A banántermesztés globális kihívásokkal küzd
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) banántermesztési és -értékesítési kérdésekkel foglalkozó globális fóruma, a World Banana Forum (WBF), Rómában ült össze a héten. A fórum célja az éghajlatváltozás által kiváltott fertőzések által pusztított banánültetvények problémájának megvitatása volt.
A felszólalók kiemelték az európai kiskereskedők felelősségét: fontos, hogy egyszerűsítsék a tanúsítási rendszereket és vezessék be az igazságosabb banánár-politikát. Pascal Liu, a WBF vezető közgazdásza, hangsúlyozta az éghajlati hatások által okozott veszélyeket, amelyek a gyorsan terjedő betegségeket is súlyosbítják.
A legnagyobb aggodalmat a Fusarium Wilt TR4 nevű gombafertőzés jelenti, ami komoly veszélyt jelent a banánültetvényekre nézve. Ez a betegség Ausztráliából és Ázsiából Afrikába és Dél-Amerikába is elterjedt, és a világ kedvenc banánfajtáját, a Cavendish-t is veszélyezteti.
Az éghajlatváltozás nemcsak a betegségek terjedését segíti, hanem bővíti a termelés potenciális területét is. Ez azonban áremelkedést és a kínálat csökkenését is eredményezheti. Emellett a jelenlegi gyakorlat, miszerint a banánokat hűtve szállítják és mesterségesen érlelik, nem környezetbarát megoldás.
A globális banántermelés és -kereskedelem kihívásokkal néz szembe az éghajlatváltozás és a betegségek terjedése miatt. Fontos, hogy a kiskereskedelmi hálózatok árpolitikájának rugalmassága és fenntarthatósága is megfelelő válaszokat találjon ezekre a kihívásokra.
Kapcsolódó cikkeink
Vége az olcsó külföldi nyaralások időszakának?
A globális utazási szokások drasztikus átalakulásának tanúi lehetünk az elmúlt…
Tovább olvasom >Adattudományi módszerekkel és AI-val azonosít a Nestlé klímarezisztens kávécserjéket
A Nestlé szakértői azt vizsgálják, hogy a fejlett adattudomány és…
Tovább olvasom >Szemléletformálás a fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodásért
Szemléletformáló reform projekt megvalósítására kapott vissza nem térítendő európai uniós…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >