A banántermesztés globális kihívásokkal küzd

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 14. 10:59

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) banántermesztési és -értékesítési kérdésekkel foglalkozó globális fóruma, a World Banana Forum (WBF), Rómában ült össze a héten. A fórum célja az éghajlatváltozás által kiváltott fertőzések által pusztított banánültetvények problémájának megvitatása volt.

A felszólalók kiemelték az európai kiskereskedők felelősségét: fontos, hogy egyszerűsítsék a tanúsítási rendszereket és vezessék be az igazságosabb banánár-politikát. Pascal Liu, a WBF vezető közgazdásza, hangsúlyozta az éghajlati hatások által okozott veszélyeket, amelyek a gyorsan terjedő betegségeket is súlyosbítják.

A legnagyobb aggodalmat a Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés jelenti, ami komoly veszélyt jelent a banánültetvényekre nézve. Ez a betegség Ausztráliából és Ázsiából Afrikába és Dél-Amerikába is elterjedt, és a világ kedvenc banánfajtáját, a Cavendish-t is veszélyezteti.

Az éghajlatváltozás nemcsak a betegségek terjedését segíti, hanem bővíti a termelés potenciális területét is. Ez azonban áremelkedést és a kínálat csökkenését is eredményezheti. Emellett a jelenlegi gyakorlat, miszerint a banánokat hűtve szállítják és mesterségesen érlelik, nem környezetbarát megoldás.

A globális banántermelés és -kereskedelem kihívásokkal néz szembe az éghajlatváltozás és a betegségek terjedése miatt. Fontos, hogy a kiskereskedelmi hálózatok árpolitikájának rugalmassága és fenntarthatósága is megfelelő válaszokat találjon ezekre a kihívásokra.

Kapcsolódó cikkeink