküzdeni, de fontos megérteni a tétet. A BXW könnyen kezelhető, ha szigorúan betartják a szükséges intézkedéseket – állapítják meg a szakértők.

Az Moko nevű bakteriális fertőzést, ami Ázsiában és Latin-Amerikában támadta a banántermőket, sikerült legyőzni. Ez példát mutathat Afrikának is, és Uganda és Ruanda azon is bizonyíték, hogy proaktív beavatkozás hatékony lehet.

Kapcsolódó cikkeink