Több együttműködést sürget a banánágazatban az ENSZ FAO
A Negyedik Banán Világfórum résztvevői megvitatják a főbb kihívásokat, mint a klímaváltozás, a műtrágyák és a szállítmányozás költségei, illetve a TR4 betegség.
Ma kezdődött a negyedik globális Banán Világfórum, melynek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római központja ad otthont. A konferencia témái között találjuk a banántermelőket érő számos kihívást, köztük a klímaváltozás hatásait, a magas energia- és műtrágyaárakat, és a fuzáriumgomba ún. trópusi 4-es rasszának (TR4) aggodalomra okot adó terjedését.
Az esemény megnyitóján a FAO főigazgatója Csü Tung-jü a banán jelentőségének számos aspektusára utalt: „A banán az egyik legfontosabb gyümölcs a globális kereskedelmet és fogyasztást tekintve – a világszerte termelt több mint 1000 változata sokak számára biztosít alapvető tápanyagokat.”
Csü megjegyezte, hogy a banánszektor kiemelten fontos egyes kevésbé fejlett és alacsony jövedelmű ország számára, ahol nem csupán alapvető élelmiszer, de egyúttal hozzájárul a munkahely-teremtéshez és a megélhetéshez. A FAO főigazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy a konferencia lendít a kistermelők helyzetén is, ami továbbra is prioritást élvez.
„A banán termesztéséből származó jövedelem elérheti a kistermelők teljes havi jövedelmének háromnegyedét is, 10 milliárd dollár exportjövedelmet generálva évente, melynek java a fejlődő országokban csapódik le.”
A konferencia célja, hogy utakat találjon a banánszektor fellendítéséhez, ami egyébként számtalan nehézséggel néz szembe, mint a szállítás, energia és a termelési tényezők magas költsége, nem beszélve a műtrágya áráról, továbbá a növényi betegségek – köztük a TR4 fuzáriumgomba – terjedése.
Mindezen problémákra adott válaszként a szektornak „lehetőségekké kell változtatni a kihívásokat az egész szektort átfogó partnerségek révén” – tette hozzá a főigazgató. Egyúttal felszólított az összefogásra a befektetések növeléséért és a fenntarthatóbb termelési megoldások alkalmazásáért.
Csü megjegyezte, hogy a magas élelmiszer-infláció csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét, növelve a trópusi gyümölcsök közti piaci verseny. „A jobb hozzáférés a piacokhoz érdemi beruházásokkal érhető csak el.”
Diverzifikáció
A betegségek terjedése komoly aggodalomra ad okot. 2019-ben a TR4 elért számos latin-amerikai országot. A Cavendish variáns, ami az export javát adja, érzékeny a betegségre és – ahogy a FAO főigazgató megjegyezte – a fajtagazdagság fontos a banánkereskedelem fenntartásához.
Mindemellett a „kereskedők és a fogyasztók nyitottsága az új fajták iránt továbbra is kihívást jelent.”
Kapcsolódó cikkeink
A súlyosbodó válságok három éve magasan tartják az éhezők számát – figyelmeztet az ENSZ
Közel 733 millió ember éhezett 2023-ban: globálisan minden tizenegyedik, illetve…
Tovább olvasom >FAO: Ezért nő az erdőtüzek intenzitása és gyakorisága
Az erdők helyzetéről szóló 2024-es globális jelentés az innováció szerepét…
Tovább olvasom >ENSZ: Sehol sem olyan elterjedt az e-kereskedelem mint Hollandiában
Az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Bizottságának (UNCTAD) új jelentése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >