Több együttműködést sürget a banánágazatban az ENSZ FAO
A Negyedik Banán Világfórum résztvevői megvitatják a főbb kihívásokat, mint a klímaváltozás, a műtrágyák és a szállítmányozás költségei, illetve a TR4 betegség.
Ma kezdődött a negyedik globális Banán Világfórum, melynek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római központja ad otthont. A konferencia témái között találjuk a banántermelőket érő számos kihívást, köztük a klímaváltozás hatásait, a magas energia- és műtrágyaárakat, és a fuzáriumgomba ún. trópusi 4-es rasszának (TR4) aggodalomra okot adó terjedését.
Az esemény megnyitóján a FAO főigazgatója Csü Tung-jü a banán jelentőségének számos aspektusára utalt: „A banán az egyik legfontosabb gyümölcs a globális kereskedelmet és fogyasztást tekintve – a világszerte termelt több mint 1000 változata sokak számára biztosít alapvető tápanyagokat.”
Csü megjegyezte, hogy a banánszektor kiemelten fontos egyes kevésbé fejlett és alacsony jövedelmű ország számára, ahol nem csupán alapvető élelmiszer, de egyúttal hozzájárul a munkahely-teremtéshez és a megélhetéshez. A FAO főigazgatója abbéli reményét fejezte ki, hogy a konferencia lendít a kistermelők helyzetén is, ami továbbra is prioritást élvez.
„A banán termesztéséből származó jövedelem elérheti a kistermelők teljes havi jövedelmének háromnegyedét is, 10 milliárd dollár exportjövedelmet generálva évente, melynek java a fejlődő országokban csapódik le.”
A konferencia célja, hogy utakat találjon a banánszektor fellendítéséhez, ami egyébként számtalan nehézséggel néz szembe, mint a szállítás, energia és a termelési tényezők magas költsége, nem beszélve a műtrágya áráról, továbbá a növényi betegségek – köztük a TR4 fuzáriumgomba – terjedése.
Mindezen problémákra adott válaszként a szektornak „lehetőségekké kell változtatni a kihívásokat az egész szektort átfogó partnerségek révén” – tette hozzá a főigazgató. Egyúttal felszólított az összefogásra a befektetések növeléséért és a fenntarthatóbb termelési megoldások alkalmazásáért.
Csü megjegyezte, hogy a magas élelmiszer-infláció csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét, növelve a trópusi gyümölcsök közti piaci verseny. „A jobb hozzáférés a piacokhoz érdemi beruházásokkal érhető csak el.”
Diverzifikáció
A betegségek terjedése komoly aggodalomra ad okot. 2019-ben a TR4 elért számos latin-amerikai országot. A Cavendish variáns, ami az export javát adja, érzékeny a betegségre és – ahogy a FAO főigazgató megjegyezte – a fajtagazdagság fontos a banánkereskedelem fenntartásához.
Mindemellett a „kereskedők és a fogyasztók nyitottsága az új fajták iránt továbbra is kihívást jelent.”
Kapcsolódó cikkeink
Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Temu már az európai élelmiszerpiacot is célba vette
Egyre komolyabb fenyegetést jelent az európai kiskereskedelem számára a kínai…
Tovább olvasom >Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú eleme
A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú…
Tovább olvasom >